Mamina ishrana u toku trudnoće

Trudni ste? Gladni ste? Tražite međuobrok koji će obradovati vaš trbuščić i bebu? Vjerojatno to često čujete: jesti hranjivu hranu tijekom trudnoće je neophodno. Ovdje smo da vam na jednom mjestu otkrijemo zdravu i ukusnu hranu koja će vašoj bebi pružiti najbolji početak života. Kada gradite svoj plan zdrave prehrane, trebali biste se usredotočiti na cjelovite namirnice koje vam daju veće količine dobrih materija koje bi vam trebale i kada niste trudne, kao što su:

  • proteini
  • vitamini i minerali
  • zdrave vrste masti
  • složeni ugljikohidrati
  • vlakna i tečnosti

U nastavku pročitajte kojih pet superukusnih i zdravih namirnica trebate konzumirati u trudnoći.

1. Mliječni proizvodi

Tokom trudnoće trebate unositi dodatne proteine ​​i kalcij kako biste zadovoljili potrebe svog malog djeteta. Mliječni proizvodi poput mlijeka, sira i jogurta trebali bi biti na raspolaganju. Mliječni proizvodi sadrže dvije vrste visokokvalitetnih proteina: kazein i sirutku. Mlijeko je najbolji prehrambeni izvor kalcijuma i pruža velike količine fosfora, vitamina B, magnezijuma i cinka. Jogurt, posebno grčki jogurt, sadrži više kalcijuma od većine ostalih mliječnih proizvoda i posebno je koristan. Neke sorte sadrže i probiotičke bakterije koje podržavaju probavno zdravlje.

Ako ne podnosite laktozu, možda ćete moći tolerisati jogurt, a posebno probiotički jogurt. Provjerite sa svojim doktorom možete li se testirati. Čitav svijet jogurtskih smoothieja i parfea čeka na vas.

2. Mahunarke

U ovu grupu hrane ubrajaju se leća, grašak, grah, slanutak, soja i kikiriki. Mahunarke su sjajni biljni izvori vlakana, proteina, gvožđa, folata i kalcijuma – a sve to vašem tijelu treba više tokom trudnoće. Folat je jedan od najvažnijih vitamina B skupine (B9). Vrlo je važan za vas i bebu, posebno tokom prvog tromjesečja, pa čak i prije. Trebat će vam najmanje 600 mikrograma (mcg) folata svaki dan, što može biti izazov postići samo hranom. Ali konzumacija mahunarki može vam pomoći da to postignete zajedno s dodacima prehrani na osnovu preporuke vašeg doktora.

Mahunarke su uglavnom vrlo bogate vlaknima. Neke sorte sadrže i gvožđe, magnezijum i kalijum. Razmislite o dodavanju mahunarki u prehranu, poput obroka kao što je humus na tostu od cjelovitih žitarica, crnog graha u salati ili karija od leće.

3. Batat

Batat nije samo ukusan skuhan na hiljadu načina, on je bogat i beta karotenom, biljnim spojem koji se u vašem tijelu pretvara u vitamin A. Vitamin A je neophodan za razvoj bebe. Samo pripazite na prevelike količine izvora vitamina A životinjskog porijekla, poput organa, koji u velikim količinama mogu izazvati toksičnost. Srećom, slatki krompir je bogat biljni izvor beta karotena i vlakana. Vlakna vas duže drže sitima, smanjuju skokove šećera u krvi i poboljšavaju zdravlje probavnog sistema (što zaista može pomoći kod trudničkog zatvora. Za ukusan doručak, isprobajte slatki krompir kao osnovu za jutarnji tost od avokada.

4. Brokula i tamno, lisnato zelje

Ovo ne čudi: brokula i tamno zeleno povrće, poput kelja i špinata, imaju toliko hranjivih sastojaka koji će vam trebati. Čak i ako ih ne volite jesti, često se mogu dodati u svakakva jela. Prednosti uključuju vlakna, vitamin C, vitamin K, vitamin A, kalcijum, gvožđe, folate i kalijum. Oni su bogatstvo zelenila. Dodavanje obroka zelenog povrća efikasan je način unošenja vitamina i odbrane od zatvora zbog svih tih vlakana. Povrće je također povezano sa smanjenim rizikom od male porođajne težine.

5. Bobičasto voće

Bobice sadrže puno dobrih komponenti poput vode, zdravih ugljikohidrata, vitamina C, vlakana i antioksidansa. Bobice imaju relativno nisku vrijednost glikemijskog indeksa, tako da ne bi trebale uzrokovati veće skokove šećera u krvi. One su također izvrstan međuobrok, jer sadrže i vodu i vlakna. Pružaju puno okusa, ali s relativno malo kalorija. Neke od najboljih bobica koje možete jesti tokom trudnoće su borovnice, maline, goji bobice, jagode i acai bobice.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave