Lagati ili reći istinu svom djetetu

Lagati ili reći istinu svom djetetu

Sigurni smo da se svaki roditelj našao u situaciji pred tim velikim, milim i najtoplijim očima sa ogromnim upitnikom i nije znao kako će reagovati. Slagati ili reći istinu? Nekada naprosto trebamo lagati, a evo i kada:

Pitanje života i smrti

Jako je teško kada vas dijete između tri i sedam godina počne ispitivati o životu i smrti, a to se obično dešava onda kada neko od bliže familije umre ili dijete čuje o smrti od druge djece u vrtiću ili u parku. Obično djeca tada mami ili tati postavljaju pitanja o tome da li će oni umrijeti ili će uvijek biti sa njima. Mnogi psiholozi smatraju da je ovako mladoj djeci u ovim situacijama najbolje lagati. Ukoliko se nađate u ovakvoj situaciji, a sigurni smo da hoćete, pokušajte što kraće odgovoriti da će mama i tata uvijek biti tu i da nema razloga za strah te dijete zaokupite nekom aktivnosti ili igrom koja će mu skrenuti pažnju. Pomisao da nećete zauvijek biti tu mališanu može biti uznemirujuća. Stoga, razgovore o životu i smrti ostavite za kasnije kada dijete bude dovoljno veliko da ih razumije.

Ne razbijajte čaroliju

Zubić vila, Djed Mraz, Uskrsni Zeko i ostala ekipa magična su stvorenja u koje vaše dijete vjeruje. Ne razbijajte tu čaroliju, dijete će ionako vremenom samo skužiti da njegov magični dječji svijet nije stvaran, ali će vam kasnije biti zahvalno što ste čaroliju održavali na životu i priuštili mu čarobno i sretno djetinstvo. Na kraju krajeva, koliko su puta svi ti likovi bili zaslužni za lijepo ponašanje, pojedene obroke i sklanjanje igračaka.  Zato, ako želite čaroliju učiniti živom, slobodno to učinite, samo slušajte vlastitu intuiciju koja će vam reći kada je vrijeme da djetetu otkrijete istinu.

Laž potiče kreativnost

Da, dobro ste pročitali. Ipak, ne radi se o dječjim lažima, nego o vašim. Sjetite se samo koliko puta je vaše dijete ponosno došlo do vas da vam pokaže vaš portret koji je ono naslikalo, a ono više liči na porodičnog psa nego na vas, pa naravno da ćete se oduševiti i crtež ponosno objesiti na frižider. Naprosto ne možete tim krupnim veselim okicama reći da to nije ni nalik na vas i da u stvarnosti nemate toliki nos te da su vam oči iste veličine. Kada dijete izražava svoju kreativnost nije vrijeme za lekciju iz anatomije. Pohvalite ga bez obzira na što sličila njegova rukotvorina. To će biti nedužna laž koja će potaknuti djetetovu kreativnost i maštu.