KVIZ: Je li mojoj bebi dovoljno toplo?

KVIZ: Je li mojoj bebi dovoljno toplo?

Oblačenje beba tokom zimskih mjeseci važna je tema svakoj mami. Ispitajte svoje znanje odnosno odmah odbacite predrasude koje oko odijevanja kruže…

Odgovorite na sljedeća pitanja, a tačnost odgovora provjerite ispod teksta.

1# Od koje dobi mogu bebe same održavati temperaturu svog tijela?

  • Odmah nakon rođenja. (A)
  • Nakon nekoliko sedmica. (B)
  • Tek nakon godine dana. (C)

2# Jesu li hladne ruke i hladan nosić znak da je djetetu hladno?

  • Definitivno, odmah treba dijete toplije obući. (A)
  • Da, ali rukavice će biti dovoljne da se zagrije. (B)
  • Ne, hladne ruke nisu nikakva potvrda da je djetetu hladno. (C)

3# Je li hladan potiljak (stražnji dio vrata ) znak da je djetetu hladno?

  • Ne, to ne mora biti znak. (A)
  • Ne, treba mu samo staviti šal oko vrata. (B)
  • Da, to je siguran znak i dijete treba odmah utopliti. (C)

4# Zašto je mudro novorođenčetu staviti kapicu?

  • Kako bi se zaštitila glava koja je pokrivena tjemenicom i hladnoća ne bi dodatno pogoršala problem. (A)
  • Kako se preko glave ne bi gubilo puno topline. (B)
  • Lijepo je i sve bebe imaju kapice. (C)

5# Kako je najbolje odijevati dijete kod promjenjivih temperatura?

  • Naravno, treba dijete dobro odjenuti da mu ne bude hladno kod nižih temperatura; ako mu bude malo pretoplo, nije strašno. (A)
  • Najbolje slojevito jer se tako po potrebi mogu skidati i ponovo vraćati slojevi odjeće. (B)
  • Ne tako debelo oblačiti kako se dijete ne bi pri visokim temperaturama počelo znojiti. (C)

6# Koja je prigodna odjeća za dijete kod temperatura iznad 35 stepeni?

  • Pelena i kratke hlačice. (A)
  • Bodi, majica dugih rukava i hlačice. (B)
  • Bodi kratkih rukava i kratke hlače, eventualno još lagana majica. (C)

7# Koja je idealna temperatura za spavanje?

  • 16 do 18 stepeni (A)
  • 23 do 25 stepeni (B)
  • 28 stepeni (C)

8# Kako zimi odjenuti bebu za spavanje?

  • Bodi s dugim rukavima, pidžama i topla vreća za spavanje. (A)
  • Bodi s dugim rukavima, majica, topla vreća za spavanje i debela deka. (B)
  • Bodi kratkih rukava i lagana vreća za spavanje. (C)

9# Kako regulirati grijanje za zimskih noći?

  • Pustiti da dijete samo regulira svoju temperaturu te isključiti grijanje. (A)
  • Grijanje upaliti samo po potrebi. (B)
  • Programirati grijanje da se pali svakih sat vremena kako bi se toplina održavala. (C)

10# Koliko topla treba biti voda za kupanje?

  • 32 stepeni. (A)
  • 37 + stepeni. (B)
  • 40 stepeni. (C)

11# Za koju temperaturu doktori kažu da je visoka i savjetuju skidanje lijekovima ili prirodnim metodama?

  • Od 37,5 (A)
  • Od 38,5 (B)
  • Od 39 (C)

12# Kada treba upaliti grijalicu pored stolića za presvlačenje?

  • Pola sata prije presvlačenja. (A)
  • Par minuta prije presvlačenja (B)
  • Grijalica nije potrebna. (C)

TAČNI ODGOVORI

1A, 2C, 3C, 4B, 5B, 6C, 7A, 8A, 9B, 10B, 11B, 12B.

Preuzeto sa: roditelji.hr