KRENIMO NA PUT SA ZADOVOLJSTVOM – IZBJEGNIMO TEGOBE NA PUTOVANJU

7272_shutterstock_48737602-ide_ifVrijeme je godišnjih odmora i mnogi roditelji razmišljaju gdje odvesti svoje mališane u prirodu ili neke udaljene destinacije i pružiti im maksimalan ugođaj. Često radost putovanja pokvari spoznaja da nam dijete ne podnosi putovanje što se, naročito za majke, pretvori u neugodno iskustvo. Sama pomisao da će nam dijete na putovanju biti nervozno, plačljivo, žaliti se na mučninu i povraćati te osjećati strahove kod mnogih roditelja stvori traumu na samu pomisao na putovanje.

Bolest putovanja (bolest kretanja, morska bolest, kinetoza) može da se javi prilikom putovanja automobilom, autobusom, avionom, brodom ili nekim drugim prevoznim sredstvom. Simptomi su mučnina i vrtoglavica, povraćanje, pretjerano znojenje i pad pritiska. Uzrokovani su smetnjama u dijelu unutrašnjeg uha koji je odgovoran za ravnotežu. Zbog haotičnog kretanja vozila kojem je izloženo naše tijelo, a koje nije praćeno informacijama koje nam daju oči, dolazi do kontradiktornih podataka. Naime, oči vide vozilo u kojem sjedimo i mozak stvara zaključak da tijelo miruje, dok tijelo ustvari putuje kroz prostor i uz to se još trese, ljulja ili poskakuje, zavisno od kretanja vozila.

SAVJETI I TRETMAN

Ako je moguće odaberite način putovanja kod kojeg je dostupan svjež i hladan zrak (vruć i zagušljiv zrak obično pogoršava simptome). Ukoliko putujete autobusom, potražite dio vozila koji je mirniji, manje poskakuje (kod autobusa je to prednji dio) i u kojem se manje osjete ispušni gasovi. Ako na putovanje krećete brodom, po mogućnosti se smjestite u prednji ili centralni dio broda. U avionu dijete smjestite blizu krila aviona. Pokušajte djetetu usmjeriti pogled prema naprijed, ili još bolje, usredočiti ga na daleku tačku na horizontu. Nastojte da dijete prije putovanja ne jede mnogo, a tokom putovanja da pije dovoljno tekućine, naprimjer svježe pripremljenih i ne prehladnih sokova – najbolje od marelice ili mrkve. Ukoliko dijete insistira da tokom vožnje nešto jede, neka to bude nešto lagano poput cjelovitih krekera.  Pri ruci treba imati plastične vrećice i vlažne maramice ukoliko ipak dođe do povraćanja. Najjednostavnije je imati sa sobom homeopatski lijek koji je za vaše dijete djelotvoran i davati ga prema potrebi.

ŠTA JE HOMEOPATIJA, ŠTA JE HOMEOPATSKI LIJEK

Homeopatija je holistički metod liječenja koja uzima u obzir ne samo fizičko, nego također i psihičko i emocionalno stanje osobe. Razvio ga je njemački liječnik i hemičar Samuel Hahnemann (1755-1843) jer je bio nezadovoljan konvencionalnim načinom liječenja.

Homeopatija radi po principu da stimulira ličnu prirodnu odbranu tijela odnosno „vitalnu silu“. Vitalna sila je životna energija  koja animira tijelo da zacijeli povrede. Kada nas stres, psihički ili fizički, izbaci iz ravnoteže, ona je ta koja nas ponovo vraća u ravnotežu.  Međutim, ako je stres prevelik ili učestao, vitalna sila nekad nije dovoljno jaka da iscjeli povredu, te posežemo za pomoći. U tim slučajevima homeopatija, kao i druge alternativne tehnike, mogu biti od pomoći.

Lijekovi se biraju po principu „slično se sličnim liječi“ što znači da supstanca koja može izazvati određenu skupinu simptoma kao naprimjer mučninu i povraćanje, može istu tu skupinu simptoma i da izliječi. Za liječenje se koriste potencirane supstance – supstance koje su se razrijeđivale i snažno protresale tako da u većini slučajeva više ne sadrže osnovnu supstancu nego samo njenu pojačanu energiju. Što je potencija viša, to je lijek jači, djeluje dublje, duže, a eventualna toksičnost osnovne supstance se u cijelosti gubi.

Homeopatijom se mogu liječiti osobe koje imaju hronična ili akutna oboljenja, a može poslužiti i kao odlično rješenje za prvu pomoć. Ukoliko bolujete od hroničnih oboljenja, neophodno je da se obratite profesionalnom homeopati za konstitucionalno liječenje. Kod blažih akutnih stanja, sebi i svojim bližnjim možete pomoći tako što ćete naučiti par osnovnih principa po kojima djeluju homeopatski lijekovi i način na koji oni djeluju. To će vam biti od velike koristi jer ne ovisite o liječnicima, pa čak ni o svom homeopati, za vrijeme godišnjih odmora ili u dane vikenda ukoliko se razbolite ili povrijedite na putu. To se postiže pravilnim izborom homeopatskog lijeka i njegovim pravovremenim uzimanjem. Također je veoma važno naučiti kada i u kojim situacijama treba obavezno zatražiti profesionalnu pomoć.

KOJE HOMEOPATSKE LIJEKOVE KORISTITI KOD TEGOBA NA PUTOVANJU

S obzirom da se ovaj poremećaj javlja kao posljedica pojačane aktivnosti centralnog i vegetativnog nervnog sistema, preporučuje se uzimanje preparata koji sprječavaju mučninu i povraćanje, a imaju umirujuće dejstvo. Homeopatski lijekovi koji najčešće pomažu kod bolesti putovanja su:

COCCULUS – mogu imati blage ili jake simptome – mučnina, povraćanje, vrtoglavica. Bolje im je kad leže mirno. Kad ustanu mučnina se vrati. Također im je lošije ako se miču, okreću glavu u stranu i prema nazad ili se saginju. Smetaju im jaki mirisi (pogotovo miris hrane), buka, jaka hladnoća ili jaka vrućina.

TABACUM – kod jakih simptoma. Prisutna je intenzivna mučnina i povraćanje potaknuto micanjem. Znoj je hladan, a lice smrtno blijedo. Svjež zrak ublažava mučninu. Tijelo vole utopliti, a glavu ostaviti nepokrivenu da bude na hladnom, svježem zraku. Lakše im je kad zatvore oči i ne gledaju u objekte koji promiču. Ponekad im pomaže da ogole stomak.

NUX VOMICA – imaju konstantnu mučninu s potrebom za povraćanjem, ali teško im je ili nemoguće povratiti. Razdražljivi su. Prisutno je zujanje u ušima i glavobolja s osjećajem kao da je glava raspolovljena. Pomisao na hranu pogoršava stanje.

PETROLEUM – mučnina i nesvjestica, pogotovo ako su uzrokovani mirisom benzina ili glađu. Lice je blijedo. Osjećaj praznine ili boli u stomaku je blaži ako nešto pojedu. Lošije im je na svježem zraku. Lučenje sline je pojačano. Moguća je glavobolja u stražnjem dijelu glave. Razdražljivi su.

THERIDION – mučnina i povraćanje zbog buke i vibracija koje osjećaju u kralježnici, pogotovo ako zatvore oči. Osjetljivi su i na najslabije zvukove.

BORAX – mučnina i vrtoglavica zbog kretanja prema dole, naprimjer kod putovanja avionom ili brodom i sportova kao što je skijanje. Osjetljivi su na buku.

STAPHISAGRIA – za osjećaj mučnine u grlu, iako ponekad može biti i u stomaku. Mučnina je jača kod pomicanja, za vrijeme jela i od dima cigarete. Ljuti su, razočarani i skloni samosažaljenju, naprimjer pitaju se: „Zašto se to baš meni događa?“.

BRYONIA – imaju mučninu i nesvjesticu kod polijetanja aviona. Jako su žedni, traže hladna pića. Razdražljivi su, žele da ih se ostavi na miru i sjede potpuno nepomično. Mogu osjećati glavobolju zbog dugog putovanja i nedostatka tekućine.

ARGENTUM NITRICUM – prisutni su mučnina, nadutost, proljev i podrigivanje s nervoznim nemirom i ubrzanošću. Lošije im je ako jedu ili piju.

GELSEMIUM – imaju mučninu, vrućinu u glavi i osjećaj praznine u stomaku. Boje se gotovo svakog pokreta aviona.

KALI CARBONICUM – imaju mučninu zbog tjeskobe i straha – osjećaj kao da imaju grudu u želucu. Ukočeni su, leđa su im slaba, a noge drhtave. Vrlo su osjetljivi na svaki neobjašnjivi zvuk prevoznog sredstva.

ACONITUM – za panični strah od smrti. Prisutni su nemir i tjeskoba.

ARGENTUM NITRICUM – za strah od letenja zbog činjenice da iz aviona nema izlaza ili zbog straha od visine. Strah može prijeći u panično stanje.

BORAX – za strah od slijetanja ili naglog propadanja aviona zbog zračnih džepova.

OPIUM – intenzivni, paralizirajući strah.

RESCUE REMEDY (Bachove kapi) – općenito za napetost, tjeskobu, nervozu i strah. Uzmite četiri kapi pod jezik, 3-4 puta na dan ili češće ako je potrebno, počevši nekoliko dana prije putovanja.

