Mučnine na putu! Kako ih se riješiti?

Kinetoza ili bolest kretanja nerijetko se pojavljuje kod male djece tokom putovanja, a manifestuje se kao mučnina, vrtoglavica, povraćanje. Evo nekoliko savjeta:

Glavni i najčešći znaci kinetoze su mučnina i povraćanje. Može ih pratiti glavobolja, vrtoglavica, hladan znoj, bljedilo, pad tlaka. Mučnina se ne mora nužno pojaviti kod svih vrsta vožnje niti uvijek u određenom vozilu. Nekoj djeci smeta vožnja automobilom, drugoj autobusom, trećoj brodom… Tegobe uglavnom nestaju nakon završetka putovanja.

Kada je najbolje krenuti na put?

Najbolje je krenuti u ranu zoru ili u ranim večernjim satima dok nema sunca, nije vruće i saobraćaj nije gust. Ako su vremenske prilike pogodne ili ako imate automobil s klimom, najbolje je da na put krenete u vrijeme poslijepodnevnog spavanja djeteta, jer manja djeca i bebe obožavaju spavati u automobilu pa ćete na odredište stići s manje problema.

Kako djetetu olakšati putovanje?

Za spavanje u automobilu dijete neka u automobil ponese svoju dekicu i životinjicu s kojom spava, a za dnevno putovanje par najdražih igračaka. U priručnom hladnjaku uvijek imajte dovoljno vode i voća (najbolje banane i jabuke) te nekoliko sendviča koji će vam dobro doći ako zapadnete u gužvu. Savjetujte se s pedijatrom koji će po potrebi preporučiti tablete protiv mučnine. Uvijek je dobro sa sobom imati rezervnu dječju odjeću, bočicu vode i vlažne maramice da biste mogli presvući, oprati i obrisati dijete u slučaju da povraća. Omogućite djetetu često udisanje svježeg zraka.

Što treba izbjegavati?

  • za vrijeme puta izbjegavajte davati djetetu grickalice, gazirana pića te slatkiše koji između ostalog mogu izazvati mučninu
  • u automobilu izbjegavajte čitanje slikovnica, pisanje i crtanje te igranje videoigrica jer te aktivnosti mogu izazvati ili pospješiti kinetozu
  • bude što mirnije, gleda pred sebe, ne čini nagle pokrete
  • neka se dijete ne prejeda prije putovanja
  • pobrinite se da dijete nije okruženo jakim mirisima, kao što su intenzivni parfemi i slično

Kada uzeti stanku za odmor?

Obavezno, ovisno o dobi djeteta, otprilike svaka dva, tri sata (ako je u automobilu beba i svaki sat!) stanite na pauzu od tridesetak minuta. Povremeno se, posebno ako je samo, pridružite djetetu na zadnjem sjedalu kako se ne bi osjećalo usamljeno i prepušteno samo sebi.

roditelji.hr

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave