Meliha Stokanović, fotografkinja: Najviše volim da radim sa djecom

Meliha Stokanović: „Najviše volim da radim sa djecom, jer su iskrena, i ako te dijete prihvati, i roditeljima postajete dragi, vjeruju vam i sarađuju.“

Meliha Stokanović je po zanimanju diplomirana ekonomistica koja se danas bavi profesionalnom fotografijom. Udata je, te je majka dva sina na koje je mnogo poslala. Sa Melihom smo razgovarali o fotografisanju porodičnih fotografija.

Meliha Stokanović, intervju

Kada ste se odlučili baviti fotografijom?

Fotografija je uvijek bila moja ljubav i oduvijek sam „smarala“ svoju porodicu sa slikanjem i pokušavala na taj način zalediti najbitnije trenutke odrastanja mojih sinova.F otografisala sam maturu svog sina i njegovih prijatelja i kada smo objavili na društvene mreže fotografije, upiti su stizali sa svih strana ko stoji iza objektiva, te da su fotografije drugačije od ostalih….i moj sin kad je to čuo, dao mi je ideju da počnem sa fotografisanjem dječjih rođendana … a ja koliko volim djecu i fotografiju ideja mi se učinila sjajnom….i eto tako sam nekako neplanirano ušla u fotografske vode, ne znajući tad da nije dovoljno samo voljeti fotografisati i da me čeka mnogo ulaganja, kako u opremu tako i u znanje… , ali sam se oduvijek vodila time da su ulaganja u uspomene, jedan od najboljih načina da uložite svoj novac i ako volite to sto radite, onda je uspjeh bio zagarantovan.  

„Na vašem instagramu možemo primijetiti da fotografišete porodice, vjenčanja, djevojačke večeri, rođendane, trudnice? Kada su u pitanju porodične fotografije sa malom djecom koliko je zahtjevno fotografisanje?

Ja najviše volim da radim sa djecom jer su iskrena, i ako te dijete prihvati, i roditeljima postajete dragi, vjeruju vam i saradjuju. Kad malo bolje razmislim oni meni baš moraju mnogo da vjeruju jer mi povjere novorođenu bebu koja bude stara nekad i samo 2 dana. Moram naglasiti da fotografisanje novorođenih beba je najbolje raditi u prve dvije sedmice bebinog života. A kada su rođendani u pitanju ja tad uživam sa djecom oni znaju da je taj dan samo njihov, budu preslatki kad se prave važni. Ja njih kroz razgovor i igru s njima i fotografišem i na taj način sačuvam roditeljima uspomene na najbitnije trenutke njihove djece.

Koliko su roditelji zahtjevni kada su u pitanju fotografisanja mališana?

Ne mogu reći da su roditelji zahtjevni oko fotografisanja njihovih mališana…istina da ih prvo pitam koje su njihove želje, saslušam ih i dam sve od sebe da prvo djeca budu opuštena, da roditelji budu zadovoljni i na kraju mi je bitno da sam i ja, kao svoj najveći kritičar, zadovoljna.

 Šta je ključno za kvalitetnu fotografiju? Da li je oprema najvažniji faktor?

Za kvalitetnu fotografiju, naravno da je oprema i uloženo znanje važan faktor, ali ja uvijek stavljam veći akcenat na emociju, jer emociju ako vidite na fotografiji to je uspjeh za svakog fotografa. Uhvatiti bitan trenutak, suzu u oku, pogled, dodir, osmijeh, dio neke stvarnosti i sve to imati na jednoj fotografiji kako bi te bitne trenutke sačuvali od zaborava je za mene ključan za dobru fotografiju.

Da li radite studijske fotografije ili preferirate raditi u prirodi ili domovima Vaših klijenata?

Studijske fotografije uglavnom radim na temu Novogodišnje čarolije, rođendane najčešće u igraonicama, porodične fotografije volim da radim u prirodi dok za fotografisanje mladenaca, vodim se željama mladenaca i uglavnom su to različite destinacije.

 Za kraj nam recite kako Vas mogu angažovati zainteresovani roditelji?

Roditelji koji me do sad nisu upoznali, predlažem da prvo otvore moju stranicu na Facebook stranici Vas Fotograf-Mela i na instagramu vasfotograf_mela pogledaju moj rad sa djecom, jer dosta ima objavljenih fotografija koje sam objavila uz dozvolu roditelja, pa ako im se svidi moj rad, mogu mi pisati u DM kako bi napravili rezervaciju.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave