Mučnine u trudnoći-primjena đumbira

Mučnine se najčešće javljaju oko 5. sedmice trudnoće, a vrhunac dosežu između 10. i 14. sedmice, nakon čega se obično smanjuju ili sasvim nestanu

Piše: dr. Hatidža Avdagić, specijalista ginekologije i akušerstva, Dispanzer za žene, Dom zdravlja Visoko

Osjećaj mučnine i povraćanje su često najraniji signal koji upućuje da je žena u drugom stanju. Možemo reći da su to uobičajeni simptomi koje 50-90% trudnica najčešće iskusi u ranoj trudnoći. Važno je reći da su ovi simptomi sasvim prirodni i bezopasni. Ukoliko nije riječ o ozbiljnijem poremećaju poput trudničke hiperemeze, nema razloga za brigu. Jutarnje mučnine u trudnoći, mogu se javljati i tokom cijelog dana, naročito nakon jela ili izlaganja intenzivnim mirisima. Mučnine se najčešće javljaju oko 5. sedmice trudnoće, a vrhunac dosežu između 10. i 14. sedmice, nakon čega se obično smanjuju ili sasvim nestanu, mada nije neuobičajeno da se vrate u posljednjem tromjesečju, i to u jednakom intenzitetu.

Pri izboru tretmana za ublažavanje simptoma mučnine i povraćanja kod trudnica, moramo voditi računa da tokom trudnoće dolazi do brojnih fizioloških promjena, što može uticati na distribuciju, apsorpciju i izlučivanje lijeka, tako da neki od lijekova nisu sigurni u trudnoći. Mnogi lijekovi prolaze placentarnu barijeru jednostavnom difuzijom, te direktno mogu uticati na fetus. Stoga, nefarmakološki tretmani koji imaju potencijal da ublaže simptome mučnine i povraćanja imaju veliku ulogu jer ovo stanje treba staviti pod kontrolu. Danas postoje mogućnosti da se nevolje otklone na prirodan način. To uključuje primjenu đumbira i jednostavne promjene životnog stila.

Efiksasnost đumbira je procjenjivana u mnogim randomiziranim i kontrolisanim kliničkim studijama. Studije autora Smith C. i Sripramote M. (4,5) su pokazale da je đumbir podjednako efikasan kao i vitamin B6 u tretmanu mučnine i povraćanja u toku trudnoće.  Đumbir (Zingiber officinale) se od davnina u narodu koristi kao antiemetik. Antiemetički efekat đumbira povezan je s prisutnošću gingerola i shogaola u rizomu. Đumbir djeluje tako što, zahvaljujući antiholinergičkoj i antiserotoninskoj aktivnosti, povećava tonus i peristaltiku u probavnom sistemu.

Neželjena dejstva usljed primjene đumbira su rijetka. Ne postoje izvještaji o toksičnosti kada se primjenjuje kod ljudi u normalnim količinama. Mnoge studije o primjeni đumbira u trudnoći su pokazale da ne postoje neželjena dejstva đumbira na plod (fetus) i ishod trudnoće.  Autori Densak, Pongrojpaw i ostali su radili ispitivanje primjene đumbira i dimenhidrata u trudnoći. Studija je objavljena 2007. godine pod nazivom “Randomizirana usporedba đumbira i dimenhidrata u tretmanu mučnine i povraćanja u toku trudnoće”. (7)

U periodu od januara do decembra 2005. godine u studiji je učestvovalo 170 trudnica koje su imale simptome mučnine i povraćanja. Slučajnim odabirom učesnice studije su podijeljene na dvije grupe po 85 učesnica. Jedna grupa učesnica je primjenjivala đumbir u prahu dva puta dnevno u dozi od 0,5 grama dnevno, a druga grupa je primjenjivala 50 mg dimenhidrata, također dva puta dnevno. Vizuelni analogni nauzea skor (Visual analogue nausea scores – VANS) je korišten u toku 7 dana tretmana kako bi se procijenio osjećaj mučnine i povraćanja kod trudnica. Rezultati su pokazali da nije bilo značajne razlike u vizuelnom analognom nauzea skoru (VANS) između grupa u toku 1-7 dana tretmana. Epizode povraćanja u grupi koja je primjenjivala đumbir je bila veća u toku prvog i drugog dana tretmana, ali je ta razlika izjednačena od trećeg do sedmog dana tretmana. Što se tiče neželjenih dejstava, postojala je značajna razlika u grupi koja je primjenjivala dimenhidrat (77,64%) nego u grupi koja je primjenjivala đumbir (5,88%) (p < 0.01).

Zaključak studije je da je đumbir podjednako efikasan kao dimenhidrat u tretmanu mučnine i povraćanja u toku trudnoće, uz značajno manju pojavu neželjenih efekata. 

Upotreba đumbira za smanjenje mučnine u trudnoći ima podršku i međunarodno priznatih udruženja i institucija: Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Američko udruženje ginekologa i akušera (ACOG), Američko udruženje porodičnih ljekara (AAFP), Nacionalni zdravstveni institut Velike Britanije (NHS), Institut za kliničku izuzetnost Velike Britanije (NICE). S obzirom da okus đumbira može biti neugodan preporučuje se oralno uzimanje ekstrakta korijena đumbira u formi obloženih tableta.  

Na tržištu Bosne i Hercegovine imamo dostupan farmaceutski oblik đumbira pod nazivom Antimetil, 36 obloženih tableta, poznatog belgijskog proizvođača biljnih preparata Tilman. 

Antimetil tablete su sitne i lagane za gutanje: Svaka tableta sadrži 50 mg standardizovanog suhog ekstrakta đumbira, što je jednako količini od 500 mg đumbira u prahu. 

Ovaj preparat je registrovan kao dodatak prehrani, te ga u apotekama možete kupiti bez recepta. Doza Antimetil-a koja se preporučuje za trudnice jeste 1-2 tablete dnevno, što odgovara 1 gramu đumbira u prahu dnevno. Prednosti Antimetil-a u odnosu na klasične antiemetike jeste prirodni sastav preparata, koji je pogodan za primjenu od prvog mjeseca trudnoće i koji ne izaziva neželjena dejstva kao što su pospanost ili poremećaj motorike. Stoga toplo preporučujem svim trudnicama da za ublažavanje mučnine i povraćanja u trudnoći koriste prirodan i klinički dokazan biljni preparat đumbira, a savjet svakako potražite i od svog ordinirajućeg ljekara.

Ovaj članak je sponzorisan od strane kompanije Ewopharma d.o.o. Sarajevo. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave