Mali vodič za zdravo roditeljstvo

Mali vodič za zdravo roditeljstvo

Odgajanje sretnog i zdravog djeteta jedan je od najtežih poslova roditelja – i također jedan od najnagrađivanijih

 

Naučite osnovne principe zdravog roditeljstva, izbjegnite problem sa jelom i podržite fizičku pokretnost.

Odgajanje sretnog i zdravog djeteta jedan je od najtežih poslova roditelja – i također jedan od najnagrađivanijih. Ipak većina nas nema isti pristup roditeljstvu, kao što nemamo ni prema poslu. Vjerovatno reagujemo instiktivno ili koristimo neke tehnike naših roditelja, bez obzira da li su bile efikasne ili ne.

Roditeljstvo je jedno od najistraživanijih područja društvenih nauka. Bez obzira koji je vaš stil roditeljstva ili koja vas pitanja muče, od pomaganja djetetu da postane pretilo do rješavanja problema s ponašanjem, stručnjaci vam mogu pomoći.

Dobro roditeljstvo pomaže kod empatije, iskrenosti, samopouzdanja, samokontrole, dobrote, surađivanja i sreće. Također promoviše znatiželju, motivaciju, i podupire želju za uspjehom. Dobro roditeljstvo pomaže kod zaštite djece od razvijanja anksioznosti, depresije, problema s hranom, antisocijalnog ponašanja, alkohola i droge.

Koji su 10 principa dobrog roditeljstva?

  1. Ono što vi radite je bitno. Bez obzira da li je to vaš stav prema zdravlju ili način na koji vi tretirate druge ljude, vaša djeca uče od onoga što vi radite. Ovo je jedan od najbitnijih principa. Nemojte samo reagovati u trenutku. Pitajte sebe, šta želim postići, i kakav će biti rezultat?
  2. Ne možete imati previše ljubavi. Jednostavno nije moguće razmaziti dijete ljubavlju. Za šta često mislimo da je proizvod razmazivanja djece nikad nije rezultat davanja djetetu puno ljubavi. To je inače posljedica davanja djetetu stvari umjesto ljubavi – stvari poput blagosti, manjih očekivanja, ili materijalnih stvari.
  3. Budite uključeni u dječiji život. Biti uključen u djetetov život težak je zadatak, i često uključuje više razmišljanja i preslaganje prioriteta. Često se odnosi na žrtvovanje onoga što volite zbog onoga što vašem djetetu treba. Budite prisutni mentalno kao i fizički.

Biti uključen ne znači da radite njihovu zadaću – ili da je ispravljate. Zadaća je alat koji učiteljima pokazuje da li dijete uči ili ne. Ako vi uradite zadaću, ne dozvoljavate učitelju da zna da li vaše dijete uči.

  1. Adaptiranje roditeljskog stila da odgovara vašem djetetu. Budite u korak s djetetovim razvojem. Vaše dijete odrasta. Razmislite o tome kako doba utječe na njihovo ponašanje.
  2. Postavite pravila. Ako ne rješavate djetetovo ponašanje dok je mlado, teže će sam učiti poslije kad odraste ili kad vi niste tu. U svako doba dana trebali biste moći odgovoriti na pitanja: Gdje je moje dijete? S kim je moje dijete? Šta radi moje dijete? Pravila koje je vaše dijete naučilo od vas, obličit će pravila koje samo primjenjuje.

Ali ne možete kontrolisati svaki detalj.Kad krenu u srednju školu, morate ih pustiti da sami rade zadaću, donose odluke bez da se miješate.

  1. Njegujte djetetovu nezavisnost. Postavljanje granica pomaže djetetu da razvije osjećaj samokontrole. Podupiranje nezavisnosti pomaže u razvoju osjećaja samoupravljanja. Da bi bili uspješni u životu, trebat će im oboje.

Normalno je za dijete da traže autonomiju. Mnogi roditelji greškom zamijene djetetovu nezavisnost s buntovništvom ili neposlušnošću. Djeca žele neovisnost jer je to dio njihove ljudske prirode, da se žele osjetiti kao da kontrolišu, umjesto da neko njih kontroliše.

  1. Budite dosljedni. „Ako vaša pravila zavise od dana do dana na nepredvidiv način, neposluh vašeg djeteta je vaša greška, ne njihova. Vaš najbolji alat za disciplinu je dosljednost. Neka bude jasno o čemu se ne može raspravljati. Što je više autoriteta bazirano na mudrosti a ne na moći, manje će se vaše dijete protiviti.
  2. Izbjegavajte oštru disciplinu. Roditelji nikad ne bi trebali udariti dijete, ni u kom slučaju. Djeca koju se šamara, udara i slično sklonija su borbi s drugom djecom. Vjerovatno će postati nasilnici i koristiti agresiju da riješe nesuglasice s drugima. Postoji mnogo drugih načina da disciplinujete dijete – uključujući „time-out“ -koji ima bolji efekat i ne uključuje agresivnost.
  3. Objasnite pravila i odluke. Dobri roditelji imaju očekivanja od svoje djece. Uopšteno, roditelji previše objašnjavaju manjoj djeci a premalo adolescentima. Ono što je očigledno vama, možda nije očigledno 12-godišnjacima. Oni nemaju proritete, prosudbe ili iskustvo koje vi imate.
  4. Tretirajte svoje dijete s poštovanjem. Najbolji način da učinite dijete da vas poštuje je da ga tretirate s poštovanjem. Prema djetetu se odnosite kao i prema svima drugima. Pričajte pristojno s njim. Poštujte njegovo mišljenje. Obratite pažnju kad priča s vama. Lijepo se odnosite prema njemu. Probajte mu udovoljiti kad možete. Djeca se prema drugoj djeci odnose onako kako se vi odnosite prema njima. Vaš odnos s djetetom je osnova njegovih odnosa s drugima.

Na primjer, ako vaše dijete bira hranu: Ja lično ne mislim da bi roditelji trebali praviti frku oko hrane. Djeca razviju preferenciju hrane. Često ih mijenjaju kako odrastaju. Ne želite od večere napraviti nezgodnu situaciju. Samo nemojte napraviti grešku mijenjanja zdrave hrane za nezdravu. Ako ne čuvate lošu hranu u kući, oni je neće ni jesti.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave