Marina Vulović: Nemamo dovoljno razvijenu svest o neophodnosti redovnih ginekoloških pregleda

Preventivni godišnji ginekološki pregled treba obavljati svake godine, na taj način bismo smanjili broj malignih oboljenja genitalnih organa koji se kod nas otkrivaju često tek u uznapredovaloj fazi.

Intervju: dr. Marina Vulović, specijalista ginekologije i akušerstva.

Dr. Marina Vulović je specijalista i ginekologije i akušerstva. Rođena je u Novom Sadu gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju „Jovan Jovanović – Zmaj“. 2005.godine diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Kao ljekar u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Inđija radila je od 2006. godine do 2008.godine. Od juna 2008.godine zaposlena je u Domu zdravlja Novi Sad, prvo kao ljekar u Službi kućnog liječenja, a kasnije kao ljekar na specijalizaciji iz Ginekologije i akušerstva. Tokom specijalizacije završila sam ” Bazični kurs ultrazvuka u ginekologiji i akušerstvu” osnovan od strane prof.dr Asima Kurjaka u Zagrebu, Hrvatska. 2019.godine pohađala je školu za detekciju fetalnih anomalija i morfoloških poremećaja i nadzor nad patološkim trudnoćama pod mentorstvom prof.dr Vesne Plešinac, GAK, KC Srbije. U okviru kontinuirane medicinske edukacije redovno pohađa kongrese u zemlji i inostranstvu. Radi kao ljekar specijalista ginekologije i akušerstva u ginekološkoj ordinaciji dr Veber u Novom Sadu. Majka je dvoje dece.

Imamo li razvijenu svijest o važnosti redovnih ginekoloških pregleda?

Nemamo dovoljno razvijenu svest o neophodnosti redovnih ginekoloških pregleda. Preventivni godišnji ginekološki pregled treba obavljati svake godine, na taj način bismo smanjili broj malignih oboljenja genitalnih organa koji se kod nas otkrivaju često tek u uznapredovaloj fazi. Preventivnim pregledima bismo tim pacijentkinjama otkrili bolest u početnoj fazi i omogućili adekvatnu terapiju i oporavak. Redovni godišnji pregled pacijentkinje podrazumeva ginekoloski pregled pacijentkinje pod spekulima, uzimanje uzorka za Papa test i vaginalni sekret, kao pregled dojki. Potom sledi ginekoloski bimanualni pregled i na kraju pregled ultrazvukom upotrebom vaginalne ili transabdominalne sonde.

Koliko su žene odgovorne i koliko često dolaze na preglede?

Na podizanju nivoa odgovornosti prema sopstvenom zdravlju moramo još mnogo da radimo. Određen broj žena dolazi redovno na godišnje preglede. Primetno je da taj broj žena postepeno raste. To je broj žena koje postaju svesne koliko preventivni pregled znači i da je upravo on taj koji “spašava život”. Postoji i dalje zabrinjavajuće visok broj žena koje na ginekološki pregled dođu tek kada se jave ozbiljne ginekološke tegobe. Posebnu brigu nosi odgovor na pitanje – “Kada ste bili poslednji put na ginekološkom pregledu?”, a odgovor bude –  ” Nisam bila od kada sam se porodila”. Pri tom bih navela da se  pacijentkinja porodila pre 10 do 15 godina, na primer. Tim ženama se treba posvetiti u smislu edukacije o zaista neophodnim godišnjim pregledima.

Koje je nabolje vrijeme za prvi ginekološki pregled?

Prvi ginekološki pregled preporučuje se devojčicama koje su ušle u pubertet, starosti između 13 i 15 godina. Ova prva poseta ginekologu može predstavljati priliku da devojčica postavi pitanja ginekologu za sve vezane teme koje je interesuju i ne mora nužno predstavljati pravi ginekološki pregled. Pitanja koja najčešće ” muče” tinejdžerke vezana su za menstruaciju, promene na telu koje se dešavaju u pubertetu, o planiranoj seksualnoj aktivnosti u budućnosti, neželjnoj trudnoći i zaštiti od neželjene trudnoće, ali i testovima za trudnoću, polno prenosivim bolestima i slično. Indikacija da je ginekološki pregled zaista potreba može biti bol u donjem delu trbuha, poremećaj menstrualnog ciklusa, pojačan vaginalni sekret, peckanje, svrab, crvenilo intimne regije i slično. Tada je važno, zbog postavljanja dijagnoze i određivanja terapije, obratiti se ginekologu i zakazati pregled. Na pregled često dolaze i devojčice mlađe od 10 godina zbog tegoba u predelu trbuha koje mogu biti posledica prisustva ciste na jajnicima, ali i zbog pojačanog vaginalnog sekreta, svraba i crvenila ili raznih hormonskih nepravilnosti vezanih za ulazak u pubertet.

Koji su najčešći ginekološki problemi?

Najčešći ginekološki problemi su tegobe vezane za vaginalne infekcije različitog porekla, neredovna i nepravilna menstruana krvarenja, pitanja u vezi kontracepcije i zaštite od neželjene trudnoće, ciste na jajniku i policistični jajnici, izrazito bolne menstruacije, bolovi i tegobe u trudnoće, kao i bolovi u donjem delu trbuha za čijim uzrokom treba tragati. Najpre treba isključiti urinarnu infekciju kao mogući problem, potom tragati za dijagnozom dalje.

 

Na koji način se uspostavlja povjerenje u ginekologa?

Poverenje u svog ginekologa je od ključnog značaja. Prvi i neizostavni deo ginekološlog pregleda je razgovor. Ginekolog uzima podatke (anamnezu) o svim trenutnim tegobama i smetnjama. Vodi se razgovor svim nedoumicama i pitanjima koje ima pacijentkinja. Osnovno je da pri pregledu bude prisutna opuštena i prijatna atmosfera i okruženje u kom će pacijentkinja osetiti privatnost, ali i podršku, pomoć i sigurnost, te steći neophodno poverenje u svog ginekologa. Kada dođe do dijagnostike i pregleda, važno je da ginekolog objašnjava svaki svoj postupak i da razgovorom približi način pregleda, ali i da sačeka njen pristanak za svaki naredni korak pregleda. Na ovaj način se gradi uzajamno poverenje izmedju ginekologa i pacijentkinje i sprečava se nepotrebna psihička trauma pacijentkinje od prvog pregleda, pa i svakog narednog.

Šta za vas predstavlja posebno zadovoljstvo u poslu? Koje usluge nudi Vaša ordinacija?

Posebno zadovoljstvo mi je da mogu svojim znanjem pomoći jednoj osobi ženskog pola. Ovaj posao treba da radi onaj ko je najpre spreman i posvećen da se najpre bavi ženskom dušom, koja je ujedno i neopisivo snažna i neopisivo tanana. Potom sledi zadovoljstvo radom kao i u svakoj grani medicine – pružiti pomoć, svojim znanjem i intuicijom naći rešenje problema. Medicina je detektivski posao.
Ordinacija u kojoj ja radim nudi širok dijapazon usluga, od preventivnih pregleda pacijentkinja, rešavanja raznih ginekoloških tegoba do vodjena urednih i rizičnih trudnoća kao i vršenje usluga malih ginekoloških intervencija.

Koja bi bila Vaša poruka čitaocima portala Roditelj, a ujedno i savjet za sve žene?

Moja poruka i moj iskreni savet svim ženama bi glasio da dolaze redovno kod svog izabranog ginekologa, da čuvaju svoje zdravlje i budu svesne da time čuvaju sreću sebe i svoje porodice.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave