Merima Crnomerović: Trudnice su danas mnogo više ažurnije i prepoznaju važnost pripreme za porod

Neke su vrlo posvećene i aktivno se educiraju putem tečajeva za trudnice, čitanjem literatura i razgovorom sa svojim doktorom ili babicom, dok se druge oslone na vlastiti instinkt posebno kada su u pitanju višerotke.

Merima Crnomerović, Bachelor primaljstva

Merima Crnomerović je bachelor primaljstva. 2015.  godine završila je Gimnaziju Mostar, poslije toga upisala je Fakultet zdravstvenih studija odsjek Primaljstvo, trenutno završavam master studij.

Strah, strepnja i brojne nedoumice tijekom trudnoće se javljaju kod svake buduće mame pogotovo ako prvi put prolazi iskustvo iščekivanja djeteta. Statistike pokazuju da je jedan od najvećih strahova, uz onaj hoće li s bebom biti sve u redu, trenutak poroda. Kako bi taj čin bio što intimniji i ugodniji za mamu i bebu, veliku pomoć pored ginekologa imaju babice/primalje. U Kantonalnoj bolnici dr Safet Mujić u Mostaru tim primalja/babica čini 16 babica od kojih 5 radi u rađaoni. Mi smo razgovarali sa jednom od njih, mladom babicom Merimom Crnomerović koja je detaljnije govorila o pozivu i značaju babice.

Kako ste se odlučili za poziv babice/primalje?

Zaista je odabir došao spontano, možda tada pomalo i  naivno jer definitivno u tim godinama nisam bila svjesna odgovornosti koju ovaj posao nosi i mislim da niko ne može ni biti svjestan dok u potpunosti ne uđe u ovaj svijet. Sjećam se da sam svoje prvo prisustvo porodu, još na kliničkoj praksi provela plačući.  To je bio čudan osjećaj sreće koji sam doživjela, jer nisam mogla vjerovati da se takvo nešto dešava na tako savršen način, vjerovatno je to i bio trenutak kada se rodila ljubav prema ovom poslu. Bez obzira na izazove koje ovaj posao svakodnevno nosi, osjećaj da si tu u najbitnijim trenucima za jednu buduću majku je neprocjenjiv.

Zaposleni ste u Kantonalnoj bolnici ”dr Safet Mujić” u Mostaru. Ko čini tim babica u Vašoj bolnici?

Naš tim čini 16 babica, od kojih 5 radi u rađaoni. Moram istaći da su to veoma stručne i  posvećene osobe koje su uvijek tu za naše trudnice, porodilje i mališane. Zajedničkim snagama nastojimo osigurati pozitivan i siguran porođajni proces.

Koji su sve izazovi sa kojima se susrećete u svom poslu?

Ovo  je definitivno jedan od poslova koji svakodnevno donosi nove i drugačije izazove i nastojimo biti maksimalno spremni za suočavanje sa istima. Susrećemo se sa rizičnim trudnoćama, hitnim intervencijama  prilikom poroda kao i  komplikacijama koje se javljaju kod majke ili novorođenčeta, a sve to zahtjeva brzu procjenu i reakciju. Emocionalne potrebe trudnica se razlikuju te moramo biti vrlo osjetljive prilikom pružanja podrške, a ujedno se nositi s vlastitim emotivnim izazovima koji mogu nastati prilikom poroda. Sve u svemu,  uz dobru komunikaciju i organizaciju u timu te usvajanjem novih znanja svaki izazovni aspekt može biti savladan.

Koliko su danas trudnice posvećene pripremi za porod?

Mogu reći da su  trudnice danas mnogo više ažurnije i prepoznaju važnost pripreme za porod, te se nastoje educirati o procesu poroda. Neke su vrlo posvećene i aktivno se educiraju putem tečajeva za trudnice, čitanjem literatura i razgovorom sa svojim doktorom ili babicom, dok se druge oslone na vlastiti instinkt posebno kada su u pitanju višerotke. Također trudnice sve više koriste internetske izvore, forume i društvene mreže u cilju pronalaska informacija i podrške od drugih trudnica. Važno je da svaka trudnica pronađe pristup koji joj najbolje odgovara, ali i da im on osigura tačne i korisne informacije koje će im pomoći na porodu. Naša ustanova je trenutno u procesu realizacije škole za trudnice što će po mom mišljenju biti odlična stvar za naše buduće mame.

Šta je najbitnije na šta trudnica treba da obrati pažnju kada je u pitanju priprema za porod?

Kada je u pitanju priprema za porod postoji nekoliko ključnih stvari o kojima treba voditi računa. Redovite posjete odabranom doktoru koje su veoma važne tokom trudnoće zbog praćenja zdravlja trudnice i bebe kao i obavljanje dogovorenih pretraga koji će osigurati da sve ide kako treba. Pravilna ishrana i uravnotežen unos hrane bogate voćem, povrćem, proteinima i zdravim mastima te izbjegavanje nezdravih namirnica igraju važnu ulogu od samog početka pa do kraja trudnoće. Zdrava prehrana bi trebala biti usko povezana s redovnom fizičkom aktivnošću koja je prilagođena individualnim potrebama, a sve u konsultaciji sa stručnom osobom. Šetnje, joga i neke lagane vježbe mogu pomoći u održavanju snage, fleksibilnosti i psihičkog stanja. Edukacija o procesu poroda je ključna, tako bi se recimo pohađanjem škole za trudnice steklo znanje o različitim fazama poroda, intervencijama i tehnikama za ublažavanje bola. Trudnoća i sam porod mogu biti emotivno  izazovni te je važno imati podršku partnera i porodice tokom ovog perioda. Trudnica treba sebi pružiti vrijeme za opuštanje, što manje biti izložena nepotrebnim stresnim situacijama i psihički se pripremiti za ovaj važan trenutak. 

Šta savjetujete trudnici kada uđete s njom u salu?

Ono što uvijek savjetujem trudnicama jeste da zadrže smirenost, pozitivnu energiju i da ne gube vjeru u sebe. Vježbe disanja su važan dio procesa kako za ublažavanje bola tako i za pravilan dotok kisika. Komunikacija može biti izazovna tokom porođaja, pa je jako bitno steći povjerenje i uspostaviti dobar odnos u startu, te biti otvoren za promjene i prilagodbe prilikom porođaja koji je sam po sebi nepredvidljiv proces. 

Za kraj imate li neki savjet za čitateljke?

Svim našim budućim mamama savjetujem da prigrle proces porođaja kao jedinstveno i nevjerovatno iskustvo. Vjerujte u svoju snagu i sposobnost da donesete novi život na ovaj svijet. Okružite se pozitivnom energijom i podrškom najbližih te prikupite nova znanja i savjete kako biste se osjećale u potpunosti sigurno. Sve najljepše u vašem putovanju roditeljstva.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave