Tatjana Javorina,: Put promjene navika i ponašanja je proces koji je sam po sebi izazovan

Kada znamo zašto nešto želimo, one prave razloge, kada razumijemo zašto se određena ponašanja događaju mnogo je lakše pristupiti promjeni, ali i primjeni određenih sredstava, metoda, principa, rituala. 

Intervju: Tatjana Javorina, savjetnik za roditeljstvo

Roditeljstvo inspirisano djecom je pristup odgoju i brizi o djeci koji se temelji na njihovim individualnim potrebama, interesima i osobnostima. Umjesto da se fokusira samo na roditeljske ciljeve i očekivanja, ovakav pristup stavlja naglasak na slušanje djece, poticanje njihove samostalnosti i podržavanje njihovog rasta i razvoja. U nastavku je intervju sa Tatjana Javorina,

Recite nam nešto o sebi. 

Inspirisanadecom je ime koje je nastalo iz velike želje za promenom. Da bude od pomoći  roditeljima koji se susreću sa izazovima vaspitanja a ne znaju gde da traže odgovore niti da počnu sa menjanjem onoga što im smeta. Iza ovog imena se nalazi osoba koja je od malena verovala da se svet može učiniti boljim mestom. Osoba koja je prošla život posmatrajući ga kroz prizmu različitosti i odvojenosti od redovnog načina življenja. Izbeglički centri u kojima sam provela detinjstvo bili su moja inspiracija da budem bolja. Oni su me odveli na studije Prava u Novi Sad gde sam kasnije i diplomirala na odseku Unutrašnji poslovi. Zaista sam verovala da se pravda i bolji život mogu garantovati pripadnošću državnim organima i teška spoznaja da to nije tako preusmerila me je da idem ka  svojoj ljubavi koju imam od malena – ljubavi prema deci. Nakon profesionalne prekfalifikacije radila sam godinu i po dana “pro bono” kako bi teorijaka, naučna saznanja primenila u praksi. Tako je nastalo Savrtovalište za roditelje – Inapired by Children, putem kojeg danas radim kao Savetnik za roditeljstvo. Sa druge strane kao majka troje dece i sama znam koliko je izazovno balansirati izmedju privatnih i poslovnih očekivanja zato se moj rad najbolje može oceniti kroz Programe koje kreiram u cilju postizanja blagostanja porodice a koji su dostupni na mom websitu www.inspirisanadecom.com

Objasnite nam pobliže “Mama koja nauku približava roditeljima kako bi razumeli zašto“? 

Put promene navika i ponašanja je proces koji je sam po sebi izazovan. Iz iskustva znam da ga je nemoguće preći uz postojanje same želje. Potrebno je nešto što se zove razumevanje. Kada znamo zašto nešto želimo, one prave razloge, kada razumemo zašto se odredjena ponašanja dogadjaju mnogo je lakše pristupiti promeni, ali i primeni odredjenih sredstava, metoda, principa, rituala. Mama jer sam mišljenja da ne možemo imati dovoljno istinskog razumevanja a da to nešto nismo prošli, ja sam prošla 3x. A nauka, zato što se moj rad kao i sami programi basiraju na naučnim, novim saznanjima koje svakodnevno pokušavam preneti roditeljima i učiniti samo vaspitanje, svesnijim, odgovornijim i delotvornijim. 

Autor ste Philipove metode, objasnite našim čitateljima u kratkim crtama šta ova metoda podrazumijeva? 

#philipovametoda je moje prvo delo koje se pojavilo na tržištu pre dve godine. Nastalo je kao odgovor na stotine pitanja koja su pristizala u Savetovalište sa sadržajem da mame ne mogu više podneti hronični umor, nervozu izazvanu nespavanjem ali i osećajem da ništa nije dobro. Znate, metoda kao sama reč je ovih dana dobila i pogrešne konotacije. Medjutim ono što je njeno značenje jeste ritual. Proces. Philipova metoda se zasniva na skupu lekcija koje roditelje uči o svim bitnim pojmovima roditeljstva koje će biti od pomoći prilikom formiranja rutina za decu. Sam proces primene je zasnovan na teoriji afektivne povezanosti koja se od davnina koristi kako bi se posmatrali odnosi izmedju dece i roditelja, ali ista teorija sa sobom nosi odgovore kako se i zašto formiraju roditeljski stilovi, zašto biramo partnere koje biramo. Nakon poslušanih lekcija roditelji samostalno formiraju rutine spram uzrasta svog deteta koje blagotvorno utiču na mogućnost samo-uspavljivanja jer su detetove potrebe zadovoljene u toku dana. Deca koja se osećaju da su vidjena, osećaju se sigurno, zaštićeno, na čije se potrebe uvek reaguje nemaju poteškoća sa učestalim budjenjima, plačem, tantrumima a takva porodica nema poteškoća sa pronalaskom mira i spokoja koje je, složićete se danas retko videti. 

