Melazma

Melasma

Melazma – očituje se kao pojava smeđih do tamnije sivih mrlji nepravilna oblika, uglavnom na čelu ili obrazima, katkad i na bradi. Njezin razvoj pospješuje suvišak estrogenih hormona pa se često javlja potkraj trudnoće, zbog čega se još zove “maska trudnoće”. Budući da su trudnice osobito sklone nastanku melazme, ne bi smjele boraviti na suncu bez sredstava za zaštitu.
Ipak, melazma se ne javlja samo tijekom trudnoće. Tako njezin razvoj može pospješiti uzimanje estrogena u obliku oralne kontracepcije, a može se pojaviti i kod muškaraca nakon izlaganja kože suncu.

Melasma ili chloasma (grč. melasma = crna točka; chloasma = zelena točka)
Katkad se naziva i trudnička hiperpigmentacija, iako taj naziv potencira samo jedan od uzroka nastanka te, vrlo proširene kozmetske anomalije kože lica. Uz to što je uzročno povezujemo s trudnoćom, javlja se i u žena koje uzimaju kontracepcijske hormone, a mogu je izazvati i drugi lijekovi, npr. difenilhidantoini. Određeni broj slučajeva je idiopatski, što znači da pojavu hiperpigmentacije ne povezujemo niti s hormonalnim promjenama niti s uzimanjem drugih lijekova. Prema nekim autorima, idiopatska melazma ipak se može dovesti u korelaciju s blagom, klinički beznačajnom disfunkcijom jajnika.

Dipl.menadžer kozmetičar-estetičar

Babović Jasmina