Medina Čajo: Period koji je pred nama je najpogodniji za razvoj viroza, a djeca školskog uzrasta su najosjetljivija populacija

Najčešće su izražene viroze gornjih disajnih puteva i crijeva.
Piše: Medina Čajo, magistra farmacije

Čajo Medina (02.10.1997), završeno školovanje na farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, te stečeno zvanje magistra farmacije. Stalni uposlenik “Medica” i “MGM” Apoteka u Kaknju.

Kada ste se odlučili za poziv farmaceuta?

 Za poziv farmaceuta odlučila sam se tokom srednjoškolskog obrazovanja, pa sam shodno tome i završila prirodno područje u kakanjskoj gimnaziji. Uvijek sam bila više naklonjena prirodnim naukama, te je bilo očekivano da se opredijelim na ovaj poziv. Naravno, tu je i humani aspekt koji je sastavni dio ovoga posla, a koji mi je dodatna motivacija. Za svaki posao je neophodna ljubav bez koje nema ni kvalitetnog rada.

Ljudi imaju povjerenja u farmaceute. Zašto je važno da to povjerenje ostane ne narušeno?

Moje kolege farmaceuti i ja kroz svakodnevni angažman, kako poslovno tako i kroz razne druge aktivnosti (konferencije, edukacije) nastojimo približiti odnos između pacijenata i nas. Zašto je to važno? Farmaceuti često znaju reći da su oni posljednja karika u lancu kroz koji prolazi jedan pacijent od momenta detekcije problema (bolesti), pregleda, postavljanja dijagnoze, odabira adekvatne terapije do samog liječenja. Upravo je taj posljednji korak naš posao i kroz rad u praksi možemo reći da su tu pacijenti najosjetljiviji i najviše skeptični. Tada se farmaceuti potrude da na najjednostavniji način objasne samu namjenu lijeka, način primjene, moguće neželjene efekte lijeka i naravno da pacijentu uliju povjerenje u sam ishod liječenja. Moram naglasiti da pacijenti od farmaceuta mogu tražiti i savjete koji se ne odnose isključivo na lijekove. Naš posao uključuje i savjetovanje o ishrani, zdravom načinu života, fizičkoj aktivnosti, ličnoj higijeni i dermatologiji.

Vrijeme koje je pred nama tj. jesen i polazak djece u školu donosi najčešće mnogo viroza. Kako spriječiti viroze?

Period koji je pred nama je najpogodniji za razvoj viroza, a djeca školskog uzrasta su najosjetljivija populacija. Razlog tome je svakako polazak u školu što dovodi do interakcije između djece nakon perioda “izolacije” i veće mogućnosti za prenos bolesti. Svakako i pad temperatura i promjene vremenskih prilika doprinose tome. Najčešće su izražene viroze gornjih disajnih puteva i crijeva. One se manifestuju kroz sljedeće simptome: hunjavica, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, proliv, bol u trbuhu i povraćanje. Najbolja odbrana od viroza je pravovremena prevencija. Ona započinje nekim uobičajenim svakodnevnim rutinama poput čestog pranja ruku, čišćenja životnog prostora do jačanja imuniteta raznim suplementima.

Na koji način smanjiti viroze kod djece školskog uzrasta?

Kod djece školskog uzrasta najbolje je zapravo prevenirati viroze. To se postiže adekvatnom prehranom djeteta, davanjem odgovarajućih suplemenata djetetu koji će ojačati imunološki sistem do praktičnih savjeta djetetu koji podrazumijevaju izbjegavanje kontakta sa zaraženim osobama, često pranje ruku i pribora za jelo, oblačenje shodno vremenskim prilikama. Ako ipak dođe do razvitka viroze pristupa se racionalnoj farmakoterapiji na prijedlog ljekara ili farmaceuta. 

Nedavno ste bili predavač na školi trudnica  govorili ste o dojenju. Koliko je važno dojenje i koje su sve dobrobiti dojenja?

Dojenje je jedan human čin, a odluka o dojenju se donosi još u trudnoći. Majčino mlijeko je po svom bioaktivnom sastavu jedinstveno i kao takvo neponovljivo. To je najzdravija hrana koja postoji, jer se sintetski ne može proizvesti, pa je i odluka o dojenju pod uslovom da su zadovoljeni svi fiziološki parametri organizma najbolja moguća odluka koju majka može donijenti za svoju bebu. Majčino mlijeko obiluje vitaminima, mineralima, zdravim masnoćama i ugljikogidratima koji osiguravaju najbolju ishranu za novorođenče. Do samog rođenja beba je zaštićena od utjecaja spoljašnje sredine, a nakon rođenja majčino mlijeko nastavlja ulogu zaštitnika jer obiluje imunoglobulinima koji su nosioci imunološkog sistema do momenta kada dojenče razvije vlastiti imunitet.

Danas su trudnice i majke posvećene eduaciranju. Koliko je važno, adekvatno i pravovremeno educiranje?

Trudnoća je posebna faza u životu žene. To je period u kojem žena prolazi kroz različite fiziološke i psihološke promjene svoga organizma. Upravo iz tog razloga neophodna je pravovremena edukacija, kako bi žena prije svega prihvatila stanje u kojem se nalazi, razumjela ga i svoje svakodnevne životne aktivnosti prilagodila tom stanju. Ovdje je jako važna adekvatna edukacija od strane stručnih lica i savjetovanje sa ljekarima i farmaceutima kako bi trudnoća bila uspješna. Često su trudnice nesvojevoljno podložne utjecaju okoline, neadekvatnom savjetovanju te im preporučujem da to izbjegavaju. Svaka trudnoća je drugačija, svaka trudnica je individua za sebe i svaka zaslužuje poseban pristup. 

Koliko je važno da trudnica tokom trudnoće konzumira pravilnu ishranu?

Pravilna ishrana je jedan od najvažnijih faktora u trudnoći. Sva hrana koju majka unosi u svoj organizam utiče na rast i razvoj djeteta kao i posljedično na razvoj različitih oboljenja. Tokom trudnoće fokus je na kvalitetu hrane i na uravnoteženoj ishrani. To je neophodno za normalan tok same trudnoće, porod i kasniji život majke i djeteta. U ovom periodu su povećane potrebe za vitaminima, mineralima i esencijalnim aminokiselinama. To se postiže kroz unos različitih namirnica te dodatno i odgovarajućih suplemenata. Izdvojila bih folnu kiselinu koja je esencijalna za sintezu genetičkog materijala, popravku molekule DNK i razmnožavanje ćelija. Ona se u organizam unosi kroz različite dodatke prehrani koji su široko rasprostranjeni na tržištu.

Za kraj koji je Vaš savjet za sve majke koje čitaju naš časopis.

Svim našim budućim mama, onima koje to već jesu i svim ženama savjetujem prije svega pravovremenu brigu o svom reproduktivnom zdravlju, koja započinje još od prvog menstrualnog ciklusa. Preporučujem im savjetovanje sa stručnim licima (ljekarima, farmaceutima) tokom trudnoće, tokom perioda dojenja, prije planiranja začeća i generalno oko svih nedoumica koje se odnose na reproduktivno zdravlje. Izdvojila bih i intimnu higijenu koja je osnov za zdrav reproduktivni sistem. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave