Marina Illić: 8 činjenica o dijastazi

 Možda ste nekada imali priliku da čujete da je dijastaza “kriva” za sporije vraćanje stomaka nakon porođaja u prvobitan položaj.

Dijastaza, ili dijastaza rektus abdominisa, je stanje koje se često susreće kod žena nakon trudnoće. Ovo stanje se karakteriše razdvajanjem središnjih trbušnih mišića, poznatih kao rektus abdominis, i obično se javlja kao rezultat rastuće materice koja pritišće na ove mišiće tokom trudnoće. U nastavku nam Marina Ilič piše o važnim činjenicama vezanim za dijastazu.

Piše: Marina Ilić, Fitnes trener PCES i savjetnik za ishranu

Možda ste nekada imali priliku da čujete da je dijastaza “kriva” za sporije vraćanje stomaka nakon porodjaja u prvobitan položaj. U nekim slučajevima jeste zaista tako, a nekada je u pitanju samo slabost dubokih stomačnih mišića, nepravilno disanje ili lošija kontrola pritiska unutar stomaka. U svakom slučaju postoji dosta toga što možemo da učinimo i pomognemo našim mišićima stomaka da poprime nekadašnji izgled. Ove činjenice o dijastazi će vam pomoći da bolje sagledate i razumete kroz kakve promene tokom trudnoće prolazi naše telo.

  1. Dijastaza u trudnoći je potpuno normalna

Dijastaza predstavlja stanjivanje tetive koja se zove Linea Alba i proteže se izmedju parova pravog stomačnog mišića vertikalno zahvatajući pupak. Kako je to najtanji i najelastičniji deo na stomaku, ona se tokom trudnoće rasteže omogućavajući stomaku da raste i napravi dovoljno mesta za bebu. Tom prilikom pravi stomačni mišić se razdvaja, a nakon porodjaja vraća u prvobitan položaj. Brzina tog procesa oporavka zavisi od niza faktora, a pravilnim držanjem i adekvatnim vežbama tokom trudnoće i nakon porodjaja taj proces možemo znatno ubrzati.

  1. Operacija nije najbolji način lečenja dijastaze

Kako je sama pojava dijastaze povezana sa slabošću jezgra (core), funkcionalnom rehabilitacijom možemo obnoviti jezgro i efikasno zatvoriti na taj način dijastazu, bez izlaganja rizicima operacije.

  1. Za lečenje dijastaze je najbolje da ne čekate da završite sa radjanjem dece

Za razliku od odlaska na operaciju, tokom trudnoće i izmedju trudnoća funkcionalnu rehabilitaciju možete praktikovati. Prevencija i rana intervencija su kod dijastaze i funkcionalne slabosti stomačnih mišića veoma važne. Na taj način ćemo smanjiti i prevenirati naknadnu dijastazu i efikasnije i brže ojačati sve mišiće neophodne za lakši oporavak od porodjaja.

  1. Nikad nije kasno

Iako je prevencija idealna opcija, dijastaza se, kao i ostala mišićna stanja, može uspešno lečiti i godinama nakon što je nastala. Telo je moćno i ako mu damo prave uslove za zarastanje iskoristiće maksimalno svoj kapacite. Na nama je samo da saradjujemo.

  1. Kilogrami nemaju veze sa dijastazom

Kako je u pitanju mišićna slabost, nema veze sa telesnom masom. Zapravo, ni veličina bebe, niti veličina stomaka u trudnoći nije povezana sa pojavom patološke dijastaze.

  1. Ne postoje univerzalne vežbe za dijastazu

Kako je svaka dijastaza različita, potrebno je tako i da je tretiramo. Vežbe su različite iz meseca u mesec i sadrže brojne modifikacije u zavisnosti od vaših trenutnih mogućnosti. Kako celokupna postura i kretne navike utiču na dijastazu potrebno je raditi na funkcionalnom jačanju celog tela i kada nam je cilj lečenje dijastaze.

  1. Lekari retko dijagnostikuju dijastazu

Kao uzrok bolu u ledjima, nevoljnom mokrenju i drugim tegobama koje možemo osetiti nakon porodjaja, lekari često ne traže uzrok u dijastazi i slabosti trbušnih mišića. Često ostanemo uskraćeni za adekvatne smernice kada je oporavak nakon porodjaja u pitanju usled nedovoljne edukacije u školskom sistemu. Zato je važno oporavak nakon porodjaja da poverimo specijalisti za korektivne vežbe. Pri pregledu proverava se širina i dubina izmedju pravih stomačnih mišića.

  1. Mogu je imati i muškarci

Iako ne mogu da radjaju decu, i muškarci mogu da imaju dijastazu pravog stomčnog mišića usled neadekvatnog i hroničnog snažnog pritiska na trbušni zid. Lošim držanjem tela, zadržavanjem daha i lošom kontrolom intraabdominalnog pritiska dolazi se do patološke dijastaze koja je, takodje, rešiva primenom adekvatnog programa vežbi.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave