Masaža i trudnica

Masaža i trudnica

Masaža trudnica je popularna širom sveta zadnjih decenija, mada svakako nije nov koncept masaže. Mnoge su dobrobiti od njene primene tokom trudnoće:  ublažava neke od tegoba koje prate svaku trudnicu kao što su otekle noge, utiče na regulisanje nivoa hormona stresa i stanja opuštenosti.

Buduća mama je bolje raspoložena, poboljšava se rad kardiovaskularnog sistema, poboljšava se cirkulacija celog tela, pa je dopremanje hranljivih materija i kiseonika  bolje.

Ako izbegavate primenu i dozvoljenih lekova kada vas nešto boli, probajte da bol umanjite sa masažom. Masažom se oslobađa endorfin koji je prirodni lek protiv bolova.Mišići postaju manje napeti, dovodite svoje telo i um u stanje relaksiranosti, opuštennosti, što smanjuje pritisak na određene strukture koje nam šalju senzacije bola.

Masažu trudnica prate brojna istraživanja koja pokazuju da je kod žena, koje su bile masirane dva puta nedeljno tokom pet nedelja, nivo hormona stresa, kortizol i norepinefrin bio smanjen, što vodi jačanju imunog sistema i smanjenju upalnih procesa, a samim tim i manje bola u telu. Ne samo da su nivoi hormona stresa bili smanjeni, nego su i nivoi hormona relaksacije/sreće (dopamin i serotonin) bili povećani, što smanjuje rizik od depresije, anksioznosti ili drugog poremećaja raspoloženja, ali i boljeg sna tokom trudnoće.

Važno: Pre nego što zakažete tretman važno je da se konsultujete sa svojim lekarom, da vam potvrdi da je tretman masaže siguran za vas.

Položaj u kome se primenjuju pokreti masaže može biti sedeći (na posebnoj stolici specijalno dizajniranoj za masažu trudnica) ili ležeći položaj na strani, levoj, desnoj i na leđima. Radi veće udobnosti, postavljaju se jastuci između nogu, ispod stomaka, ispod glave trudnice. Kao i pri regularnim masažama, terapeut koristi različite pokrete, najčešće blag pritisak na određeni deo tela, gornji deo leđa, ruke i noge, pri čemu se izbegavaju donji deo leđa i stomak (osim nanošenja preparata).

Posebno se vodi računa i o stopalima, gde se izbegava jači pritisak, zbog stimulacije određenih tačaka koje mogu izazvati prevremeni porođaj, pogotovu deo oko skočnog zgloba.Zato je veoma važno da bi ste se osećali sigurno i bezbedno da vas masira terapeut obučen za masažu trudnica.

Preparat koji se koristi tokom masaže treba da bude siguran i za mamu i za bebu, tako da se preporučuje bademovo ulje ili ulje makadamije.Tako istovremeno i negujete kožu svog tela.

Prostorija u kojoj se masaža izvodi treba da bude provetrena, topla, prijatnog ambijenta, sa tihom, opuštajućom muzikom u pozadini da bi iskustvo bilo još prijatnije.

Dodir je jako važan za fizičko i emocionalno stanje buduće majke, posebno dok se privikava na novi izgled svog tela. Tokom trudnoće, poželjno je da  se uključi i partner, da bude prisutan pri masaži,  ukoliko želi da ga terapeut obuči kako da pravilno primenjuje prenatalnu masažu.

Uživajte u svom drugom stanju, priuštite sebi to iskustvo, ali i bebi dok je još u stomaku. Jer, ne zaboravite, ako vi uživate, i beba uživa sa vama!

Kasnije, kad se beba rodi, iskustvo masaže možete nastaviti tako što ćete vi naučiti da masirate svoju bebu.

trudnocaizdravlje.rs