Majčinska sreća – na kvadrat!

Život sa blizancima znaći dvostruki posao – ali također i dvostruku ljubav

 

Statistike govore kako je na 1000 porođaja samo 16 blizanaca. Što znači da je to poseban dar. Sigurno da svakodnevnica  sa blizancima donosi mnogo posla i obaveza, ali i mnogo lijepih trenutaka.  Bitna je organizacija. Podijelite obaveze sa svojim partnerom. Kada djeca spavaju dnevni san,  iskoristite vrijeme za sebe.

 

Savjeti roditeljima blizanaca:

 

Čekaj svoj red

Nemojte pokušavati tretirati oba djeteta isto.  Jedno će uvijek plakati dok se drugo bude hranilo ili presvlačilo. Bebe vrlo brzo nauče čekati svoj red.

 

Razdvajanje djece

Povremeno posvetite pažnju samo jednom djetetu dok se partner ili član porodice brinu o drugom.  To će pozitivno utjecati na međusobni odnos beba, jer  nakon njihovog ponovnog susreta bit će sretne I zadovoljne jer su ponovno skupa.

 

Osigurajte kućanstvo

Na vrijeme mislite na osiguravanje kućanstva od nezgoda, postavite zaštite na utičnice, vrata na stepenice. Vrlo brzo će djeca početi istraživati svoju okolinu, a dvoje je teže imati na oku od

jednoga.

 

Kupovina kolica

Prije kupnje kolica izmjerite vrata stana ili kuće, kako ne bi došli u situaciju da kupite kolica koja neće moći proći kroz vrata.

 

Nošenje djece

Djecu možete nositi u isto vrijeme, tu je važna pravilna raspodjela težine! Jednu bebu nosite na leđima, drugu sprijeda. To ćete primjerice uspjeti pomoću marame za nošenje djece i nosiljke.

 

Obraćanje

Djeci se obraćajte pojedinačno. Naizmjenično odredite dan kada će jedan od blizanaca uvijek sve raditi prvi.

 

Podjela igračaka

Blizanci trebaju da znaju šta je čije, tako će uvijek rado dijeliti svoje igračke. Znači, ne morate kupovati sve podjednako svojoj djeci.

 

Odjeća

Vaši blizanci mogu nositi sve isto ako se to vama sviđa, ali vi se ne morate ponašati po tom nepisanom pravilu da se blizanci odjevaju u istu odjeću.

 

Dojenje blizanaca

Ako su vam bebe blizanci podjednako čvrste i snažne bebe, a istovremeno vi imate mlijeka u dovoljnim količinama za svaku bebu onda neka svaki blizanac ima svoju dojku.

U suprotnom ako primjetite da vam jedana beba slabije napreduje onda dajte tom blizancu da sisa prvi i to iz obe dojke. Što blizanci budu više i češće sisali, samim tim povećava se proizvodnja mlijeka.

 

Blizanci u različitim vrtićima?

ZA: djeca se osamostaljuju i stiču vlastita poznanstva.

PROTIV: neki su blizanci nesigurni i nerazdvojni i različite bi skupine za oboje bile

traumatične.

Otkrijte sami šta žele vaša djeca, da li su nerazdvojni i osjećaju li se ugodno kada su skupa.

Ukoliko je to slučaj kod vaše djece, onda ih nemojte razdvajati.

 

Govor blizanaca

Blizanci malo sporije uče govoriti, u prosjeku zaostaju za ostalom djecom za oko pola godine. Blizanci su često nedonoščad, tako da u početku mnogo toga moraju nadoknaditi. Kako u familijama sa blizancima često nedostaje vremena da se sa oboje djece isto razgovara, predlažemo vam da svakodnevo uvrstite igre s prstima i vrijeme za čitanje. Do treće godine trebao bi se razviti normalan govor.

 

Uzroci blizanačke trudnoće:

*ako u ženinoj familijii ima slučajeva višeplodne trudnoće

*ako ste već imali višeplodnu trudnoću, velika mogućnost je da i drugi put

dobijete blizance

*žene koje zatrudne u kasnijim godinama (iza 35.) imaju veće mogućnosti za višeplodnu trudnoću

blizanci