Montesori u vašoj kući: igračke koje podstiču nezavisnost kod djece

Djeca se razlikuju, tako su neka više voljna da se igraju samostalno, dok druga traže društvo. Na stranu sa temperamentom i senzibilitetom djeteta, ipak postoje trikovi koji će uspješno pomoći da se razvije nezavisnost kod djece. Kako djeca sve uče kroz igru, čak i ova bitna životna vještina zvana “samostalnost” svoje začetke ima u igri. Zato je bitno izabrati igračke koje će to pokrenuti.

 

Montesori učenje je poznato po tome da stimuliše nezavisnost kod djece i daje nam odlične primjere za to kakve igračke kupovati. Postoje igračke koje bude maštu kod djece. Kada se igraju njima ona prosto zaborave na vrijeme i prostor. Ovakve igračke imaju velike prednosti i donose mnoge benefite djetetu.

 

Kada se djeca unesu u igru, njihova kreativnost dolazi do izražaja, povećava im se fokus, pa samim tim i koncentracija, uče se strpljenju. To su vještine koje će im značiti za cijeli život i akademsku budućnost. Zato, kupujte igračke slijedećeg tipa:

 

Igračke kao što su kocke za slaganje nude beskrajno mogućnosti za igru, jer daju pregršt opcija. Djeca mogu da grade kule, tunele, razne oblike, da grade mostove. Ne postoji pogrešan niti pravi način za igranje sa kockama, one pozivaju djecu da upotrijebe maštu i da ih koriste kako žele.

 

Kupite:

  • Drvene kocke
  • Drvene oblike
  • Lego set

Setovi sa raznim bojicama, vodenim ili običnim, dekorativnim elementima i kolaž papirima su sjajni za kreativno izražavanje djeteta. Vidjeće kako različite bojice funkcionišu, kako izgleda kada se lijepi papir i siječe. Crtanjem i bojenjem se poboljšavaju motoričke sposobnosti, dijete vježba položaj ruke i postaje marljivije.

 

Potrudite se da posmatrate šta dijete radi i da ga pustite da se samo izražava. Možete mu tu i tamo sugerisati kako da nacrta nešto sa čim se muči, ali nemojte da preuzimate ulogu vođe. Takođe mu pokažite razne vrste umjetnosti, povedite dijete u obilazak muzeja.

 

Kupite:

  • Vodene bojice
  • Tempere
  • Glinu

Opširnije na: najboljamamanasvetu.com

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave