Loše ocjene ne definišu vaše dijete

Loše ocjene ne definišu vaše dijete

Da li ste ikada pomislili da je neko dijete glupo jer ima loše ocjene? Da li ste vaše dijete grdili kada rezultati nisu bili dobri?

Povezivanje lošeg uspjeha u školi i lošeg mišljenja o djetetu je veoma rasprostranjeno i veliki broj ljudi lako zaboravi na jednostavnu činjenicu da se dijete ne definiše ocjenama koje dobija.

Svako dijete vrijedi, i to puno! Naravno, svako je različito i ima različite vještine i sposobnosti. Isto tako, svako dijete posjeduje sopstveni ritam učenja. Definisanje djeteta njegovim ocjenama će se zato uvek pretvoriti u veliku grešku koja može da ugrozi djetetovo samopouzdanje tako da se ono osjeti manje pametnim i čak bude diskriminisano kako od strane učitelja tako i drugara.

Svaki roditelj koji pritiska dijete da po svaku cijenu dobije peticu (koju sanjaju mama i tata), djetetu može da nanese štetu i bol. Umjesto da cilj bude najbolja ocjena usmjerite snagu da primjetite vrline i jače strane vašeg djeteta uz pružanje podrške kad god naiđe na poteškoće.

Dijete koje dobije lošije ocjene iz nekog predmeta nije glupo. Jednostavno neka djeca lakše savladavaju određene predmete dok imaju poteškoća u drugim.

To je potpuno normalno a neuspeh može da zavisi od različitih faktora. Na primjer, dijete može da ima loše ocjene iz nekog predmeta zbog načina predavanja koji nije adekvatan za njegov stil učenja. Možda dijete sporije sazrijeva i jednostavno još uvijek nije spremno da shvati baš sve koncepte. Upravo iz ovih razloga je veoma važno da roditelji upoznaju svoje dijete i posmatraju ga odvojeno od ocjena.

Zapamtite, nadimci tipa “glupane” ili “neznalico” u vezi sa lošim ocjenama samo štete i povređuju djetetovo samopouzdanje i sigurnost. Takođe, potpuno je bespotrebno ukoravati, kažnjavati ili dodatno pritiskati dijete zbog loših ocjena.

Ukoliko vaše dijete sporije uči, pomozite mu da ide njegovim koracima, lagano. Podržite ga kada je podrška potrebna. Nije potrebno da njegove trenutne ocjene postanu njegova sudbina i da uz to dobijanje knjižice postane noćna mora.

Izvor vijesti: Mojpedijatar.co.rs