JET LAG – BOLEST PREKOOKEANSKIH PUTNIKA

Jet lag je skup simptoma uzrokovanih nemogućnošću prilagodbe tijela brzoj promjeni vremenskih zona kod dugih putovanja avionom. Uzroci su brz prolazak kroz vremenske zone, loše stanje putnika prije puta (umor, stres, nedovoljno sna i sl.), suh i ustajao zrak u avionu i na aerodromima, pritisak u kabini i nedostatak fizičke aktivnosti. Obično se putovanje na istok teže podnosi nego putovanje na zapad. Jet lag može fizički i psihički onesposobiti ljude za normalan život na sedmicu ili dvije nakon putovanja. Većina prekookeanskih putnika iskusi neke od sljedećih simptoma: umor, nesanica, dezorijentiranost, slaba koncentracija i pamćenje, bezvoljnost, razdražljivost, plačljivost i osjetljivost. Fizički simptomi jet lag-a su: dehidracija (suhi zrak u avionu može uzrokovati glavobolje, probleme sa kožom i sinusima, gripu i ostale akutne bolesti), problemi s nogama i stopalima kao što su otečenost i venska tromboza te problemi probavnog sistema.

Jedan od najboljih načina da izbjegnete jet lag je da se dijete dobro odmori i naspava prije puta. Za vrijeme putovanja nudite mu dosta vode. Podstičite ga da radi vježbe koje može izvoditi dok sjedi u vidu rastezanja i protezanja. Neka jede laganu hranu u malim količinama. Kad dođete na odredište, provodite što više vremena na otvorenom jer dnevna svjetlost utječe na epifizu koja reguliše cikluse spavanja i budnosti. Homeopatski pripravci su izvrsni kod tegoba izazvanih jet lag-om i to:

ARNICA – najbolji lijek za duga putovanja. Njen utjecaj je višestruk – potpomaže neometano kvalitetno spavanje, uklanja umor iz mišića, poboljšava prokrvljenost kapilara, odlična je za umorne noge i cijelo tijelo. Osim kod fizičkog, pomaže i kod psihičkog umora, zbunjenosti i nejasnog razmišljanja.

COCCULUS – za simptome mučnine i vrtoglavice za vrijeme putovanja kao i nesanicu nakon putovanja.

GELSEMIUM -za jaki umor (obično nakon putovanja) kad je tijelo vrlo teško i slabo, a osoba pospana i ne može držati oči otvorenima.

BORAX – za mučninu ili strah kod slijetanja ili bilo kakvog kretanja prema dole.

BELLADONNA -ako su noge natečene, vruće i s pulsirajućom boli.

KALIUM MURIATICUM – za sekretom blokirane Eustahijeve cijevi. Uhobolja ili barotrauma je vrlo česta pojava kod putovanja avionom. Pojavljuje se za vrijeme uzlijetanja ili slijetanja aviona. Do bolova dolazi zbog razlike pritiska zraka u avionu i unutar srednjeg uha. Problem je izraženiji ako je Eustahijeva cijev blokirana sekretima zbog akutne ili hronične upale uha.

I na kraju šta reći? Roditeljima treba malo umješnosti da putovanje pretvore u ugođaj. Poželjno je krenuti na put u vrijeme kad očekujete da će dijete veći dio puta prespavati. Ponesite mu omiljenu igračku, omiljeni sendvič koji će sa zadovoljstvom pojesti i često provjetrite automobil. Ako ste krenuli na put automobilom, po mogućnosti kad je dijete budno, zaustavite se i napravite ugodnu pauzu. Možete da prošetate nekom šumicom, obiđete neku malu čaršiju u koju nikad ranije niste svraćali te pojedete neko voće. Ponesite rezervnu odjeću i prilagodite je dnevnim temperaturama i potrebama djeteta. Pobrinite se da dijete nije okruženo jakim mirisima, naročito parfema koji mogu podsticati osjećaj mučnine. Ne preporučuje se pušenje u automobilu jer to može izazvati mučninu i povraćanje. Bolest putovanja je djelomično i psihološke prirode. Ako vi i vaše dijete stalno mislite da će povratiti, to će se zaista i desiti. Zato mu pričajte o radosti koje ga čekaju na putu ili oživljavajte lijepe trenutke ukoliko se vraćate sa odmora.

Zašto izabrati baš homeopatski lijek? Zato što homeopatski lijekovi liječe čovjeka u bolesti, a ne bolest u čovjeku. Nisu štetni, jer ne postoji ni osnovna supstanca od koje je lijek sačinjen. Koriste se minimalne doze samo jednog lijeka na koje vaše dijete najbolje reagira, a izbor lijeka će se utvrditi na osnovu reakcije koju dijete ima na putovanju. Homeopatski lijek ima zadaću da stimulira vitalnu silu koja dovodi do smanjenja preosjetljivosti na sve faktore koji dovode do poremećaja metabolizma. Nakon izvjesnog vremena uočavate da vaše dijete više nije tako osjetljivo na podražaje koje dovodi kretanje, manje je uplašeno, nervozno i putovanje se doista pretvori u pravi užitak.

homeopatija-kapi_124224