Kako ste počeli raditi u ovoj oblasti i otkud ljubav prema istoj? 

Svi mi imamo strast prema nečemu. Moja strast je uvek bila dečiji osmeh, zagrljaj. Najraniji momenta kojeg se mogu setiti jeste rodjenje mladjeg brata kada sam ja imala nepunih 7godina. Od tog dana se sve promenilo. On je postao centar mog sveta, što je ujedno bio i moj  izlaz iz životnih okolnosti koje su okarekterisale narednih 10godina. Ne mogu da ne pomenem da je moja mama, inače Pedagog po struci takodje doprinela ovoj ljubavi. Gledajući nju kako joj se lice osmehuje kada dodje u kontakt sa decom za mene je bilo retkost i uvek sam se pitala šta je to posebno u vezi sa decom. Uskoro sam i otkrila šta to- iskrenost, ljubav, nevinost empatija koju mi roditelji kasnije gušimo. 

Najveći izazovi sa kojim se susrećete u poslu su? 

Najveći izazov zasigurno jesu pogrešna uverenja koja smo nasledili od naših roditelja, okoline i koja smo sami formirali u samom roditeljstvu. Uverenja da će nešto samo od proći, da to nije ništa strašno, da je batina iz raja izašla, da su to geni u pitanju- jer ipak ne pada iver daleko od klade i slične situacije. Izazov je nedostatak vremena jer smo loše postavili prioritete pa upravo deca snose posledice takvih izbora. Imate li neke ciljeve na kojima radite u smislu razvoja svog poslovanja ali i onoga u profesionalnom smislu?

Pitanje koje volim druge pitati- imate li ciljeva u svom životu ili samo sanjarite? Jer snovi postaju stvarnost onda kada im nametnemo rok za ostvarenje. Za sebe volim reći da sam spontano organizovana ?

Šalu na stranu, da odgovorim na vaše pitanje- naravno! Ako ne znate gde idete nigde nećete ni stići. Inspirisanadecom je brend, ime nastalo iz snova ali sa dosta vere da se budućnost našeg sistema može promeniti na bolje. Kroz svoj rad, zalaganja trudim se svakodnevno ovo mesto učiniti boljim za nijansu od jučerašnjeg. Za sada mi je u planu da završim dva nova proizvoda koja će u Septembru biti dostupni svim roditeljima koji dele iste ciljeve. U Septembru ću održati Konferenciju u Beogradu a do kraja godine predbidjene su još dve van naših granica. Dogodine se selim u Dubai gde ću biti angažovana na jednom Internacionalnom projektu godinu dana, nakon čega sledi povratak na naše tržište ali ovaj put sa globalnog nivoa predstavljajući nešto na čemu radim zadnjih godinu i po dana. U planu nam je za 2026. godinu otvaranje International Educational Institute ovde u Budimešti na Engleskom jeziku ali hajde da to ostavimo za neku drugu priliku. 

Djeca su posebna bića, imate li neki univerzalni savjet koji se može primijeniti u odgoju?

Mogu dati samo onaj koji i lično primenjujem, a to je da se deca trebaju voleti bez obzira na šta pa čak iako. Na Konferenciji u Beču sam govorila detaljnije o ovom stavu i bitnosti da naša deca znaju uvek da su voljena! Ali da bi ona to znala moraju to prvo da stalno osećaju. To se čini tako što ih a) stalno vidimo (metaforično rečeno) b) da se osećaju zaštićeno c) da se osećaju sigurno d) da su njihove potrebe zadovoljene. Samo onda će biti svesni u potpunosti ljubavi koju mi nosimo u nama prema njima. 

Poruka čitateljkama. 

Volite sebe da bi ste mogle voleti druge. Kada istinski volimo sebe i znamo ko smo tada je naša ljubav bezuslovna i nemerljiva. Neće imati zamerki. Uzdisaja. Skrivenih pogleda. Radite na sebi jer u nama samima se kriju odgovori na sve naše nedoumice a to se postiže tako što svaki dan odvojimo 45min da uradimo nešto ili za našu dušu, um ili telo. Negujte taj balans. Jer jednom kada ga izgubimo svi nam drugi počinju biti krivi za naša osećanja. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave