Mitovi o menstruaciji

Shvatili smo. Pričanje o krvi može svakoga učiniti pomalo sramežljivim, pa smo smatrali da bi bilo korisno pokušati raščistiti nekoliko mitova o menstruaciji.

Mit broj 1: Uvijek imamo menstruaciju

Prije svega, važno je shvatiti da ženski menstrualni ciklus nije isto što i menstruacija. Stvarno vrijeme kada žena krvari je poznato kao menstruacija, ali njen menstrualni ciklus je cijelo vrijeme od jedne menstruacije do druge. Iako se naširoko govori da ženski menstrualni ciklus traje 28 dana, to je samo prosječan broj dana.

Neki su ženski ciklusi mnogo duži, od 29 do 35 dana, dok drugi mogu biti i kraći. Situacije poput putovanja, variranja u kilaži, emocija i lijekova mogu utjecati i na pojavu menstruacije kod žene. Dakle, komentari o tome kako su žene uvijek u „onim danima“ nisu lijepi za čuti. Svaka menstruacija je poput svake žene – jedinstvena.

Mit 2: Menstrualni bol je kao i svaki koji ste doživjeli

Bol koji imamo tokom menstruacije je stvaran. Ne govorimo o glavoboljama ili udarcima od oštre rubove. Neke od nas moraju izostati s posala i sklupčati se u krevetu, nadajući se da će grčevi popustiti jer je bol toliko intenzivna. Ovo stanje čak ima i medicinsko ime: dismenoreja.

Zapravo, oko 20 posto žena ima dismenoreju koja je dovoljno teška da ometa njihove svakodnevne aktivnosti. Ovo stanje utječe na našu sposobnost koncentracije, čini nas tjeskobnijima i može nas učiniti istinski iritabilnima. To također nije ništa što ste već doživjeli.

Mit 3: U redu je odbaciti svoja osjećanja kad imamo menstruaciju

U to vrijeme u ženskom tijelu dolazi do vrlo stvarnih fizičkih promjena. U danima koji prethode menstruaciji – kada je žena u PMSu – nivo estrogena joj naglo pada, dok nivo progesterona naglo raste. Estrogen je povezan sa serotoninom, “sretnim hormonom”, a progesteron s dijelom mozga koji uzrokuje strah, anksioznost i depresiju. Efekti hormona na raspoloženje su složeni i iako progesteron može potisnuti neke emocije, djeluje uravnotežujuće. Možda je primamljivo naizgled drastične promjene raspoloženja opisati kao ludovanje hormona, ali promjene raspoloženja uzrokovane hormonima i dalje su stvarne. To se može događati na mjesečnoj bazi, ali to ne umanjuje naše osjećaje.

Mit 4: Hormoni definiraju žene

Govoreći o hormonima, žene se već dugo optužuju da su “hormonalne”. Neki muškarci čak su izjednačili naša osjećanja s histerijom, kao da je to bolest, da bi objasnili žensko ponašanje, ali ipak, svi imaju hormone i niko ne voli da ih se zeza. Čak i muškarci. Samo se sjetite istraživanja o muškoj kontracepciji, koje je prekinuto jer sudionici nisu mogli podnijeti neželjene efekte kontracepcije poput akni, bolova od injekcija i emocionalnih poremećaja. Žene prihvataju te iste nuspojave s kontracepcijom, čak i ako negativno utječu na našu ukupnu dobrobit.

Mit 5: Menstrualna krv je prljava krv

Menstrualna krv ne predstavlja odbačene tjelesne tečnosti ili način na koji tijelo izbacuje toksine. Shvatite to kao razvijenu vaginalnu sekreciju – tu je malo krvi, tkiva maternice, sluznice i bakterije. Menstrualna krv se jako razlikuje od krvi koja se kontinuirano kreće venama. U stvari, to je manje koncentrirana krv. Ima manje krvnih zrnaca od obične krvi.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave