Kojim redoslijedom počnu rasti zubići kod beba? 

Izrastanje zuba normalan je proces kod beba, a do 3. godine imat će svih 20 zuba! Većinu mliječnih zuba imat će u prvim godinama života.

Bebe se obično rastaju s „izraslinama“ na desnima. To je područje gdje se nalazi 20 zubi koji će eventualno izrasti. Međutim, to nekad ne ide po planu, pa je moguće da neće izrasti po redu ili će možda malo kasniti. 

Kojim redoslijedom niču zubi kod bebe? 

Pet je vrsta zuba kod beba koje će se razviti u prvih 3 godine. Redoslijed je (obično) sljedeći:

  1. Centralni sjekutići (prednji zubi) 
  2. Bočni sjekutići (između centralnih sjekutića i očnjaka) 
  3. Prvi kutnjaci
  4. Očnjaci (pored prednjih kutnjaka)
  5. Drugi kutnjaci

Bebe obično prvu dobiju prednje donje zube (centralni sjekutiće). Ponekad zubi mogu rasti drugačije od navedenog. To obično nije razlog za brigu.

Kad je u pitanju rast zubića, svaka beba je drugačija. Nekim bebama mogu početi rasti između 4 i 7 mjeseci, dok drugima tek s 9 ili ne prije prve godine. Povremeno se beba može roditi s postojećim zubom ili više. Genetika tu igra veliku ulogu. Ako ste vaš partner ili vi imali zube rano, onda su velike šanse da će i vaša beba. 

Unatoč razlikama kod izrastanja, može se u obzir uzeti općeniti vremenski period. Beba će donje zube prvo dobiti u svakoj kategoriji na istoj vilici. Idući vremenski period ukazuje na to kad će otprilike većini beba izrasti mliječni zubi.  

Dob i zubi

6-10 mjeseci – donji centralni sjekutići 

8-12 mjeseci – gornji centralni sjekutići 

9-13 mjeseci gornji bočni sjekutići

10-16 mjeseci – donji bočni sjekutići 

13-19 mjeseci – prvi kutnjaci na gornjoj vilici 

14-18 mjeseci – prvi kutnjaci na donjoj vilici 

16-22 mjeseci – gornji očnjaci

17-23 mjeseci – donji očnjaci 

23-31 mjeseca – donji drugi kutnjaci 

25-33 mjeseci – drugi gornji kutnjaci 

Kada bebi niču zubići često je nervozna i plače. Na koji način olakšati ovaj period bebicama?  Mnoge mame preporučuju Anaftin Baby gel kod nicanja zubića kod djece. Anaftin Baby je namijenjen ublažavanju boli i neugode koja se javlja tijekom nicanja zubića u djece. Meki aplikator-četkica nježno masira desni, a gel stvara nevidljivi zaštitni sloj koji štiti desni od bola. Prirodni sastojci pomažu u smanjivanju bolova i crvenila u pogođenim područjima. Anftn Baby možete pronaći u apotekama širom Bosne i Hercegovine.

Mliječni zubi su obično manji od stalnih, pa bi između njih trebalo biti prostora. Tek oko 6. godine djeci počinju rasti stalni zubi, počevši od donjih centralnih sjekutića. Ako vjerujete da dijete ima stisnute zube posavjetujte se sa stomatologom. Još jedan problem je karijes zuba, a mliječni zubi su njemu skloniji. Ukoliko primijetite odmah zakažite pregled.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave