Mitovi o razvoju beba koje svaki roditelj treba znati

Razdvojimo stvarnost od mitova

Baka i deda, prijatelji i društvo mlade roditelje preplavljuju sa dobronamjernim savjetima, ali kako mama i tata mogu biti sigurni da dobivaju tačne informacije? Razdvojimo stvarnost od mitova

Igračke mogu učiniti vaše dijete pametnijim

Mit: Djeca trebaju sofisticirane igračke za maksimalnu stimulaciju mozga.

Stvarnost: Ne postoje dokazi da će određene igračke učiniti vaše dijete pametnijim.

Objašnjenje: Kada dijete počinje sa istraživanjem svijeta oko sebe, pomoći će da ima stimulirajuću okolinu, ali sofisticirane igračke nisu potrebne. Iako djeca preferiraju kontrasne boje, roditelji ne bi trebali imati lažna očekivanja misleći da će povećati inteligenciju svog djeteta ukoliko ga okruže crno-bijelim slikama.

Istina o govornim manama

Ako vaše dijete ima govornu ili jezičnu manu, ne postoji razlog za brigu. Djeca ove probleme obično vremenom prevaziđu .

Stvarnost: Ukoliko se uoče ovakve mane, treba potražiti stručnu pomoć.

Objašnjenje: Roditelji prvo trebaju naučiti kako prepoznati razliku između govora (kvalitete zvuka) i jezika (sadržaja komunikacije), te sve mane ozbiljno razmotriti. Rana intervencija može pomoći u utvrđivanju autizma kod djece ili nekih drugih kognitivnih problema.

Višečlana porodica = dijete koje kasno progovara

Mit: Najmlađe dijete u velikim familijama će kasnije izgovoriti svoje prve riječi.

Stvarnost: Red rođenja može igrati ulogu u govoru i jeziku, ali nije uvijek odlučujući faktor.

Objašnjenje: Roditelji moraju biti oprezni pri racionaliziranju odgode u govoru i jeziku kod svakog djeteta. Red rođenja može imati mali uticaj, no svaka porodica je drugačija. Budite oprezni da ne zanemarite moguće probleme samo zato što vam je neko rekao da će dijete koje ima stariju braću i sestre kasnije progovoriti.

Kada dijete čita

Mit: Dijete može oštetiti vid kada knjigu drži preblizu očima.

Stvarnost: Držanje knjige preblizu očima neće oštetiti vid vašeg djeteta, ali može ukazivati na kratkovidnost.

Objašnjenje: Držanje knjige bliže ili sjedenje preblizu televizora neće oštetiti vid kod djeteta, ali može sugestirati na problem ukoliko dijete inzistira da TV ili knjiga trebaju biti blizu. O ovome treba diskutovati sa pedijatrom vašeg djeteta. Ako je to samo zato što vaše dijete voli da je tako, onda je uredu.

Razumimo bebinu dužinu

Mit: Bebina dužina je pokazatelj njene visine kada odraste.

Stvarnost: Dužina pri rođenju bebe nije nikakav pokazatelj  njene buduće visine, ali kasnija mjerenja to mogu biti.

Objašnjenje: Prirodno je da se kaže kako će beba koja se rodila duga odrasti u visoku djevojčicu. Ipak, visina roditelja je puno bolji pokazatelj djetetove buduće visine. Drugi približni pokazatelj može biti da se udvostruči djetetova visina sa dvije godine.

Da li će imati alergije?

Mit: Ukoliko vi imate alergija i vaše dijete će ih imati. Ako vi nemate alergije, neće ih imati ni vaše dijete.

Stvarnost: Nasljedstvo igra ulogu u tome ko dobija alergije, ali i drugi faktori igraju jako bitnu ulogu.

Objašnjenje: Istina je da postoje neke predispozicije, ali roditelji ne bi trebali pretpostavljati da će njihovo dijete imati iste alergije kao i oni. Isto tako, djeca mogu dobiti alergije iako ih njihovi roditelji nemaju. Kada su upitanju alergije i djeca, genetika ne diktira njihovom sudbinom.