Mama i tate se pitaju: Kada me beba vidi upotpunosti?

Mama i tate se pitaju: Kada me beba vidi upotpunosti?

Vid se kod beba razvija postepeno, te mogu vidjeti jednako dobro kao odrasla osoba tek u dobi od sedam mjeseci

Kada beba stigne u porodicu, pomno se prati svaki njen pokret. Kada nam se nasmije, osjetimo kao da smo na sedmom nebu. Tada smo ubijeđeni da nas je beba vidjela i prepoznala. Ipak, važno je znati ona nas jeste prepoznala ali ne čulom vida.

Za razliku od čula sluha, koje se kod bebe potpuno formira već u prvih mjesec dana života, vid se razvija dosta sporije. Bebe već u stomaku vide promjene svjetlosti, ali ipak kod novorođenčeta je vid slabije razvijen nego sva ostala čula. Vaše dijete moći će vidjeti jednako dobro kao odrasla osoba tek u dobi od sedam mjeseci. Proces razvoja bebino čula vida u prvih šest mjeseci je intenzivan, a nakon toga se brzina razvoja dosta umanjuje.

Zapravo, novorođenče se rađa formiranog osjetila vida, ali njegov mozak nije dovoljno spreman da analizira slike niti da šalje poruke oku o onome što vidi. Kako se mozak razvija, tako se poboljšava i bebin vid.

U toku prvih deset do petnaest dana života, bebe vide samo ono što je na nekoliko centimetara udaljenosti, „ono što je pred nosom“. Može razaznati lice svoje majke, u smislu crta lica, kada je majka drži u naručju. Bebe tada reaguju na svjetlost i pokrete, ali im je slika još uvijek mutna i nejasna.

U uzrastu od mjesec dana beba još ne kontroliše oba oka. U tom periodu roditelji se često uplaše i zabrinu misleći da im je dijete razroko, međutim, to je sasvim normalna pojava. Do kraja prvog mjeseca ili sredinom narednog bebine oči će uspjeti “dogovoriti” se s mozgom i ona će moći usmjeriti pogled na neki predmet s oba oka.

Nakon drugog mjeseca, bebe raspoznaju boje. Veza između očiju i mozga se poboljšala, pa će beba biti u stanju razlikovati čak i boje sličnih tonova. U ovom uzrastu savjetuje se da pokazujte bebi igračke i slike jarkih boja, pričajte joj i pjevušite, jer to pomaže razvoj osjetila vida i čula sluha. Istraživanja su pokazala da djeca najviše vole posmatrati lica, pa se savjetuje da im se smiješite ili da pravite raznolike grimase.

U trećem mjesecu, beba počinje posezati za predmetima mada ih još uvijek ne uspijeva dohvatiti jer ne može uskladiti pokrete ruku. U ovom periodu života zapravo se usklađuju pokreti očiju s pokretima ruku, tako da će se može očekivati da beba uspije uhvatiti igračku vrlo skoro. Možete je i pomoći tako da se i Vi igrate s njom. Ponudite joj zvečku jarke boje i budite strpljivi dok je uhvatiti.

Sa punih pet mjeseci, primjeti se razlika. Beba pokušava dohvatiti i sitne predmete, iako je do sada to bio slučaj samo sa krupnim igračkama. Osim toga, prepoznaje predmete koje je vidjela ranije kao što je na primjer svoju omiljenu igračku i jako se obraduje kad je vidi. To je znak da je mozak „napredovao“  u razvoju što se odražava na poboljšanje bebinog vida. Ona sada zna da predmeti postoje i kada nestanu iz vidnog polja.

U prvih šest mjeseci bebin mozak se jako razvio. U tom periodi jasno vidi ljude i predmete u svojoj okolini. Ipak, beba je još uvijek fokusirana na svoje malo okruženje. I taj dio se postepeno razvija tako da će u dobi oko prvog rođendana bit će u stanju prepoznati tatu kada dolazi s posla, čak i sa udaljenosti od nekoliko desetaka metara.

 

 

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave