Lijekovi za plodnost. Za muškarce za jačanje broja i pokretnosti spermija

Da li je moguće spriječiti neplodnost kod muškaraca?

Smatra se da lijekovi za plodnost za muškarce stvaraju hormonalnu ravnotežu odgovornu za poboljšanje nivoa testosterona. Na taj način mogu poboljšati zdravlje sperme i povećati potencijal plodnosti muškarca. Međutim, vrlo je malo opcija  koji učinkovito djeluju na poticanje proizvodnje sperme. Postoje i ograničene studije o učinku lijekova na plodnost na muškarce. Neka istraživanja govore o lijekovima koji pomažu muškarcima kod specifičnih hormonskih poremećaja povezanih s hipofizom. U nastavku teksta možete pročitati koji lijekovi djeluju na mušku plodnost, kao i o njihovim nuspojavama.

Različiti lijekovi za plodnost za muškarce

Većina konvencionalnih lijekova za plodnost propisanih ženama koristi se i za liječenje neplodnosti kod muškaraca, jer isti hormoni kontroliraju reprodukciju. Evo nekoliko uobičajenih lijekova za plodnost koje liječnici propisuju:

Klomifen je nesteroidni lijek koji se koristi za pojačavanje proizvodnje hormona hipofize, hormona koji stimulira folikule (FSH) i luteinizirajući hormon (LH). Oni usmjeravaju testise da luče testosteron i stvaraju zdrave sperme. Istraživanja o klomifenu su mala i imaju mješovite rezultate. Iako neke studije nisu pokazale učinka, neke su pokazale malo poboljšanje stope trudnoće.

Gonadotropin (hCG i hMG) stimulira testise na proizvodnju testosterona i sperme. Ponekad se koriste u kombinaciji s potpomognutim reproduktivnim tehnologijama (ART).

Letrozol se koristi za liječenje spermatozoida povezanih s pretilošću. To je poznato da povećava razinu testosterona u tijelu. Letrozol je obično liječenje jednom tabletom sedmično.

Bromokriptin sprečava oslobađanje hormona prolaktina u tijelu, jer izaziva smanjenje razine testosterona. Ovo se može propisati muškarcima koji imaju oštećenje sperme zbog hiperprolaktinemije.

Imipramin se koristi za liječenje retrogradne ejakulacije. To bi moglo vratiti abnormalnu ejakulaciju sperme iz mjehura u penis.

Anastrazol (Arimidex) obično se preporučuje kada su razine estradiola veće, a razina testosterona niža. Može se propisati za poboljšanje proizvodnje sperme

Sintetičke tablete testosterona, injekcije ili gelovi razmatrane su i ranije, jer se vjerovalo da nadoknađuju nisku razinu prirodnog testosterona u tijelu. No nedavne studije kažu da može imati štetne učinke na plodnost . Ipak, nikada na svoju ruku nemojte uzimati ove lijekove, uvijek se morate konsultovati sa svojim ljekarom.

Imajte na umu da se ovi lijekovi ne mogu koristiti za plodnost ako ih ne propiše ljekar. Hormonski lijekovi mogu imati nuspojave koje mogu promijeniti način rada vašeg tijela.

Kako djeluju lijekovi za plodnost u muškaraca?

Lijekovi za plodnost djeluju na sljedeće načine:

  1. Potaknuti stvaranje hormona – Tablete i injekcije protiv neplodnosti sadrže sintetizirane hormone ili supstance slične hormonima. Uspostavljaju ravnotežu između različitih hormona odgovornih za reprodukciju i povećavaju nivo testosterona kod muškaraca.
  2. Poboljšati proizvodnju sjemena – Glavni faktor koji utječe na plodnost muškaraca je nesposobnost genitalija da stvaraju sjeme. U takvim slučajevima lijekovi mogu povećati proizvodnju zdravih i pokretnih spermija. U nekim slučajevima može povećati i proizvodnju sjemenske tekućine.
  3. Normalizirajte razinu šećera u krvi – Ponekad povišeni šećer u krvi može izazvati neplodnost i kod muškaraca i kod žena. U takvim slučajevima, lijek može pomoći držati pod kontrolom nivo šećera u krvi i spriječiti dijabetes i neplodnost.
  4. Potaknuti protok krvi – Lijekovi za plodnost mogu ne samo obnoviti aktivnost reproduktivnih organa, već i potaknuti protok krvi. Pomažu u uvjetima kada je neplodnost rezultat loše cirkulacije krvi u genitalnom području.
  5. Povećajte libido – Lijekovi za plodnost sadrže i afrodizijačka svojstva. Oni bi mogli poboljšati seksualni nagon muškaraca, dakle, poboljšavajući seksualni život bračnog para.

Postoje li nuspojave lijekova za plodnost u muškaraca?

Nuspojave možda nisu iste za svaki lijek. Neprijatne implikacije nekih od uobičajenih lijekova razmatrane su u nastavku.

Nuspojave klomifena obično su blage i uključuju: mučnina, glavobolja, debljanje, vizija se mijenja, vrtoglavica, promjene libida, povećanje grudi.

Gonadotropin može izazvati nuspojave, kao što su: bolovi na mjestu ubrizgavanja, akne, promjene libida, povećanje grudi

Nuspojave bromokriptina uključuju: problemi s jetrom, visoki krvni tlak, halucinacije, zbunjenost, nenormalni pokreti tijela

Stoga razgovarajte o svom problemu s ljekarom i neka vam on propisuje pravi lijek za vas.

Može li se prirodno povećati plodnost muškaraca?

O bilo kojem problemu plodnosti treba razgovarati s kvalificiranim ljekarom. Ne postoje brzi, prirodni tretmani za poboljšanje vaše plodnosti, ali možete slijediti ove zdrave prakse.

1. Poboljšajte prehranu

Uravnotežena prehrana povećati će vaše šanse za začeće. Osigurajte da vaša hrana sadrži potrebne količine minerala, vitamina i željeza. Prehrambeni nedostaci mogu narušiti hormonalno funkcioniranje, spriječiti proizvodnju sperme i dovesti do nenormalnih i nezdravih spermija. Jedite svježe voće, povrće, cjelovite žitarice, mahunarke, ribu, perad,  orašaste plodove i sjemenke jer pomažu jačanju plodnosti.

2. Pijte vodu i održavajte se hidriranom.

3. Pokušajte održati težinu koja je idealna za vašu dob i visinu.

4. Vježbajte redovito- Redovita tjelovježba može poboljšati razinu testosterona. Studije pokazuju da muškarci koji redovito vježbaju imaju bolju kvalitetu sjemena i višu razinu testosterona. Međutim, trebali biste izbjegavati pretjerano vježbanje jer to može imati suprotan učinak na plodnost. Ako niste sigurni koje vježbe raditi, razgovarajte s trenerom. Možda će vam moći pomoći s pravilnim režimom vježbanja.

5. Uključite dodatke prehrani

Ako vaš ljekar primijeti potrebu, može vam propisati dodatke prehrani koji mogu pomoći povećati broj spermatozoida i / ili pokretljivost. Vitamin C pomaže u sprječavanju lijepljenja sperme i poboljšava šanse za plodnost. Dodaci cinka mogu pomoći povećati razinu testosterona, pokretljivost sperme i njihov broj. Tijelo proizvodi arginin nakon varenja proteina. Arginin je potreban za proizvodnju spermatozoida. Za dobivanje ovog spoja možete imati meso, perad, mliječne proizvode, ribu, orahe i čokoladu. Načini liječenja osiguravaju da se neplodnost izliječi ili ublaži. Ali postoje i načini za sprječavanje neplodnosti.

Može li se spriječiti neplodnost muškaraca?

Moguće je spriječiti samo probleme plodnosti povezane sa načinom života. Suzdržite se od nikotina, alkohola i nezakonitih droga: oni utječu na pokretljivost i morfologiju sperme. Izbjegavajte prekomjernu težinu: doći će do promjena u morfologiji spermatozoida. Izbjegavajte stvari koje podižu temperaturu testisa, poput nošenja teške / uske odjeće, dugih i toplih kupki, korištenja saune, vožnje biciklom itd. Isprobati meditaciju ako ste pod stresom. Izbjegavajte izlaganje teškim metalima, pesticidima i drugim otrovnim agensima. Izbjegavajte zračenja mobilnih i prijenosnih računala jer rezultiraju manjom pokretljivošću sperme. Isto tako, izbjegavajte spolno prenosive bolesti. Izbjegavajte sintetičku kozmetiku i dezodoranse jer doprinose hormonalnom poremećaju.

Prvo što biste trebali učiniti je da se prestanete brinuti zbog svoje neplodnosti. Samo bezbrižan um može razmišljati o budućem toku djelovanja. Potražite ljekare i slijedite njihove savjete.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave