Matea Vitik: Važno je prepoznati asimetriju, jer i okolinski faktoru utiču na nju

Voli li Vaša beba okretanje ili naginjanje glave u jednom smjeru? Zašto je važno prepoznati asimetriju?

Matea Vitik rođena je u Zagrebu gdje završavaosnovnu školu i jezičnu gimnaziju. Diplomirala je na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu 2005. godine i stekla zvanje Magistra edukacijske rehabilitacije (Mag.rehab.educ.). Završila je Blomberg rythmic movement training (integracija primitivnih refleksa), Bodywork tehniku te tarapijsko hranjenje. U procesu je stjecanja certifikata za savjetnika za spavanje beba po Baby-led sleeping programu. U slobodno vrijeme voli ples i provodi vrijeme sa svojom obitelji. Jako je zainteresirana za rani razvoj djece pošto je i sama majka troje djece koje pomno prati u njihovom rastu i razvoju. Želja joj je kroz program Kiddo centra potaknuti prepoznavanje djetetovih skrivenih potencijala te osvijestiti važnost kretanja i međupovezanosti roditelja i beba.

U prvih nekoliko mjeseci života, bebe prolaze kroz različite faze razvoja, a asimetrija je jedan od tih prirodnih procesa. Asimetrija u kontekstu razvoja beba odnosi se na privremenu neravnotežu u simetriji tijela ili pokreta. To znači da dijete može pokazivati različite obrasce kretanja, preferirati jednu stranu tijela ili imati različite razvijenosti mišića na jednoj strani.

Asimetrija u dojenačkoj dobi je kliničko stanje sa različitim varijacijama u pojavnosti (oblik, položaj tijela i pokret), etiologiji, lokalizaciji i stupnju ozbiljnosti. Asimetrija se može javiti perinatalno (tokom trudnoće) i/ili postnatalno (nakon rođenja). Asimetrija može biti idiopatska ili simptomatska. U većini slučajeva radi se o idiopatskoj asimetriji, no pozicijska preferencija (preferencija strane) može biti i znak nekog drugog poremećaja ili stanja. Kod idiopatske asimetrije etiologija nije skroz poznata. Okolinski čimbenici uvelike utječu narazvoj asimetrije. Neke bebe razvijaju pozicijsku preferenciju (preferenciju strane) u prvih par mjeseci života različitu od fiziološke asimetrije. Pozicijska preferencija (preferencija strane) definira se kao stanje u kojem je bebina glava većinu vremena okrenuta u jednu stranu, nagnuta na drugu, a aktivni pokret druge strane tijela je ograničen. Ovakve pozicije vrlo su česte jer na njih može utjecati i položaj bebe u trbuhu tokom trudnoće. Važno je da se preferencija prepozna rano jer je tada možemo ispraviti veoma brzo. Neprimijećena preferencija jedne strane može se u kratkom vremenskom razdoblju razviti u stanja koja zahtjevaju različite intervencije i dugoročno djelovanje. Zašto je to problem?

Ako vaše dijete neprestano provodi vrijeme gledajući u jednom smjeru, glava mu je nagnuta na jednu stranu i stalni je pritisak podloge na istom području glave. Tako se može razviti sindrom zaležane glave na strani koja ima najveći pritisak. Kako je i spavanje na leđima najsigurniji način spavanja za Vašu bebu, dolazimo do spoznaje da bebe provode vrlo malo vremena u položaju na trbuhu ili boku jer je vrijeme koje provode u spavanju na početku veoma dugo. To također može dovesti do smanjene upotrebe one strane tijela prema kojoj ne gledaju, smanjenih vizualnih sposobnosti i neuravnoteženih motoričkih vještina (kao što je okretanje samo na jednu stranu, neuravnoteženi položaji pri sjedenju i slično) Osim što Vaša bebe gleda u jednu stranu, njezina je glava nagnuta u drugu stranu, pa se taj vratni mišić manje koristi. Takav mišić s vremenom može postati zgrčen i preferencija prerasta u tortikolis. Stanje koje zahtjeva fizioterapeutsku intervenciju kako bi se mišić istegnuo i ojačao. Posturalna asimetrija također može dovesti do razvojne displazije kuka, koja utječe na pravilan razvoj zgloba kuka i može dovesti do rane pojave artritisa kasnije u životu. Kada pogledamo razvoj motoričkih vještina, možemo vidjeti kako preferencija u ranoj dobi utječe na usvajanje vještina koje se razvijaju kasnije. Preferencija strane, s vremenom dovodi do slabljenja mišića druge strane, pa će se beba okretati s leđa na trbuh samo na jednu stranu jer je za navedenu rotaciju potrebno odizanje glave od podloge, za što neće imati dovoljno razvijene mišiće na obje strane jednako. Preferencija se može vidjeti i kada se bebu postavi u položaj na trbuhu (glava je nagnuta u jednu stranu). U tom položaju beba će jačati rameni obruč samo na jednoj strani tijela, a to nam kasnije može utjecati na nemogućnost odizanja ruke od podloge u položaju na sve četiri (pokreta koji nam je važan za puzanje). Sve u ljudskom tijelu je povezano i razvoj ima svoj prirodan tijek.

Kako mogu znati voli li moja beba okretati ili naginjati glavu?

Sigurno fotografirate svoju bebu svakodnevno. Pogledajte malo fotografije i provjerite postoji li tendencija okretanja glave i/ili naginjanja glave samo u jednu stranu. Također možete primijetiti i da beba manje koristi jednu stranu (ne hvata jednako s obje ruke), ne prati igračku na obje strane jednako (na jednoj strani brže prestane pratiti igračku koja se kreće). Što mogu učiniti kao roditelj?

Roditelji, kao najvažnija karika u rastu i razvoju njihove bebe, mogu i čine puno. Samo ih je potrebno usmjeriti. Bebe provode najviše vremena s Vama, pa zašto to ne iskoristiti. Vole vas gledati i komunicirati s Vama, vole kad ih nosite, vole kada se igrate s njima. Kroz svakodnevne situacije i igru možete potaknuti korištenje one manje preferirane strane i time smanjiti asimetriju. Ideje za pozicioniranje i usmjerenu igru kojima utječemo na smanjivanje preferencije strane Mijenjanje položaja spavanja- okrećite bebu za 180 stupnjeva svaku noć prilikom spavanja. Bebe Vas osjećaju, znaju na kojoj strani kreveta se nalazite ili iz kojeg smjera ćete doći po njih kada se probude, pa će i glavu imati usmjerenu u tom smjeru. Mijenjanje položaja presvlačilice- na Vašem zidu pored presvlačilice su kontrastne kartice ili je s jedne strane prozor kroz koji lijepo dopire svjetlo i stvaraju se sjene? To može biti razlog da beba gleda u tu stranu. Promijenite položaj presvlačilice (okretanjem za 180 stupnjeva) ili bebu svako presvlačenje postavljajte u suprotan položaj ležanja. Postavljanje igračaka na primjereno mjesto- ako Vaša beba leži na podlozi, igračke u baby gymu postavite na nepreferiranu stranu kako bi bebu potaknuli da gleda i na tu stranu. Promjena položaja nošenja- i mi odrasli imamo dominantnu stranu pa često prilikom nošenja bebu nosimo tako da možemo koristiti svoju dominantnu ruku. Imajte to na umu i mijenjajte položaj nošenja tako da bebu nosite jednako na obje strane. Korištenje baby handlinga- korištenjem baby handlinga od samog rođenja, vodeći se važnom smjernicom (da podižemo i spuštamo bebu jednako i na lijevu i na desnu stranu) omogućavamo jednako jačanje obje strane bebina tijela Naizmjenično držite bebu na jednu i na drugu stranu kada ju hranite ili dojite. Beba voli gledati Vaše lice dok se hrani, te dodirivati Vaše tijelo, pa će to potaknuti simetrično korištenje obje strane. Igrajte se na boku- to će omogućiti aktivno pokretanje dijelova tijela koji su bili ograničeni preferencijom. U obim aktivnostima, uvijek postavljajte bebu u položaj na oba boka.

Igrajte se u Vašem naručju- u položaju na Vašim nadkoljenicama, bebinu glavu možete pozicionirati u središnju liniju i time omogućiti pravilnu posturu Omogućite puno slobodnog kretanja- Novorođenčad nema dovoljno snage da drži glavu u središnjoj liniji tijela. Kada je beba u nekoj od oprema (njihalice, bounceri, jaje) mora odići svoju glavu protiv gravitacije kako bi je zadržala u sredini tijela pa se glava lako može nagnuti u jednu stranu. Znajući to, možemo zaključiti kako provođenje previše vremena u nekoj od opreme može pojačati preferenciju strane. Preferencija strane može dovesti do asimetrije u pokretima pa samim time i do kasnijeg usvajanja motoričkih vještina. Vi, kao roditelji, možete puno napraviti kroz svakodnevne aktivnosti, no ne zaboravite obratiti se stručnjaku kako bi Vas usmjerio u primjerene aktivnosti i bio Vam podrška.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave