Milena Kostić: Ulazak u roditeljstvo može biti izazovno u više sfera

Svako dijete se razlikuje  i svaki put iznova učite

Milena Kostić je majka tri djevojčice i dva dječaka (uskoro trećeg), supruga je i vlasnica bigla. Za sebe kaže da je Tuzlanka sa prebivalištem već tri i po decenije u Novom Sadu. Poduzetnica je koja ima svoje savjetovalište za mame i tate u okviru kojeg pruža edukacije i podršku na teme kojima se bavi spram svojih neformalnih zvanja (savjetnica za dojenje, za nošenje beba i djece, instruktor za dječja auto-sjedišta, za masažu beba, za jogu smijeha, porođajna dula, personalni porođajni asistent, trener Relax kids programa). Mile na je i nepopravljivi optimista koji vjeruje da pojedinac može da mijenja svijet. Sa Milenom smo razgovarali o roditeljstvu i izazovima koje nosi.

Na svom profilu ste poznati kao mama iz magareće klupe. Kako je nastao ovaj naziv?

Od septembra 2014. autorka sam bloga “Mama iz magareće klupe” na kojem obrađujem različite roditeljske teme, nedoumice, razmišljanja. Instagram profil je nastao kao produženi kanal komunikacije za blog, iako je vremenom, a posebno od 2019. postao više stručan i edukativan no striktno vezan za sam blog. A naziv se nametnuo sam – u momentu pokretanja bloga bila sam mama troje dece. I više no svesna da je prethodno iskustvo, koliko god dragoceno u roditeljstvu, nedovoljno. Jer se svako dete razlikuje, te svaki put iznova učite – kao da ste u magarećoj klupi.

Živite u sedmočlanoj porodici. Možete li predstaviti članove Vaše porodice?

 Našu porodicu čine, pored mene, moj suprug Aleksandar, sa kojim sam davno delila gimnazijsku klupu. Naše tri ćerke: Katarina Lara (13 godina), Anastasija (9 godina) i Irina (5 godina), i naša dva sina: Nikolaj (11 godina) i Lav (7 godina). Svaki dan treba da nam se pridruži još jedan bata. Tu je već 3 godine i naše kuče, bigl po imenu Leon.

Na svom blogu savjetujete trudnice tj. buduće mame. Koji savjet ste Vi dobili a da Vam je bio najkorisniji?

Ja pre par godina bih se nasmejala na savete tipa “spavaj kad beba spava” jer su mi se kosili sa savremenim društvom i pripisivala sam zastarelim bapskim običajima. Ja, danas, sam više no svesna da je samobriga neophodnost da bi i mi i svi oko nas funkcionisali kako treba. Taj koncept “kad je mama dobro, svi su dobro” je danas teško usvojiv jer nas društvo bombarduje da treba da smo dovoljno produktivni.

Koliko je važna masaža beba i nošenje beba? Zašto je toliko važan kontakt koža-na-kožu?

I jedno i drugo ima zajednički imenitelj a to je oksitocin. Hormon koji se oslobađa pri nošenju svog deteta i pri masaži pomaže da se roditelj i beba povežu, da uspostave i razviju privrženost, jača imuni sistem, pomaže relaksaciji, boljem varenju, jačanju samopouzdanja i samostalnosti. Ima još svakako, ali izdvajam ove kao krucijalne. O značaju kontakta koža na kožu imamo mnoštvo studija koje su pokazale da novorođenče (ne samo prevremeno rođene bebe no i terminske) = lakše uspostavlja termoregulaciju, reguliše otkucaje srca i disanje i jača imuni sistem. Stoga treba ga praktikovati što više.

Za kraj imate li neki savjet za buduće mame?

Ulazak u roditeljstvo može biti izazovno u više sfera. Edukacija na vreme (pre porođaja) i to iz adekvatnih izvoda i stručnih osoba, kao i obezbeđivanje podrške u periodu koji sledi je vaša prednost da mnoge izazove lakše prebrodite.

Foto by  Spoma Avramov.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave