Marijana Šehovac: Infantilne kolike

Kolike se javljaju podjednako kod muške i kod ženske novorođenčadi.

mr.ph. Marijana Šehovac

Marijana Šehovac je 2015.g. upisala Farmaceutski fakultet Univerziteta u Sarajevu a 2020.g. stekla zvanje magistra farmacije. Od 2021. godine zaposlena je u firmi Medoptic kao medicinski predstavnik (Medical Sales Representative), a od 2022. kao Key Account Manager (Menadžer za ključne kupce). Marijana je pofesionalna sportistkinja, košarkašica, osvajač velikog broja individualnih i timskih nagrada.

 Kolike kod novorođenčadi predstavljaju izazov koji može iznenaditi i iscrpiti roditelje. Ove periodične epizode izraženog plača i nelagodnosti kod beba često ostavljaju novopečene roditelje u potrazi za odgovorima i podrškom. Infantilne kolike, kako ih često nazivamo, predstavljaju kompleksan fenomen i često su predmet mnogih pitanja. Upravo o ovoj temi smo razgovarali sa mladom magistrom farmacije Marijanom Šehovac koja nam donosi detaljnije informacije o prepoznavanju kolika i njihovom ublažavanju i sprečavanju. 

Šta su infantilne kolike i kako se razlikuju od drugih vrsta plača kod novorođenčadi?

Infantilne (dojenačke) kolike predstavljaju kliničko stanje koje karakteriše nekontrolisan plač, uznemirenost i nervoza a koje traju više od tri sata dnevno, javljaju se više od  tri puta nedjeljno, najmanje tri  nedjelje. Glavni simptom je konstantan plač bez vidljivog razloga u dužem periodu,  prodorniji od normalnog, a naročito izražen u poslijepodnevnim satima. Kolike se javljaju podjednako kod muške i kod ženske novorođenčadi te su jedan od najčešćih razloga posjete pedijatru u ranoj životnoj dobi.

Kako roditelji mogu prepoznati znakove kolika kod svojih beba?

Beba plače bez očiglednog razloga i veoma je teško utješiti je. Bebe sa kolikama podižu glavu, savijaju koljena prema trbuhu, stomačić im je naduven i napet, zacrvene se u licu i lice dobije bolan izgled, prave grimase i ispuštaju gasove. Kolike se pogoršavaju nakon hranjenja. Povraćanje svakako nije simptom stomačnih grčeva. Sumnju da se ne radi o grčevima, već o drugom poremećaju, pobuđuje i nadimanje trbuha, proliv, krv  u stolici, povišena tjelesna temperatura… Ako beba ima samo stomačne grčeve,  nikada neće značajnije da poremeti ritam hranjenja ili da odbija obrok.

Koji faktori mogu izazvati infantilne kolike i postoje li načini da se te situacije ublaže ili zaobiđu?

Patogeneza infantilnih kolika ostaje nejasna I smatra se da je multifaktorska. Kolike mogu nastati kao posljedica prebrzog, halapljivog sisanja, gastroezofagealnog refluksa, alergije ili preosjetljivosti dojenčeta na neki sastojak hrane ili na sastojak hrane koji je pojela mama, intolerancije na laktozu, poremećaja pokretljivosti crijeva, disbalansa crijevne mikroflore… Dobra anamneza će ukazati na najvažniji etiološki faktor. Novorođenčad i bebe na početku svog života još nemaju dovoljno razvijen sistem  za varenje i to dovodi do prolazne laktozne intolerancije. Stanje intolerancije na laktozu dovodi do pojave nesvarene laktoze u debelom crijevu, gdje  se ona  vari pod uticajem enzima bakterija prisutnih u kolonu, što izaziva niz neželjenih stanja,  kao sto je stvaranje gasova,  nadutost, bol u stomaku,  pojavu grčeva, dijareja.

Kako se farmaceuti mogu uključiti u podršku roditeljima s bebama koje pate od kolika? Postoje li neki farmakološki tretmani koji se koriste?

Prema stavu savremene medicine, nije opravdana primjena lijekova u suzbijanju grčeva. Preporučuju se čajevi koji sadrže ekstrakte kima, komorača i anisa. Najbolje je dati čaj originalno proizveden i upakovan. Blago ljuljuškanje može da bude od koristi za bebe koje je pedijatar pregledao i konstatovao da se radi o grčevima. Masiranje stomaka kao mjera je prije bila više primenjivana. Istraživanja su pokazala da je od koristi samo lagano glađenje stomaka, ali ne i intenzivnija masaža. Uslijed nedovoljno enzima laktaze novorođenčad ima otežano varenje složenog  šećera laktoze iz majčinog mlijeka/mliječne formule, što često kod njih dovodi do  crijevnih grčeva i refluksa. Zbog ovoga se novorođenoj djeci do 4. mjeseca starosti, laktaza dodaje ili u mlijeko, ili mliječnu formulu prije obroka/podoja, čime se smanjuje sadržaj laktoze u mlijeku i olakšava varenje mlijeka. Na ovaj način se sprečava nastanak nadutosti i crevnih kolika (grčeva) kod beba.  Nakon 4 mjeseca se prestaje sa dodavanjem laktaze, jer se smatra da se nakon 3-4  mjeseca uspostavlja normalan režim sinteze ovog enzima kod novorođenčadi.

Koje savjete možete dati roditeljima kako bi se nosili s infantilnim kolikama i što se može očekivati u smislu trajanja i nestanka ovog problema?

Važno je znati da infantilne (dojenačke) kolike nisu bolest, već samo prolazni simptom, kao I da nisu obavezna faza u odrastanju djeteta.  Ima djece koja gotovo da nisu osjetila bol stomačnih grčeva, kao što ima I one koja su bila  na pedijatrijskom pregledu čak nekoliko puta zbog ove fiziološke pojave. Najčešće se javljaju 2-3 sedmice nakon rođenja, svoj vrhunac dostižu sa šest navršenih nedjelja. Grčevi mogu naglo prestati ali kod većine beba taj proces je postepen, pa one mogu trajati I do 4. mjeseca.

Danas na tržištu postoje preparati koji mogu pomoći kod pomenutih stanja I značajno smanjti vrijeme plakanja.

Co-lactase oralne enzimske kapi su efikasno rješenje za problem prolazne intolerancije laktoze, pogodan za primjenu od rođenja. Co-Lactase, oralne kapi je dodatak ishrani na bazi enzima laktaze koja se dodaje u  majčino mlijeko ili mliječne formule u cilju razgradnje složenog šećera (laktoze) iz  mlijeka na proste šećere, čime se olakšava varenje i smanjuje pojava grčeva u  stomaku kod novorođenčadi i odojčadi do navršenih 4 mjeseca. Ne sadrži šećer, vještačke zasladjivače, ni konzervanse, jednostavno se dozira i primenjuje bez odlaganja početka hranjenja, 4 kapi se dodaju u mlijeko prije hranjenja.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave