Kupanje novorođenčeta

Vrijeme prvog kupanja vaše bebe promijenilo se posljednjih nekoliko godina. Iako je većina zdravstvenih ustanova kupala bebe u roku od sat ili dva od rođenja, mnoge mijenjaju svoje politike.

Kupanje novorođenčeta iskustvo je koje mnogi roditelji cijene. Ovaj ritual vas povezuje sa vašom bebom, a vaš maleni novi član porodice može uživati u osjećaju tople vode na svojoj koži. Ipak, ovaj uobičajeni roditeljski ritual često dolazi s pitanjima kada i kako to dobro učiniti.

Evo nekoliko često postavljanih pitanja roditelja o temama koje se odnose na vrijeme kupanja beba, učestalost, sigurnost kupanja i još mnogo toga.

Kada se novorođenčad treba kupati?

Vrijeme prvog kupanja vaše bebe promijenilo se posljednjih nekoliko godina. Iako je većina zdravstvenih ustanova kupala bebe u roku od sat ili dva od rođenja, mnoge mijenjaju svoje politike. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje odgađanje prvog bebinog kupanja do 24 sata nakon rođenja – ili čekanje najmanje 6 sati ako cjelodnevno čekanje nije moguće.

Zašto čekati?

Evo nekoliko razloga zašto se sada preporučuje odgoditi prvo kupanje bebe:

 • Tjelesna temperatura i šećer u krvi: Bebe koje se odmah kupaju mogu razviti hipotermiju. Također, ovaj stres zbog ranog kupanja može kod nekih beba povećati vjerovatnoću pada šećera u krvi (hipoglikemija).
 • Vezivanje i dojenje: Prerano odvođenje bebe na kupanje može prekinuti vezivanje majke i djeteta i rani uspjeh dojenja. Studije su pokazale porast uspjeha dojenja u bolnici nakon 12-satnog čekanja na prvo kupanje bebe u odnosu na one bebe koje su se kupale u prvih nekoliko sati života.
 • Suha koža: Verniks, voštana bijela supstanca koja prekriva dječju kožu prije rođenja, djeluje kao prirodna hidratantna krema i može imati antibakterijska svojstva. Prema Američkoj akademiji za pedijatriju (AAP), najbolje je ostaviti verniks neko vrijeme na koži novorođenčadi kako bi se spriječilo isušivanje bebine nježne kože. To je posebno važno za prerano rođene bebe, jer je njihova koža vrlo podložna ozljedama.

Također, uzmite u obzir da bebe nije potrebno kupati svaki dan, jer se one malo znoje i ne isprljaju se toliko da im je kupanje potrebno. Tri kupke sedmično tokom bebine prve godine su sasvim dovoljne. Češće kupanje može isušiti osjetljivu kožu vaše bebe.

Kako pripremiti kupku za vašu bebu?

Pripremite potrepštine prije nego što započnete. Uzmite lavor s vodom, vlažnu krpu za pranje ispranu vodom bez sapuna, suh peškir i sve ostalo što će vam trebati na dohvat ruke prije nego što počnete. Položite bebu na ravnu površinu koja je ugodna za vas oboje – stol za presvlačenje, krevet, pod ili radna površina pored umivaonika bit će dovoljni. Tvrde površine prekrijte mekanim prekrivačem ili peškirom. Ako je vaša beba na površini iznad poda, uvijek jednu ruku držite na njoj kako biste spriječili potencijalne padove.

Prvo počnite prati lice. Operite bebi lice vlažnom krpom, pazeći da joj ne uđe voda u oči ili usta. Zatim, bebu potopite u lavor vode prije nego što operete ostatak bebinog tijela, a na samom kraju operite područje na koje stavljate pelene. Tokom kupke zamotajte bebu u suh peškir i otkrijte samo dijelove njenog tijela koje perete u tom trenutku. Posebno obratite pažnju na nabore ispod ruku, iza ušiju, oko vrata i, posebno kod djevojčica, područje genitalija.

Kada je moja beba spremna za redovno kupanje?

Jednom kada je područje pupčane vrpce zaraslo, možete probati da stavite bebu direktno u vodu. Bebina prva kupka treba biti što nježnija i kraća. Možda će vaša beba plakati prilikom kupanja, a ako se to dogodi, vratite se kraćim kupkama na sedmicu ili dvije, a zatim pokušajte ponovo s pravom kupkom. Bebe obično jasno daju do znanja kada su spremne za pravu kupku.

Sigurnosni savjeti za kupanje

 • Koristite kadu za dojenčad. Preporučuje se korištenje  plastičnu kadu za bebe koja ima nagetu, teksturiranu površinu ili kaiš koji sprečava klizanje vaše bebe. Koristite samo kadu za dojenčad koja zadovoljava trenutne sigurnosne standarde. Nekim roditeljima je najlakše okupati novorođenče u kupatilu ili sudoperu. Da, sudoperu! Ponekad je najlakše ujedno i najbolje; samo pazite. Sudoperi su skliski i obavezno obratite pažnju na česmu i dodatne ručkice, za maksimalnu sigurnost vaše bebe.
 • Izbjegavajte korištenje sjedala u kadi. Ova sjedala pružaju potporu tako da dijete može uspravno sjediti u kadi za odrasle. Nažalost, bebe se lako mogu prevrnuti. Dijete može pasti u vodu za kupanje i utopiti se.
 • Imajte peškir i ostale potrepštine za kupku na dohvat ruke kako biste mogli držati ruku na svojoj bebi cijelo vrijeme. Ako ste nešto zaboravili ili se trebate javiti na telefon ili otvoriti vrata tokom kupanja, morate povesti bebu sa sobom.
 • Nikada nemojte ostavljati dijete samo u kadi, čak ni na trenutak. Većina utapanja djece unutar kuće događa se u kadama, a više od polovine smrtnih slučajeva u kadi uključuje djecu mlađu od 1 godine.
 • Provjerite temperaturu vode. Napunite lavor sa par centimetara tople vode koju ćete isprobati na unutrašnjoj strani vašeg zgloba ili lakta. Ako lavor punite iz česme, prvo uključite hladnu vodu (i isključite je posljednju) da ne biste opekli sebe ili dijete. Američka pedijatrijska akademija (AAP) preporučuje da najtoplija temperatura vode ne bude viša od 40 stepeni celzijusa kako biste izbjegli opekotine. U mnogim slučajevima možete prilagoditi postavke bojlera tako da ne prelaze ovu temperaturu. Voda iz česme koja je prevruća može brzo izazvati opekline dovoljno ozbiljne da zahtijevaju posjetu bolnici ili čak operaciju. U stvari, vruća voda je glavni uzrok opekotina kod beba.
 • Neka bebi bude toplo. Nakon što skinete bebu, odmah je stavite u vodu kako se ne bi ohladila. Jednom rukom poduprite njenu glavu, a drugom je pozicionirajte u kadi. Razgovarajte s njom ohrabrujuće i lagano spuštajte ostatak tijela dok ne uđe u kadu. Većina njenog tijela i lica trebala bi biti iznad nivoa vode zbog sigurnosti, pa ćete joj trebati često dodavati toplu vodu kako bi joj bilo toplo.
 • Umjereno koristite sapun. Sapuni mogu isušiti kožu vaše bebe. Ako je sredstvo za čišćenje potrebno za jako prljava područja, koristite samo sapune neutralnog pH bez aditiva. Isperite sapun sa kože odmah. Bebinu kosu perite dva ili tri puta sedmično blagim šamponom ili sredstvom za pranje tijela.
 • Možda ćete uočiti ljuskice na tjemenu vaše bebe koje se nazivaju tjemenjača. Bebi možete glavu iščetkati četkom sa mekanim dlačicama dok joj šamponirate kosu u kadi, ali ukoliko vam tjemenjača ne smeta, ovaj korak možete preskočiti. Vašoj bebi to neće smetati, jer će je uskoro prerasti.
 • Nježno čistite. Mekom krpom operite bebino lice i kosu, pazeći da ne ribate ili povlačite kožu. Nježno joj masirajte cijelo tjeme, uključujući područje preko fontanela (mekane mrlje). Kad isperete šampon s njezine glave, prekrijte je rukom preko čela, tako da pjena u stranu, a ne u oči. Ako joj malo pjene uđe u oči, obrišite ih mokrom krpom namočenom mlakom vodom. Operite ostatak njenog tijela od vrha prema dolje.
 • Zabavite se u kadi. Ako vaša beba uživa u njenoj kupki, dajte joj malo vremena da prska uokolo i igra se u vodi. Što se vaše dijete više zabavi u kadi, manje će se bojati vode. Kupanje bi trebalo biti vrlo opuštajuće i umirujuće iskustvo, zato nemojte žuriti.
 • Dobro osušite bebu. Kad se završi vrijeme kupanja, odmah omotajte peškir oko glave i tijela vaše bebe kako biste joj pomogli da ostane topla dok je još mokra. Nježno osušite bebu i nanesite malu količinu hipoalergijskog hidratantnog losiona bez mirisa odmah nakon kupke kako biste spriječili isušivanje kože ili pojavu ekcema.

Poznavanje osnova može učiniti kupanje bebe laganim zadatkom. Samo se pobrinite da vaša beba ostane sigurna tokom kupanja i da se osjeća ugodno ― i ne zaboravite upiti sve posebne trenutke koji dolaze s ovim ritualom!

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave