MASAŽA BEBE

MASAŽA BEBE

 

Obratite pažnju sledeći put kada nepoznata osoba priđe vašem detetu. Prva reakcija će biti mrdanje stopalima i nožicama.

Čak iako priđe druga majka sa bebom u kolicima, kad su blizu jedna drugoj, bebe će početi da pokreću nožice kao da međusobno pričaju stopalima.

Ovakvo započinjanje masaže daje bebi šansu da uspostavi povjerenje u vas i da postepeno prihvati novu aktivnost. Ukoliko vam se učini da beba reaguje sa strahom ili nezadovoljstvom kad počnete da joj masirate nogu ili stopala, zaustavite svoj pokret i prosto držite taj dio tjela na vašem dlanu i obuhvatite ga drugom rukom. Koristite ovu tehniku nekoliko dana, sve dok beba ne opusti i ne prihvati masažu.

Različiti su pokreti koje koristimo u masaži bebine noge. Pre svega treba uzeti malo ulja i zagrejati ga trljajući šake.

Staviti ruke na bebinu nogu i krenuti, sigurnim pokretima, od kukova duž bebine noge, sve do stopala, ponovite nekoliko puta.

Kada stignemo do stopala, uvek ga jednom rukom sigurno držimo u našoj ruci, a drugom izvodimo pokrete.

Naizmenično pokretanje palca pored palca duž cijelog stopala će pomoći da se stopalo opusti i da dođemo do bebinih prstića, posvetićemo se svakom od njih da ga masiramo, izvlačimo, to nam je prilika da bebi pevamo razne pjesmice .

Zatim možemo da masirama jastučiće ispod bebinih prstića, kao i jastučić kod pete.

Obavezno radimo sitne krugove oko bebinih skočnih zglobova, a onda malo pažnje posvetimo gornjem dijelu stopala. A zatim ponavljamo nekoliko puta od stopala, dugačke pokrete uz nogu, sve do kukova, odakle smo masažu započeli.

Tek onda prelazimo na masažu druge noge.

Nedelju dana masiramo samo bebine noge, da bismo dali vremena bebi da se navikne, a onda uključujemo i novi dio tijela.

Beba će uživati u novoj bliskosti i druženju sa vama.

trudnocaizdravlje.rs