Magdalena Kuželjko: Kao samohrani roditelj shvatila sam moć i značaj podrške 

Ono što se u periodu trudnoće, na porođaju i u postpartumu imprintuje, u mnogome određuje ostatak života i majke i djeteta

Piše: Magdalena Kuželjko, dula, instuktor plesa za trudnice

Magdalena je dula i instruktorica plesa za trudnice. Da dobro ste pročitali instruktorica plesa za trudnica. Svi znamo koliko je važno biti aktivan u trudnoći i održati tijelo u dobroj formi. U nastavku vam donosimo naš intervju sa instruktoricom plesa za trudnice Magdalenom Kuželjko.

Magdalena je doula. Kako ste se odlučili na ovaj poziv?

Kada sam zatrudnjela, znala sam da želim kućni porođaj uz podršku babice i dule, ali sam tek nakon rođenja svog djeteta, kao samohrani roditelj, shvatila moć i značaj podrške baš u periodu transformacije iz djevojke u majku. Ono što se u periodu trudnoće, na porođaju i u postpartumu imprintuje, u mnogome određuje ostatak života i majke i djeteta. “Iskustvo rađanja oblikuje čovječanstvo”, slogan Dula Srbije zaista opisuje taj osjećaj koji me je pozvao da završim obuku.

I sami ste majka dječaka. Kako je protekla trudnoća? 

Kada pomislim na svoju trudnoću, prvo što mi dolazi jeste riječ “SNAGA” i intenzivan osjećaj spiritualne, emotivne i fizičke transformacije. Od samog začeća do danas se dešava metamorfoza čiji sam radoznali svjedok. Beba me je pozvala da očistim svoje traume i živim svoju istinu. Prihvatila sam taj poziv. Nije bilo lako, ali je život svakim danom postajao ljepši i vrjedniji. Zahvalna sam na cjelokupnom iskustvu što je bilo baš takvo. 

Ono po čemu ste posebni jeste da organizirate ples za trudnice. Možete li nam nešto više reći o tome?

Plešem aktivno od svoje sedme godine i nakon dugogodišnjeg istraživanja različitih stilova plesa, napokon sam osjetila da želim da se “ušuškam” u plesu sa matericama i završila sam obuku “Dancing For Birth”. Atmosfera na plesnim susretima je prilično intima, a još i ako se vidimo uživo i zagrlimo, cijela treperim od ljepote narednih sati, a nekad i nekoliko dana. Trenutno radim online sa trudnicama ali i sa svim ženama koje požele slobodan ples iz materice. Susret počinjemo razgovorom koji nas povezuje, pa prelazimo u meditaciju koja nas uzemljuje, a iz meditacije gotovo neprimjetno ulazimo u slobodan ples. Kada učimo korake, povezujemo ih sa afirmacijama pa cijela koreografija bude ljekovita sama po sebi, a može se plesati uz različite ritmove. Ne postoji ništa što “treba postignuti”. Cilj je jednostavno uživanje u sadašnjem trenutku i uživanje u tijelu. Susret završavamo laganim plesom ili meditacijom zahvalnosti. 

Kojim trudnicama se preporučuje ples?

Sve trudnice mogu da plešu. Znam da se većina ljekara neće složiti sa mnom ali smatram da je ples, kao i disanje, sastavni dijo života. Možemo od buđenja u krevetu kreirati ples, od češljanja pred ogledalom, ispijanje čaja može biti u ritmu i zabavno. Za mene je ples filozofija života, i svako treba da pleše u skladu sa svojim unutrašnjim ritmom. 

Koliko gibanje tijela pospješuje sam čin porođaja?

Ako postavimo znak jednakosti između začeća i porođaja, shvatamo da pokret stvara bebu, pa je pokret i dovodi na ovaj svet. Sve u prirodi se konstantno kreće, i čovjek se kretao dok nisu stvorene kancelarije i automobili. Ako pogledamo našu fiziologiju, vidimo da se karlica otvara u svim pravcima, ali se te mogućnosti zaključavaju konstantnim sjedenjem i ležanjem. Upravo pokreti karlice bebi stvaraju dodatni prostor na porođaju, i smanjuju bolove jer pomažemo bebi i materici da “rade svoj posao”. Čovjek je stvoren da se kreće, bilo kakvo prisiljavanje tijela da miruje kosi se sa prirodom čovjeka. 

Ples u trudnoći nije samo fizička već i jedna mentalna aktivnost. Koliko ples utiče na prevazilaženje anksioznosti? 

Rekla bih da je sam krug žena lijek za anksioznost. Činjenica da se okupljamo svaka zbog sebe i za sebe i da svaka donosi neku svoju namjeru u taj krug, je ljekovita. Namjera svake žene se razlikuje, ali se tokom plesa prepliću. Ovo nije fitnes program u kome se uče koraci u određenom ritmu sa određenim brojem ponavljanja. Ovo je prostor u kome možeš slobodno da se izražavaš verbalno i neverbalno, u kome dozvoljavaš tijelu da se raduje i da tuguje. Kada dozvolimo tijelu da osjeća emocije, jačamo komunikaciju sa istim i anksioznost dobija novo ime: POZIV TIJELA NA RAZGOVOR SA SOBOM. Strah se pretvara u RADOZNALOST, a ranjivost u PROTOČNOST. 

Da li radite postnatalni ples i ako da kada je pravo vrijeme da se krene?

Rekla bih da je odgovor sličan kao i za pitanje plesa u toku trudnoće. Ni jedna žena ne treba da narušava potrebu tijela da miruje nakon “pretrčanog maratona”, ali je u redu da ne preskače druženje koje je online, da meditira sa nama, da podijeli kako se osijeća i primi energiju usmjerenu ka njoj. U fizički zahtjevnije pokrete se ulazi postepeno, lagano i za svaku ženu je to u različito vreme. 

Za kraj da li imate neki savjet za trudnice i mame koje čitaju naš portal?

Jedini savjet koji imam je da život, kontrakcije, strah i anksioznost posmatraju radoznalo. Tijelo govori, naše je da lagano i postepeno učimo da ga slušamo. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave