Marija Đermanović: Strpljenje, promatranje i analiziranje dječjeg ponašanja je ključno u odgoju djece

Taj prvi susret sa mojom bebom je bio toliko emotivan i čaroban, da sam momentalno zaboravila sav stres i strah koji sam imala prije i tokom porođaja.

Predstavljamo vam majku Mariju Đermanović. Sa Marijom smo razgovarali o iskustvu prilikom poroda, a kasnije o odgoju djece. U nastavku teksta donosimo vam zanimljivu priču i savjete koji vam mogu pomoći.  

Predstavite nam se.

Moje ime je Marija Đermanović. Živim u selu Predvorica, pored Šapca, sa suprugom Aleksandrom i kćerkom Kalinom. Odrasla sam u selu Jalovik, završila sam ugostiteljsku školu i obožavam da kuham. U slobodno vrijeme volim da eksperimentišem sa pravljenjem najrazličitijih frizura – sebi i drugima, kao i da odem u šoping gdje najviše vremena provedem u djelu za ljepotu i njegu lica i tijela. Moja porodica mi je glavni fokus i trudimo se da što više vremena provodimo u prirodi i da putujemo kad god nam se ukaže prilika.

Recite nam kako je protekao vaš porod?

Da je trebalo da odgovorim na ovo pitanje odmah poslije porođaja, odgovor bi vjerovatno bio drugačiji (šalim se). Porodila sam se prije 20 mjeseci i iskreno rečeno, nije bilo lako. Plašila sam se dosta pred porođaj, da li će sve biti u redu, šta ako bude nekih komplikacija, ali na moju sreću, sve je proteklo kako treba. Primila sam epidural i uopšte nisam imala bolove tokom porođaja. Svim budućim mamama koje se dvoume da li da prime epidural ili ne, najiskrenije bih preporučila da prime ovu injekciju. Zaista nema potrebe trpiti toliki bol, mučiti se i potrošiti ogromnu količinu energije koja nam je itekako potrebna kasnije kada to divno malo biće dođe u prvi zagrljaj i na prvi podoj. Taj prvi susret sa mojom bebom je bio toliko emotivan i čaroban, da sam momentalno zaboravila sav stres i strah koji sam imala prije i tokom porođaja.

Recite nam šta je po Vama najvažnije u odgoju djece?

S obzirom da je Kalina moja prva ljubav, ja nemam neko veliko iskustvo u odgoju djece, ali mislim da je veoma važno povezati se sa svojim djetetom. Važno je razumijeti dječja osjećanja i emocije, prepoznati dječje potrebe i odgovoriti na njih. Važno je pokazati djeci da smo tu za njih, bezuslovno. Kada imate bebu, vi naučite da razlikujete vrste bebinog plača – da li je gladna, da li joj treba nova pelena, da li ima grčeve, itd. Kada je to devojčurak od 18 mjeseci, gradi se njen riječnik – može da vas počupa, udari, baci igračku – ona tada istražuje šta će se desiti ako uradi ovo ili ono, ili jednostavno želi pažnju. Ona još uvek ne umije da kaže ”Hej, mama, uzmi me, zagrli me.”, ali će zato da vas čupne ili udari. Strpljenje, promatranje i analiziranje dječjeg ponašanja je ključno u odgajanju i vaspitanju djece. Kad posmatram moje dijete, uvijek se zapitam: Šta ona želi da mi kaže? Kako se ona osjeća? I kako mogu da joj pomognem?

Kako ste se snašli u ulozi majke?

Mislim da sam se dobro snašla u ovoj ulozi. Kalina i ja imamo našu dnevnu rutinu, raspored. Provodimo dosta vremena napolju, igramo se, idemo u šetnju, spremamo ukusna jela. Moram da kažem da nam baka i deda igraju veliku ulogu – tu su da priskoče u pomoć kad god treba.

Koji je Vaš savjet svim našim mamama i trudnicama?

Evo nekoliko savjeta: Trudnice, ukoliko razmišljate o epiduralu, primite ga, nećete se pokajati. Mame, naoružajte se strpljenjem, i uvijek razmišljajte kako možete da pomognete vašem djetetu i šta vaše dijete želi ili pokušava da vam kaže. Također, ne stidite se da tražite pomoć od užih i širih članova porodice, jer je odgajanje djeteta veoma odgovoran zadatak i svaka pomoć je dragocjena. Svakoj mami je potreban odmor i vrijeme za sebe, dakle mislite i na sebe. Važno je pomenuti i da je neke mame prolaze kroz postporođajnu depresiju – stanje koje nastaje uslijed naglih hormonskih promjena i stanje koje se uspješno liječi. Veoma je važno da mame, kao i njihovi najuži članovi porodice prepoznaju ako se mama ne osjeća najbolje, da se obrate svom ljekaru kao i svojim bliskim ljudima za pomoć. Postporođajna depresija nije i ne treba da bude tabu. To je tema  o kojoj treba javno govoriti, koja treba da bude približena trudnicama i mamama, sa ciljem da se svakoj mami kojoj je možda potrebna pomoć zaista i pomogne.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave