Koliko sna treba bebama

Većina novopečenih mama je fokusirana na količinu sna koji njihove bebe, uvijek se nadajući da će se ona povećavati svake sedmice. Naravno, vaša će beba na kraju prespavati cijelu noć, ali san novorođenčeta i djeteta uglavnom se razlikuje i varira ovisno o dobi. Iako je primamljivo usporediti svoju bebu s bebom vaše prijateljice, znajte da je raspored spavanja vaše bebe jedinstven za nju/njega.

Ipak, ako se pitate koliko bebama treba sna i je li vaše dijete na dobrom putu, pročitajte više o tome koliko sati dnevno vaša beba treba i kako prepoznati spava li vaše dijete previše. Slatki snovi!

Koliko sna treba beba?

Količina sna koja je potrebna vašoj bebi temelji se na dobi i nekoliko drugih važnih faktora. Evo kratkog pregleda dva raspona sna tokom prve godine života:

Novorođenče starosti do 3 mjeseca. Zdrava beba u ovoj dobnoj skupini trebala bi dobiti ukupno oko 14 do 17 sati sna tokom 24-satnog dana. Obično će drijemati u kratkim naletima od dva do četiri sata, budeći se da bi bila nahranjena i presvučena. Iako ne postoji predloženi raspored spavanja, vaša će beba vjerovatno dobiti osam do 12 sati noću, dok će ostatak sna dobiti tokom dva do pet sati dnevnih drijemanja (iako se to može razlikovati od djeteta do djeteta).

4 do 6 mjeseci. Tokom ovog perioda možete očekivati ​​da će vaša beba spavati oko 12 do 16 sati dnevno, a neke bebe preko noći spavaju pet do šest sati. Drijemanje vašeg mališana također će se konsolidovati – oko tri puta dnevno do 5. mjeseca starosti. Osim toga, obrasci spavanja vaše bebe konačno će se pridružiti ostatku porodične rutine jer će početi spavati više noću, a manje danju.

7 do 11 mjeseci. Ukupan san ostaje približno isti, ali spavanje preko noći mogu trajati 10 do 12 sati, a drijemanje će se konsolidovati dalje s tri na dva.

Dva druga faktora koja mogu utjecati na to koliko spavaju novorođenčad i bebe uključuju:

Prerano rođenje. Ako se vaša beba rodila prerano, njen san razlikovat će se od sna novorođenčadi rođene na vrijeme. Bebe rođene prije vremena mogu spavati do 22 sata dnevno, ovisno o tome koliko rano su rođene, i češće će se buditi kako biste ih nahranili. Što se tiče dužeg noćnog spavanja (šest sati ili više), ove bebe to neće postići tako brzo. U stvari, može proći 10 ili 12 mjeseci da postignu ovaj podvig.

Način hranjenja. Dojenčad koja se hrane na bočicu obično se noću bude rjeđe i spavaju duže od beba koje doje, jer im je potrebno više vremena za probavu. Ipak, ni baby formula nije čarobni napitak za spavanje, jer obje metode hranjenja i dalje rezultiraju jednakom količinom ukupnog sna. Kada vaša beba navrši 9 mjeseci, razlika između njih dvoje obično više nije vidljiva.

Što se tiče postavljanja rasporeda spavanja za vašu bebu, prva tri mjeseca nisu vrijeme za isprobavanje. Budući da vaše dijete treba dojiti ili nahraniti svakih nekoliko sati, uspostavljanje predvidivog rasporeda treba pričekati dok vaša beba ne bude imala od 3 do 6 mjeseci.

Ne zaboravite da je siguran san presudan tijekom prve godine života, zato uvijek stavite bebu na leđa (nikako na stomačić) kada je vrijeme za spavanje. Vaša beba bi također uvijek trebala spavati na čvrstoj površini bez mekih igračaka, pokrivača i jastuka.

Kako vaša beba dobija snagu u gornjem dijelu tijela, možda će vas iznenaditi promjenom položaja spavanja i okretanjem oko otprilike 4 mjeseca (a u sjedeći položaj će se doći kad napuni 6 ili 7 mjeseci, iako vrijeme svih ovih prekretnica može varirati). Ne brinite – u ovom trenutku nema potrebe da je vraćate nazad, ali svejedno će trebati spavati u ležećem položaju svaki dan.

Mogu li dojenčad previše spavati?

Da, moguće je da bebe previše spavaju – i to se definitivno ne preporučuje rano u dojenačkoj dobi. Zapamtite, u dobi od 1 mjeseca beba bi se trebala hraniti najmanje osam do 12 puta u rasponu od 24 sata, tako da puštanje novorođenčeta da spava “cijeli dan” ili duže od gornje granice od 17 sati može značiti da će propustiti hranjenje koje joj je potrebno.

Imajte na umu da ćete bebu trebati nježno buditi ako u tim ranim sedmicama spava duže od četiri sata. A ako nije dovoljno budna da bi jela barem osam puta dnevno, nazovite svog pedijatra za savjet.

Šta ako moja beba ne spava dovoljno?

Također postoji šansa da vaša beba spava premalo i da ne dobija potrebnu količinu sna za svoju dob.  

Ako dnevnik spavanja vaše bebe pokazuje da njena količina sna nije dovoljna, a vi vidite znakove premorene i nenaspavane bebe – uključujući trajnu uznemirenost, poteškoće sa spavanjem noću i kratke dremke – razgovarajte sa svojim pedijatrom o tome kako pomoći svom mališanu da se naspava.

Upoznavanje sna vašeg djeteta i dosljedna, umirujuća rutina pred spavanje među savjetima su koje ćete vjerojatno dobiti od svog doktora.

Dok s bebom prolazite kroz rane dane, sedmice i mjesece, znajte da je vrlo vjerovatno na dobrom putu kada je riječ o količini sna koja joj je potrebna. Dakle, iako se može činiti kao da niko nema dovoljno sna u vašoj kući, s vremenom ćete dobiti malo više sna – a uskoro će i vaša beba spavati kao šampion.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave