Koliko su opasne infekcije u trudnoći i kako utiču na Vašu bebu?

Infekcije koje nastanu u ranijem periodu trudnoće mogu da izazovu malformacije ploda, dok infekcije u kasnijem periodu mogu da izazovu morfološke i funkcionalne promjene pojedinih organa i organskih sistema

Šta su vaginalne infekcije?

Vaginalne infekcije su jedan od najčešćih razloga zbog kojeg se žene u reproduktivnom dobu javljaju ljekarima. Kada dođe do neravnoteže u vaginalnoj mikrobioti gdje patogeni uzročnici nadvladaju prirodne odbrambene mehanizme mikrobiote, tada se javljaju infekcije. Do vaginalne neravnoteže može doći zbog pada imuniteta, upotrebe antibiotika, stresa, hormonskih promjena.

Da li se vaginalne infekcije javljaju tokom trudnoće?

Stanje trudnoće posebno pogoduje razvoju infekcija zbog imunoloških i hormonskih promjena koje se dešavaju u tom periodu. Oko 30-40% trudnica ima neku vrstu vaginalne infekcije tokom trudnoće. Laktobacili su dominantna vrsta probiotskih bakterija koje štite vaginalnu mikrobiotu od patogenih uzročnika a samim tim i pojave infekcija. Kada dođe do promjene pH vrijednosti i smanjena kiselosti, stvaraju se pogodni uslovi za rast i razmnožavanje patogenih organizama. U trudnoći, ovakvo stanje može lako da pređe u infekciju.

Šta infekcije mogu da izazovu u trudnoći?

Infekcije koje nastanu u ranijem periodu trudnoće mogu da izazovu malformacije ploda, dok infekcije u kasnijem periodu mogu da izazovu morfološke i funkcionalne promjene pojedinih organa i organskih sistema. Pored toga, infekcije su česti uzročnici spontanih pobačaja, prijevremenih pobačaja i perinatalnih infekcija. Escherichia coli, kao i streptokoke grupe B, mogu uzrokovati horioamnionitis, bakterijsku infekciju membrana (horion i amnion) koje štite i okružuju fetus u maternici, kao i amnionsku tečnost, u periodu trudnoće. Kada se infekcija ne liječi, jer je često asimptomatska, može doći do preuranjenog poroda, ali i do rođenja mrtvog novorođenčeta. Bitno je spomenuti i bakteriju Chlamydia trachomatis koja se inače prenosi spolnim putem. Kada je neliječena, vodi ka upalnoj bolesti zdjelice, neplodnosti, ali I vanmateričnoj trudnoći, dok u drugom stanju može uzrokovati prijevremeni porod. Ureaplasma urealyticum je izuzetno opasna (također prenosiva spolnim putem), jer vodi do bakterijemije, upale pluća i meningitisa kod djeteta, a svakako i do prijevremenog poroda.

Kako da se trudnica zaštiti od vaginalnih infekcija?

Redovni ginekološki pregledi su jako bitni tokom trudnoće. Pravilna ishrana, umjerena aktivnost, izbjegavanje stresnih situacija i dovoljna količina sna su bitna prevencija od infekcija. Vitamin D i laktoferin su imunomodulatori koji poboljšavaju imunitet kod trudnica i dovode do balansirane vaginalne mikrobiote. Oralni probiotici, obogaćeni laktobacilima koji oblažu vaginalni zid, sprječavaju razmnožavanje patogena i održavaju pH vrijednost idealnom. BIOTA Intima je jedini imunoprobiotik na tržištu sa najvećom koncentracijom laktobacila, laktoferinom i vitaminom D u svojoj formuli. Bezbjedan je za korištenje u toku cijele trudnoće, tokom dojenja i pruža ženama zaštitu od dosadnih i ponavljajućih vaginalnih infekcija.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave