Mitovi i neistine o neplodnosti

Neplodnost je danas “uzela maha” i ne pogađa samo parove koji nisu nikad imali djece. U nastavku slijede neki od najvećih mitova i neistina o neplodnosti.

1

Kako bi se parovi koji zbog neplodnosti ne mogu prirodnim putem dobiti dijete, ali i svi ostali više educirali o ovoj bolesti zajednica RODA – Neplodnost objavila je 7 mitova o neplodnosti u koje ne smijemo (više) vjerovati.
MIT: Možda vas dvoje radite nešto pogrešno.

ČINJENICA: Neplodnost nije seksualni poremećaj i uglavnom nema nikakve veze s načinom na koji imate nezaštićene seksualne odnose (naravno, pod uvjetom da ih zaista imate).

MIT: Neplodnost pogađa samo parove koji nisu nikad imali djece.

ČINJENICA: To uopće nije istina. Sekundarna neplodnost češća je nego primarna.

MIT: Ako posvojite bebu, zatrudnjet ćete.

ČINJENICA: Većina neplodnih parova dobila je ovakav savjet od rođaka i prijatelja s pričom o nekom drugom neplodnom paru koji je nakon posvojenja ostvario trudnoću. No, istraživanja pokazuju da je stopa začeća nakon posvojenja jednaka za parove koji su posvojili i za one koji to nisu napravili (oko 5 posto). Radi se o tome da češće čujemo priče o onim parovima koji su ostvarili trudnoću nakon posvajanja djeteta, a one koji to nisu uglavnom se ne spominje.

MIT: Suprug/a će me ostaviti ako ne možemo imati dijete.

ČINJENICA: Opet ponavljamo činjenicu da neplodnost nije samo problem žene u vezi/braku.
Kvalitetni partnerski odnosi i stabilnost veze/braka više ovise o tome koliko svaka strana pojedinačno ulaže u međusobne dobre odnose, odnosno o tome koliko su usklađene vaše želje, potrebe i očekivanja, a manje o činjenici imate li ili nemate djece. rješavanje problema neplodnosti može biti fizički, emocionalno, a često i financijski vrlo zahtjevno i možda nećete imati dovoljno vremena i snage za druge životne i poslovne obveze, zbog čega se možete osjećati napeto i uznemireno. Zbog toga je važno na vrijeme potražiti stručnu pomoć bračnog terapeuta ili osoba koje vam mogu pružiti podršku. Zajedničko suočavanje s problemom neplodnosti može postati još jedna prilikaza jačanje partnerskih odnosa jer zajedničkim snagama pokušavate doći do zajedničkog cilja, do svojeg djeteta.

MIT: Možda vam Bog želi reći da niste stvoreni za roditelje.

ČINJENICA: Ovakve izjave neplodne parove koji su vjernici obeshrabruju i bole jer se na taj način pretpostavlja da su nekim svojim postupcima to i zaslužili. Svjetska zdravstvena organizacija neplodnost je proglasila bolešću 1997. godine. To nije Božja volja, o čemu svjedoče brojni primjeri iz života.

Jednako kao što ćete otići liječniku potražiti pomoć u slučaju da imate npr. slomljenu nogu ili žučne kamence, i za neplodnost možete potražiti liječničku pomoć jer danas postoje brojne metode liječenja.

MIT: Problem je u tvojoj glavi – ako se opustiš i ne misliš na to, zatrudnjet ćeš.

ČINJENICA: Istina je da preveliki stres može poremetiti ravnotežu hormona u tijeku te tako i ženin menstruacijski ciklus, ali ova tvrdnja cijeli problem neplodnosti stavlja na teret ženi. Činjenica je da se u trećini slučajeva radi o muškom faktoru neplodnosti.

U oko 17 posto slučajeva radi se o udruženom faktoru neplodnosti, što znači da su neke od poteškoća prisutne u oba partnera, a u oko 19 posto slučajeva radi se o tzv. idiopatskoj neplodnosti kod koje se u partnera ne može pronaći uzrok neplodnosti. Činjenica je da i sama neplodnost uzrokuje stres i tjeskobu.

 

zadovoljna.hr