KONTAKTNA SOČIVA U DJEČIJEM DOBU

Kinder-koennen-Kontaktlinsen-tragen-200x300.jpg_96_2

Jedno od najčešćih pitanja koje oftalmolog dobije u svojoj svakodnevnoj praksi jeste: „Kada moje dijete može početi nositi konaktna sočiva?“

Najčešći odgovor je da nošenje kontaktnih sočiva nije vezano za godine! Danas je sve veći broj novorođene djece kojoj se već u prvim mjesecima života propisuju kontaktna sočiva što zbog postojanja urođene mrene, što zbog ranog otkrivanja velike dioptrije na jednom ili oba oka, što  zbog velike razlike u dioptrijama između dva oka. Sa druge strane, imate takođe i veliki broj tinejdžera koji nisu pogodni kandidati za nošenje kontaktnih sočiva, prije svega zbog loših higijenskih navika i manjka odgovornosti.

Neka kontaktna sočiva mogu dovesti do usporavanja rasta kratkovidnosti

Nekoliko studija o kontroli kratkovidnosti su dokazale da nošenje polu tvrdih, ili GP kontaktnih sočiva može usporiti rast dioptrije kod kratkovidnih osoba u dječijem dobu. Ipak, ovi rezultati do sada nisu dokazani u velikoj mjeri u svakodnevnoj praksi. Međutim, istraživači sa nekoliko svjetski poznatih univerziteta su dokazali da nošenje tzv. ortokeratoloških kontaktnih sočiva dovodi do smanjenja rasta oka u dužinu, a samim tim i do usporavanja rasta dioptrije kod kratkovidnih pacijenata. U toku su nova istraživanja na ovom polju, a ohrabruje i činjenica da se sve više oftalmologa odlučuje na propisivanje kontaktnih sočiva kratkovidnim pacijentima kad god uslovi to dozvoljavaju.

Kontaktna sočiva su bolja od naočala za sportske aktivnosti 

Iako dijete nosi polikarbonatna stakla na naočalama (stakla koja se ne mogu slomiti), velika je šansa da do povrede oka u toku sportske aktivnosti može doći ukoliko dođe do pucanja okvira za naočale. Djetetu koje se bavi sportom, posebno sportovima sa loptom, najbolje bi bilo propisati nošenje kontaktnih sočiva, a oči se dodatno mogu zaštititi sportskim zaštitnim naočalama. Osim toga, sa kontkaktnim sočivima vaše dijete će imati mnogo bolji periferni vid, što će mu/joj dati bolji i ljepši osjećaj vida.

Neka kontaktna sočiva su bolja od drugih

Prilikom odluke o nošenju kontaktnih sočiva, pažnju treba obratiti i na vrstu sočiva koja će se propisati. Za razliku od mekih sočiva, polu tvrda (GP) kontaktna sočiva su napravljena od plastičnog materijala koji je krut i uvijek zadržava svoj oblik. Samim tim ova vrsta sočiva se lakše čisti, a osim toga sočiva traju duže. Sa druge strane, navikavanje pacijenta, a posebno djeteta na GP sočivo je mnogo teže i komplikovanije nego na meko, posebno zbog toga što tvrda sočiva često i lako mogu ispasti iz oka, podvući se pod gornji kapak, žuljati, itd.

Neka kontaktna sočiva su zdravija od drugih

GP kontaktna sočiva propuštaju kiseonik ka rožnjači oka i po ovoj svojoj karakteristici mnogo su bolja od mekih sočiva. Rožnjača oka, providni i najspoljašniji dio našeg oka na koji se stavljaju kontaktna sočiva, zahtijeva veliku količinu kiseonika da bi ostala zdrava. Osim toga, rožnjača treba i dosta vlažnosti. Pošto GP kontaktna sočiva ne absorbuju vodu iz oka (za razliku od mekih sočiva), ona ne isušuju oko. Rožnjača oka vašeg djeteta ostaće duže zdrava, a dijete se neće žaliti na suhoću oka.

Mnoga djeca, a posebno tinejdžeri, bi radije nosili sočiva nego naočale

Samopouzdanje kod djece i tinejdžera je najvećim dijelom povezano sa njihovim izgledom. Ako im se ne sviđa kako izgledaju sa naočalama, to može uticati na njihovu ličnost, uspjehe u školi, čak i na njihovu budućnost. Kada počnu nositi kontaktna sočiva, mnoga stidljiva djeca postaju mnogo otvorenija i žele mnogo više da participiraju u svojim svakodnevnim životnim aktivnostima.

Mnogi oftalmolozi objavljuju odlične rezultate kod djece koja nose kontaktna sočiva

U današnje vrijeme ogromnog tehnološkog napretka, velike i lake dostupnosti informacijama, oftalmolozi širom svijeta su primijetili da djeca mnogo ranije sazrijevaju po pitanju odgovornosti za nošenje i brigu o kontaktnim sočivima. Posebnu pažnju privukla je i činjenica da mnoga djeca bolje nego odrasli slijede uputstva o nošenju i održavanju sočiva.

Nošenje kontaktnih sočiva danas predstavlja praktičnu i jednostavnu rutinu koja djeci i tinejdžerima daje mogućnost za srećniji i otvoreniji život. Iz ličnog iskustva i prakse znam da ne postoji dobna granica od koje dijete ili tinejdžer može početi nositi kontaktna sočiva. Na roditeljima je da, zajedno sa oftalmologom, odluče kada je njihovo dijete dovoljno odgovorno da se brine o zdravlju svojih očiju, kao i o tome koja vrsta kontaktnih sočiva će biti propisana.