Koliko vitamina C je potrebno vašem djetetu?

Koliko vitamina C je potrebno vašem djetetu?

Vitamin C pomaže u formiranju i oporavku crvenih krvnih zrnaca, kostiju i tkiva. Održava desni vašeg djeteta zdravim i jača krvne žile

Vitamin C je ključna stavka za zdrav rast i razvoj. Vitamin C pomaže u formiranju i oporavku crvenih krvnih zrnaca, kostiju i tkiva. Održava desni vašeg djeteta zdravim i jača krvne žile, minimalizira modrice od padova i ogrebotina. Pored svega ovoga, vitamin C pomaže da rane i posjekotine brže zarastu, poboljšava imunološki sustav i drži podalje infekcije. Također, pomaže da se željezo iz namirnica biljnog porijekla bolje apsorbira u organizam.

Koliko je dovoljno?

Uzrast od 1 do 3 godine: 15 mg na dan

Uzrast od 4 do 8 godina: 25 mg na dan

Vitamin C je dostupan u mnogim namirnicama tako da je nedostatak vitamina C u organizmu izuzetno rijedak. Vaše dijete ne mora svaki dan unijeti količinu vitamina C namijenjenu uzrastu. Uzmite prosječnu količinu tjedna i trudite se da toliko unese. Na primjer: tri kivija će zadovoljiti tjednu potrebu za vitaminom C djeteta od 1 do 3 godine. Možete svaki drugi dan dati djetetu jedan kivi, što će biti dovoljno za cijeli tjedan.

Odlični izvori vitamina C

Svjetlo obojeno povrće i voće su odličan izvor vitamina C. Evo nekih od odličnih izvora:

½ šalica soka od naranče: 50 mg vitamina C

¼ šalice crvene paprike: 47,5 mg

¼ šalice papaje: 47,5 mg

¼ šalice kivija: 41 mg

½ srednje naranče: 30 mg

¼ šalice brokule: 30 mg

3 srednje jagode: 21 mg

¼ šalice crvenog grejpa: 17 mg

¼ šalice dinje: 17 mg

¼ šalice manga: 11 mg

¼ šalice rajčice: 5 mg

¼ šalice špinata: 4,5 mg

¼ šalice krumpira, kuhanog s kožicom: 3 mg

¼ šalice banane: 2 mg

Može li dijete dobiti previše vitamina C?

Vitamin C je topiv u vodi i sav višak će izaći iz tijela kroz urin. Prevelike količine ipak mogu izazvati mučninu, povraćanje, kamen u bubregu i gastritis (upala sluznice želuca).

klokanica24sata.hr