Kupus kao pomoć kod nekih problema u dojenju

Kupus kao pomoć kod nekih problema u dojenju

Kad se pojavi problem prepunjenosti dojki, početka zastoja mlijeka, kvrga i sličnih problema povezanih s dojenjem, može se čuti savjet o narodnom lijeku – listovima svježeg kupusa. Iako učinkovitost kupusa kao sredstva olakšavanja prepunjenosti dojki nije znanstveno dokazana i nema mnogo istraživanja na tu temu, mnoge žene potvrđuju njegovu djelotvornost (Roberts 1995a, Nikodem 1993; Rosier 1988).

Oblozi od listova kupusa mogu pomoći kod umjerene do jake prepunjenosti grudi. Postojeći rezultati govore da kupus kod prepunjenosti dojki djeluje brže od hladnih obloga ili drugih tretmana i mnoge majke ga preferiraju više od hladnih obloga (oblozi od kupusa su im ugodniji i brže donose olakšanje). Jedno istraživanje pokazuje da su majke koje su koristile ovu metodu za olakšanje prepunjenosti grudi, duže isključivo dojile od onih koje su koristile druge metode.

Oblozi od listova kupusa djeluju tako da smanjuju oteklinu nastalu zbog prepunjenosti i smanjene cirkulacije krvi i tekućina u dojci i umanjuju bol.

Ipak, s njihovom uporabom treba biti oprezan, i primjenjivati ih samo dok se stanje prepunjenosti dojki ne smiri, jer preduga uporaba može rezultirati smanjenjem proizvodnje mlijeka (Minchin, p.155)

Prednosti ovog tretmana pred drugima su njegova niska cijena, jednostavnost i dostupnost.

Oblozi od listova kupusa mogu se koristiti kod:

  • prepunjenosti dojki
  • ekstremnih slučajeva prevelike proizvodnje mlijeka, kad ne pomažu uobičajene mjere za smanjenje proizvodnje (dojenje u položajima gdje mlijeko teče “prema gore”, itd.)
  • kvrga uzrokovanih zastojem mlijeka
  • prestanka dojenja.

Za obloge se koriste svježi unutarnji listovi glavice zelenog kupusa. Prije uporabe ih treba oprati. Mogu se koristiti ohlađeni ili sobne temperature (Roberts 1995b), što god je majci ugodnije, listovima se prvo odstrani tvrda srednja žila i izreže rupa za bradavicu, zatim ih se ovije oko grudi i pričvrsti grudnjakom. Ako se jednim listom ne može prekriti cijela dojka, može ih se staviti nekoliko. Listovi ponekad mogu biti pretvrdi pa ih se teško ovija oko grudi – u tom slučaju treba ih malo zdrobiti valjkom za tijesto ili “progužvati” u ruci da postanu mekši. U slučaju da se radi o određenom mjestu, nateknuću ili kvrgi u dojci, list kupusa se stavlja samo na to mjesto, nije potrebno oblagati cijelu dojku.

Ako majka na koži primijeti osip ili druge znakove alergije, treba odmah prestati s oblozima.

Obloge od kupusa treba stavljati između podoja i mijenjati ih kad kupus uvene (što je između 2 i 4 sata), te zamijeniti svježima. Ne smije ih se koristiti duže od ukupno 8 sati, što je i otprilike vrijeme u kojem dolazi do smanjenja prepunjenosti i osjećaja olakšanja (Roberts 1995a). Čim se otok smanji i prepunjenost popusti, treba prestati s oblozima.

Jaka prepunjenost dojki može se javiti trećeg ili četvrtog dana nakon poroda. To se  može spriječiti dobrim postavljanjem djeteta na dojku i osiguravanjem da dijete od rođenja dobro siše. Ako do prepunjenosti dođe, ona obično prolazi sama od sebe u roku od par dana. Međutim, ako je prepunjenost tolika da majka osjeća jaku nelagodu ili ako dijete zbog prepunjenosti ne može dobro prihvatiti dojku, listovi kupusa će ju smanjiti puno brže od hladnih obloga ili nekih drugih tretmana. Ako majka zbog prepunjenosti uopće ne uspijeva postaviti dijete na dojku, usporedo sa stavljanjem obloga od kupusa bilo bi dobro prije početka podoja malo se izdojiti, kako bi se bradavica uobličila i djetetu bilo lakše prihvatiti ju. Ako je potrebno, može se izdajati pa uz dojenje još i izdojeno mlijeko davati djetetu žlicom, na šalicu, cjevčicom pričvršćenom uz prst, kapaljkom ili sl. te potražiti dodatnu pomoć.

Kod prevelike proizvodnje mlijeka, oblozi se također stavljaju na dojku između podoja i mijenjaju kad listovi uvenu ili barem svaka dva sata. S oblozima treba prestati čim se pokažu znakovi smanjenja proizvodnje na normalnu razinu ili najkasnije za osam sati.

Ako se oblozima od kupusa želi smanjiti proizvodnja mlijeka jer majka prestaje dojiti, listove treba ostavljati na grudima sve dok ne uvenu a nove listove stavljati čim se počne osjećati prepunjenost. Listovi se mogu držati na grudima neprekidno i može ih se koristiti dok god za to ima potrebe, tj. dok se proizvodnja mlijeka toliko ne smanji da majci više ne predstavlja problem.

 

roda.hr