Korekcija dojki nakon porođaja

5e0d0d5a9b_0

Svakako jedan od najvećih estetsko-funkcionalnih problema sa kojima se susreću majke nakon porođaja odnosno dojenja su promjene na dojkama. Kako su grudi simbol ženstvenosti i veoma važan senzitivni organ kod žena, svaka promjena na njima je vidljiva i predstavlja veliki  psihosocijalni problem. U toku same trudnoće, a i nakon porođaja u periodu dojenja, pod uticajem hormona dolazi do povećanja tkiva dojki što dovodi do većeg istezanja kože. Kod rijetkih sretnica i nakon poroda i dojenja dojke ostanu “bujne”, dok kod većine zbog naglih oscilacija u veličini grudi mogu nastati problemi s opuštenim dojkama i mlohavom kožom. Ovakvi problemi su češći kod žena sa velikim grudima.

Iz tog razloga veliki broj žena nakon porođaja se odlučuje za korekciju oblika i veličine dojki. Sam način korekcije zavisi od lokalnog nalaza koji može biti:

-dojke su male bez opuštene kože,

-prazne i opušten, 1e34f12ab9bb1f1aa36fceec7d0ea163_content_medium

-pune i opuštene.

U prvom slučaju korekcija oblika i veličine se postiže primjenom silikonskih implantata koji mogu biti različitog oblika i veličine. Prije same intervencije primjenom Allerganovog Biodynamic® sistem analize grudi omogućeno je   da uz posebno dizajnirane  grudnjake i niz vanjskih „simuliranih proteza za dojku”  pacijentkinje mogu vidjeti efekat primjene implantata prije nego što se odluče za sam postupak. U ponudi je veliki broj anatomskih i okruglih  proteza tako da se ovim postupkom veoma precizno može odrediti buduća veličina i oblik dojki.

Nakon odabira adekvatne proteze planira se pristup tj., rez kroz koji će se implantat plasirati. Najčešće je to rez ispod same dojke, na mjestu pregiba dojke I obično je dugačak 4-5cm., a ponekad se radi rez oko bradavice ili eventualno rez u predjelu pazušne jame.

U zavisnosti od lokalnog nalaza i izbora proteze implantat se postavlja ili ispod same mliječne žlijezde ili ispod mišića. U oba slučaja mliječna žlijezda ostaje netaknuta te je  dojenje nakon intervencije moguće, a dojka se može podvrgnuti I svim eventualnim dijagnostičkim procedurama. Sam zahvat se radi u opštoj anesteziji I traje u prosjeku oko 1,5 sata. Nakon intervencije narednih mjesec dana nosi se specijalni steznik. Povratak u normalne životne aktivnosti moguć je već nakon par dana, jer je oporavak nakon ove intervencije kratak.

U slučaju opuštenih praznih dojki u zavisnosti od stepena opuštenosti moguća je korekcija samo primjenom visokoprofilnih implantata, a u nekom slučajevima neophodna je i redukcija viška kože manjeg stepena. U tom slučaju rez je oko bradavica a kroz isti se redukuje višak kože i plasira silikonski imlantat. Ukoliko je stepen opuštenosti dojki veliki tada je neophodan rez oko bradavica te vertikalni rez od bradavice preko donjeg pola dojke.

Rez oko bradavice (mjesto prelaska tamnopigmentnog dijela i normalne boje kože) je gotovo neprimjetan, a vertikalni rez uz ranu njegu ožiljne promjene vremenom izblijedi.

Tok operacije i postoperativni period su slični kao i kod obične augmentacije. 69073e04ca_m

Ponekad nakon porođaja zaostanu opuštene, pune dojke koje vremenom pacijentkinji pričinjavaju tegobe naročito izražene u vratnom dijelu kičme. Problem se rješava redukcijom dojki rezom oko bradavica I rezom u obliku sidra. Intervencijom se redukuje višak mliječne žlijezde I kože sve o postizanja željenog oblika. Nakon ove intervencije dojenje nije moguće.

Korekciju oblika i veličine dojki danas obavljamo i primjenom sopstvene masti (laserski tretirana, izdvajanje matičnih ćelija) te primjenom filera za grudi.

Procedura injektiraja sopstvene masti podrazumjeva vađenje i obradu sopstvene masnoće uzete sa regije stomaka, slabina, natkoljenica, i njeno ubrizgavanje u grudi. Ovdje se mora naglasiti da sve dojke nisu idealne za ovu proceduru. Tehnika je namijenjena za dojke koje je potrebno uvećati za jedan broj, kod blage asimetrije dojki, kad  postoje nabori nakon uvećanja implantatima (wrinkle), kod urođenih anomalija (Polandov sindrom). Negativna strana ove tehnike je što se tokom prvih 6 mjeseci resorbuje (gubi) 30-40% transplantirane masti, što zahtjeva ponavljanje procedure. Jedan od noviteta je da se sada na uzetu mast djeluje laserskim zrakom i nakon toga se injektira u dojku. Ovom tehnikom (activ steam system-aktivacija matičnih ćelija) stimulišemo matične (steam) ćelije u uzetom masnom tkivu što dovodi do ubrzanja srastanja ubačene masti sa okolnim tkivom dojke. Kako se ubačena mast brzo integriše sa okolnim tkivom nema njene absorpcije (gubljenja) kao kod klasičnog prebacivanja, što daje brže, bolji i kvalitetniji rezultat.

Primjena filera (Macrolane-stabilizovana hijaluronska kiselina) je rezervisana za mala uvećanja do 100 ml. po dojci i za korekciju manjih asimetrija. Intervencija je neoperativna jer se filer injicira u tkivo dojki, ne zahjeva period oporavka a rezultati su vidljivi odmah. Obzirom da se radi o privremenom materijalu intervencija se ponavlja nakon godinu dana što svakako povećava cijenu ove procedure.

Pravilno izabran način korekcije uz precizan plan operacije rezultiraju izvanrednim estetskim rezultatom, koji pacijente čini sretnim i zadovoljnim.