Menstruacija u trudnoći – lažna menstruacija

Da li je moguća menstruacija u trudnoći?


Ukratko – ne. Tehnički nije moguće biti u drugom stanju i imati menstruaciju, jer su to dva međusobno isključiva procesa.

Ako se podsetimo kako dolazi do trudnoće, ovo će biti mnogo jasnije.  Tokom ovulacije  koja nastupa sredinom ciklusa, jajnik oslobađa jajnu ćeliju koja kreće na put kroz jajovod. Ukoliko se na ovom putu sretne sa spermatozoidom koji će je oploditi, ona će, sada oplođena, nastaviti dalje svoj put ka materičnoj šupljini.

Uporedo sa otpuštanjem i putovanjem jajne ćelije kroz jajovod, u materičnoj šupljini dolazi do zadebljanja endometrijuma, odnosno unutrašnjeg zida materice, u procesu pripreme za prihvatanje oplođene jajne ćelije.

Kada oplođena jajna ćelija dospe u materičnu šupljinu, ona će se usaditi u tkivo endometrijuma, a  na tom mestu će početi da se formiraju i razvijaju placenta i fetusa .

Ukoliko, međutim, jajna ćelija nije oplođena,  telo će signalizirati da do oplodnje nije došlo i posledično, oko 12 dana nakon ovulacije, materica će početi da se kontrahuje i izbacuje nagomilane delove endometrijuma kroz menstruaciju.

Jednostavno rečeno, menstruacijom se izbacuje tkivo endometrijuma upravo zato što do oplodnje nije došlo.

Šta je onda lažna menstruacija?


Lažna menstruacija je opširan termin za pojavu bilo kog krvarenja koje nije menstrualno.

Koliko god je nemoguće imati menstruaciju u trudnoći, krvarenje u trudnoći je relativno česta pojava.

Krvarenje u trudnoći – uzroci


Uzroci krvarenja u trudnoći mogu biti različiti, ali ono se svakako razlikuje od menstrualnog krvarenja.

Menstruacija u prvom mesecu trudnoće?


Najučestalije je tzv.  implementacijsko krvarenje. Ono nastaje kao posledica usađivanja oplođene jajne ćelije u tkivo endometrijuma.

Razlog zbog čega trudnice neretko pomisle da je u pitanju menstruacija jeste što se ovo krvarenje poklapa sa periodom u kome bi i inače trebalo da dobiju menstruaciju.

Ipak, implantacijsko krvarenje se razlikuje od menstruacije – traje kraće i nije oblino.

U prvom trimestru trudnoće čak 25-30% trudnica iskusi neku vrstu vaginalnog krvarenja. Postoji više razloga koji uzrokuju ovu pojavu.  

Promene u telu tokom trudnoće donose i veću prokrvljenost cerviksa, pa je moguće da se povremeno javi blago, tačkasto krvarenje, naročito nakon ginekološkog pregleda ili seksualnog odnosa.  Sve dok ne postoji nikakva infekcija, nema razloga za brigu kod ovakvog krvarenja.

Obilna menstruacija sa ugrušcima u trudnoći


Iako može jako ličiti na obilnu menstruaciju, ovakvo krvarenje može da bude razlog hematoma, odnosno krvnog ugruška, koji se ponekad formira na unutrašnjem zidu materice, tačnije između placente i endometrijuma. Tipično se javlja u prvom trimestru trudnoće.

Nije sasvim jasno zašto se kod nekih trudnica ovo dešava, dok kod drugih ne.  Najčešće trudnica nastavi da ima normalnu trudnoću, a krvarenje prestane nakon nekog vremena.

Ostali razlozi krvarenja u prvom trimestru:

 • Vanmaterična (ektopična) trudnoća
 • Infekcija
 • Pobačaj

Razlozi krvarenja u kasnijoj trudnoći:

 • Zbog prokrvljenosti cerviksa, moguće je pojava tačkastog ili blažeg krvarenja nakog ginekološkog pregleda ili seksualnog odnosa. Ovo ne treba da vas brine, ukoliko ne postoji infekcija.
   
 • Placenta previa  (prednjačeća posteljica), stanje kod koga placenta urasta blizu cervikalnog kanala. Ako dođe do krvarenja potrebno je hitno otići u kliniku, kako bi se stabilizovalo stanje i mame i bebe. 
   
 • Prevremeni porođaj ili terminski porođaj, tokom kojih dolazi do širenja grlića i kontrakcija materice, što može izazvati određeno krvarenje
   
 • Odlubljivanje posteljice, odnosno prerano odlubljivanje posteljice, stanje kod koga posteljica počinje da se odvaja od zida materice pre termina porođaja. Ovo zahteva takođe hitan medicinski tretman. 

Kada je potrebno tražiti medicinsku pomoć?

Nezavisno od perioda trudnoće, svaka trudnica bi odmah trebala da kontaktira doktora ili da ode na kliniku ukoliko uz krvarenje ima i sledeće simptome:

 • Bolove
   
 • Nesvesticu i malaksalost
   
 • Obilno krvarenje ili krvarenje sa ugrušcima
   
 • Veoma jak bol u predelu abdomena i male karlice
   
 • Ukoliko je krvarenje svetlo crveno i natapa uložak

Vaginalno krvarenje praćeno bolovima u ranoj trudnoći može da bude znak vanmaterične trudnoće, naročito ako još uvek nije urađen prvi ultrazvučni pregled. Ovo stanje zahteva hitno medicinsko zbrinjavanje.

Takođe, ukoliko trudnica krvari i ima simptome porođaja pre 37. nedelje trudnoće, kao što su konstantan bol u donjem delu leđa, abdominalni bolovi i redovne kontrakcije, trebalo bi da potraži stručnu pomoć što pre. 

Iako krvarenje nije retka pojava u trudnoći, i često ne ukaže na postojanje nekog većeg problema koji bi trudnoću učinio visoko rizičnom, ipak bi kod pojave svakog krvarenja konsultovati doktora kako bi se ispitalo poreklo krvarenja. 

 

Izvor: https://bebo.club/

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave