Lažna mjesečnica u ranoj trudnoći pogađa 25% žena

Lažna mjesečnica u ranoj trudnoći pogađa 25% žena

Gotovo četvrtina žena u ranoj trudnoći može imati krvarenje različitog intenziteta, koje može trajati danima, koji put i tjednima, i koje može biti vrlo slično redovitoj menstruaciji, ponekad i toliko da žena u prvih mjesec ili dva niti ne shvati da je trudna, kaže ginekologinja dr. sc. Jasenka Grujić-Koraćin.

 

 

 

Naime, većina žena u trudnoću posumnja upravo kad izostane redovita mjesečnica, pa zbog pojave sličnoga krvarenja, otprilike u dan kad očekuju mjesečnicu, ili s dan-dva zakašnjenja, i ne pomišljaju na moguću trudnoću.

– Važno je reći da te tzv. lažne menstruacije uopće nisu menstruacije. Naime,žena u trudnoći ne ovulira, a pravom menstruacijom smatramo samo ono krvarenje kojemu je prethodila ovulacija, odnosno plodni dan, uz stvaranje progesterona u žutome tijelu, tvorbi koja nastane na jajniku na mjestu ovulacije – pojašnjava ginekologinja dr. sc. Jasenka Grujić-Koraćin.

Dodaje kako se te takozvane lažne menstruacije razlikuju od uobičajene menstruacije i po obilnosti i po trajanju, odnosno obično traju kraće i manje su obilnoga krvarenja.

– Žena koja ima redovite menstruacije teško će ih zamijeniti za “lažne” ako je trudna. Na oprezu bi morale biti one djevojke i žene koje i inače imaju neredovit ciklus i abnormalna krvarenja – kaže ginekologinja.

 

“Prava” menstruacija u zdrave žene se javlja u redovitim razmacima od oko 28 dana, odnosno uglavnom u razmacima između 24 do 32 dana. Također, prava menstruacija je krv koja se ne zgrušava, a krvarenje ne traje dulje od 7 dana, govori naša sugovornica o tome kako razlikovati pravo od lažnoga krvarenja.

– Ono je najčešće posljedica implantacijskoga krvarenja u času ugnježđenja (implantacije) oplođene jajne stanice u sluznicu maternice. To krvarenje nije obilno, a javlja se često u vrijeme očekivane menstruacije – objašnjava dr. Grujić-Koraćin. Dodaje kako svako krvarenje u ranoj trudnoći valja shvatiti ozbiljno i napraviti pregled i ultrazvučni pregled.

– Cilj je da se procijeni opasnost od spontanog pobačaja. Većina žena koje imaju tzv. lažne menstruacije rodit će zdravu bebu, no vrlo je važno da se svako krvarenje shvati ozbiljno i da žena nakon toga bude pod kontrolom liječnika. Ultrazvučni pregled u ranoj trudnoći u žene koja krvari je važan i da bi se otklonila sumnja na izvanmaterničnu trudnoću, stanje koje može ugroziti i život žene – napominje ginekologinja Grujić-Koraćin.

Također, nastavlja ginekologinja, valja provjeriti ima li žena upalu (rodnice, vrata maternice), ali i provjeriti kakav joj je posljednji PAPA test.

– Ako se pregledom ustanovi da je trudnoća uredna, krvarenje neće utjecati na zdravlje ploda i trudnice, ali cijelu trudnoću valja nadzirati s posebnim oprezom – zaključuje dr. Grujić-Koraćin.

Opasnost od spontanog pobačaja

Dijagnozu prijetećeg pobačaja postavljamo ako trudnica u prvih 20 tjedana trudnoće ima sukrvavi iscjedak ili vaginalno krvarenje, uz zatvoreni vrat maternice. Znamo da će se spontani pobačaj dogoditi ako trudnica krvari u oko 50 posto slučajeva, ali ako se ultrazvukom ustanovi srčana aktivnost ploda, taj je postotak manji.

U slučaju da plod nema srčanu aktivnost, nekoliko sati ili dana nakon početka krvarenja počinju grčeviti bolovi ili bolovi u području križa, uz pritisak u donjem trbuhu, pa može uslijediti spontani pobačaj, upozorava dr. Jasenka Grujić-Koraćin.

 

Implantacijsko krvarenje je slabije

Kod velikog broja žena, nakon oplodnje, odnosno tijekom usađivanja oplođene jajne stanice u zid maternice, dolazi do krvarenja različitog intenziteta, koje nazivamo implantacijskim. Trudnice ga obično primijete od 6 do 12 dana nakon oplodnje, a ono se može poklopiti s terminom menstruacije koju očekujemo pa može izazvati dvojbe i nesporazume.

Sva krvarenja u prva tri mjeseca iznimno opasna

U prvom tromjesečju krvarenje je znak prijetećeg pobačaja, u drugom također, ali uz širi opseg mogućnosti da se radi o nisko usađenoj posteljici ili infekciji. U trećem tromjesečju krvarenja su još ozbiljnija i mogu uključivati različita patološka stanja koja svakako i hitno treba razjasniti odgovarajućim pregledima.

Možda je riječ i o neregularnom radu štitnjače

Lažno krvarenje može biti i odraz poremećenog odnosa lučenja i međuodnosa estrogena i progesterona. To kao rezultat može biti poremećaj poticanja lučenja hormona iz hipofize ili odraz neregularnosti rada štitnjače.

 

24sata.hr