Marija Glušac: Trudnice bi trebalo da izbjegavaju sirovo ili nedovoljno termički obrađeno meso i ribu

Ove mjere su važne kako bi se spriječile infekcije i minimizirao rizik za komplikacije tokom trudnoće.

Marija Glušac je po struci sam nutricionista-dijetetičar. Otvorila je svoj nutricionistički studio prije skoro šest godina. Jedan je od predavača na FISAF kursu za naprednu sportsku ishranu. Kroz nje studio prošlo je preko 3200 klijenata. Odlučila se da se bavim ovim poslom, jer je i sama imala višak kilograma kao dijete, pa je željela da nauči da pomognem sebi, a zatim i drugima. Uživa u dugim šetnjama, lijepom kolaču i zelenom čaju. 

U vašim objavama na društvenim mrežama vidimo da vodite zaista zdrav život(zdrava ishrana, šetnje, planinarenje), koliko je bitno održavati tijelo vitalnim?

Da, trudim se da budem što aktivnija i da se hranim što zdravije i gledam da to bude moj prioritet, pored porodice i posla. Održavanje vitalnosti tela je izuzetno važno za opšte zdravlje. Zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost doprinosi održavanju fizičke i mentalne kondicije, poboljšavaju imunološki sistem i smanjuju rizik od hroničnih bolesti. Bitno je da svako pronađe ravnotežu između aktivnog načina života i ishrane kako bi očuvali svoje zdravlje.

Prema Vašim saznanjima koliko su žene posvećene ishrani u periodu planiranja trudnoće?

Veoma je važno da žene budu posvećene ishrani tokom perioda planiranja trudnoće. Pravilna ishrana može značajno uticati na plodnost i zdravlje buduće majke i deteta. Trebalo bi da se fokusiraju na unos esencijalnih hranljivih sastojaka poput folne kiseline, gvožđa, vitamina D, kalcijuma i omega-3 masnih kiselina. Kvalitetna ishrana pre, u toku i posle trudnoće je bitna za zdravlje majke i bebe, ali i povećava verovatnoće za kvalitetniju laktaciju. 

Kakva je ishrana trudnica? A kakva treba da bude?
Ishrana trudnica treba da bude raznovrsna i uravnotežena kako bi zadovoljila povećane potrebe za hranljivim sastojcima. Trudnica ne treba da jede za dvoje, već da jede duplo kvalitetnije. To uključuje unos dovoljnih proteina (meso, riba, jaja, mlečni proizvodi), voća, povrća, integralnih žitarica, zdravih masti (orašastih plodova, semenki, hladno ceđenih ulja). Takođe, važno je izbegavati hranu koja može izazvati rizik za prenos bolesti (npr. sirovo meso i riba) i ograničiti unos kofeina i alkohola.

Koje su uobičajne potrebe u trudnoći?

Uobičajene potrebe u trudnoći uključuju povećane potrebe za folnom kiselinom, gvožđem, kalcijumom, vitaminom D, omega-3 masnim kiselinama, i kalorijama. Trudnice također treba da paze na dovoljan unos vlakana i tečnosti kako bi sprečile zatvor, što je čest problem tokom trudnoće.
I trimestar – na samom početku, nije potrebno dodavati više hrane i više kalorija.
II trimestar – u II trimestru se potrebe povećavaju, pa je potrebno da se kalorijski unos poveća za 200-250kcal. III trimestar – Ovo je period kada beba najintenzivnije raste, pa su ovde potrebe za kalorijama još veće, odnosno 400-450kcal.

Koliko je zdravo dobiti na težini u trudnoći?

Zdrav dobitak na težini u trudnoći varira u zavisnosti od početne težine trudnice. Preporučuje se da se trudnice konsultuju sa svojim doktorom ili nutricionistom kako bi dobile individualne smernice. Uopšteno, preporuka je da žene koje su ostale trudne sa zdravom telesnom težinom dobiju između 11 i 16 kg tokom trudnoće. Važno je naglasiti da svaka trudnica ima svoje jedinstvene potrebe i da težina ne bi trebalo da se povećava preterano. Potrebno je voditi računa o povećanju telesne mase, jer ukoliko trudnica prebrzo dobije dosta kilograma veći je rizik od pojave hipertenzije i gestacijskog dijabetesa u trudnoći.

Koju hranu trudnice treba da izbjegavaju?

Trudnice bi trebalo da izbegavaju sirovo ili nedovoljno termički obrađeno meso i ribu, sirova jaja, nepasterizirane mlečne proizvode, visok unos kofeina, alkohol, velike količine šećere i visoko prerađenu hranu. Ove mere su važne kako bi se sprečile infekcije i minimizirao rizik za komplikacije tokom trudnoće.

Često trudnice tokom trudnoće imaju problem sa željezom. Kako nadoknaditi ishranom? šta je potrebno jesti?

Problem sa niskim nivoom gvožđa je čest tokom trudnoće. Da biste nadoknadili gvožđe ishranom, trudnice bi trebalo da konzumiraju hranu bogatu ovim mineralom, kao što su crveno meso, piletina, riba, pasulj, spanać i žitarice obogaćene gvožđem, čaj od koprive, aronija i drugo bobičasto voće, cvekla, organski kakao itd.

Savet br. 1 – uz obroke bogate gvožđem ubaciti i namirnice bogate vitaminom C, jer vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa. To može biti veća količina salate ili limunada uz obrok.
Savet br. 2 – Izbegavati unos velike količine mlečnih proizvoda sa obrocima koji imaju veću količinu gvoža, jer kalcijum iz mlečnih proizvoda može ometati apsorpciju gvožđa.
Savet br. 3 – Kada je anemija ozbiljnija, onda je potrebno da se trudnica konsultuje sa svojim doktorom ili hematologom, da bi joj prepisao određenu suplementaciju gvožđem, jer sama ishrana ne može u tom slučaju značajno da pomogne. 

Za kraj koji je Vaš savjet za trudnice?

Trudnoća je poseban period života i zato se trudite da uživate. Neka vam zdrava ishrana i redovna i umerena fizička aktivnost budu prioritet u ovom periodu. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave