Motorika – Naši prvi koraci

Prvi korak – mala senzacija i vrhunac motoričkog razvoja vašeg djeteta. Uspravno hodanje čini velikim – u svakom pogledu. Saznajte kako i kada djeca uče hodati korak po korak!

Kod vašeg djeteta važi: To je mali korak za čovječanstvo, ali veliki za mene!

Podizanje i držanje

Sami počeci učenja hodanja počinju sa prstima. Oni su prijeko potrebni – za podizanje na rub kauča i za sve što ima određenu visinu. Ukoliko se vaše dijete uspješno drži, tada dijete počinje sa radom noga: prvo ispravlja jednu nogu, zatim drugu. Nakon toga traži ravnotežu, opet se dobro pridrži iiii – uspio!

„Bravooo!“ Vaša oduševljena pohvala će ohrabriti vaše dijete. Okrenut će glavicu u vašem pravcu, možda će čak pustiti i ručicu. Pri okretanju se težina vašeg djeteta prebacuje s jedne strane tijela na drugu. I upravo to mora znati, kako bi moglo napraviti prve slobodne korake i, u konačnici, kako bi naučio i hodati.

Kretanje u stranu

U prosjeku, beba su 13 mjeseci stara kada naprave jedan, dva oprezna koraka u stranu. Pri tome se moraju držati, ali ipak je to velika stvar, jer noge vašeg djeteta znači znaju kamo i kako idu. Ispočetka, pri bočnom kretanju nogu vuku po podu. Ali uskoro kretnje postaju laganije i slobodnije. Vaše dijete će značajno podići jednu nožicu i postaviti je pored druge. Pri tome ćete primijetiti sav uloženi napor i trud – nije ni čudo ukoliko se nekada nađe ponovo na podu. Često će se dogoditi da će ipak odlučiti ostati još jedno vrijeme u fazi puzanja. Ali: Sljedeći pokušaj će sigurno opet doći – i uskoro će vaše dijete hodati!

Slobodno stajanje

Ustati iz sjedećeg položaja, bez ikakvih pomagala – djeca to uspijevaju sa otprilike 14 mjeseci. Možda ste vašem mališanu pružili ruku, kako mu čitava situacija otrganja od tla ne bi bila previše otežana. Ali zato sada stoji kao jedinica. Ili možda ipak jedna dvojka, jer su koljena još uvijek pomalo mekana. Ali i to će se promijeniti, jer hodanje se uči i to korak po korak.

Jedna noga ispred druge

Uspjelo je: jedan korak ispred i onda još jedan. Sa otprilike 15 mjeseci došlo je vrijeme da vaše dijete „zaprave“ hoda. Uspostaviti ravnotežu, osjećaj za prostor, slobodan hod, zalet – za sve to je potrebna vještina i vježba. Vaše dijete će neumoljivo trenirati, i svakodnevno će se korak povećavati. I bez brige: O-noge su pri učenju hodanja sasvim normalne i sve bebe ih imaju.

Kočiti bez pada

Sada više nema zaustavljanja: Vaše dijete hoda kao navijeno. S vremena na vrijeme i guza pomaže kao pomoćna kočnica. U prosjeku, bebama od 16 mjeseci i ovo pomoćno sredstvo nije više potrebno. Vaše dijete će tada znati rasporediti korake tako da će prije cilja usporiti.

Motoričke igračke: I one hodaju

Neke se gegaju, neke skaču – neke su životinje, a neke vozila: Igračke za vlačenje i guranje. Jako zabavne, ali i odlične za razvoj, jer oni potiču vaše dijete na puzanje i hodanje.

roditelj.ba

Prethodni članak
Naredni članak

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave