Koji testovi vam trebaju prije začeća

Postoji nekoliko testova koji su vam potrebni prije nego što pokušate zatrudnjeti. Evo kratkog pregleda šta možete očekivati ​​na pregledu kod doktora prije začeća.

Pregled prije trudnoće

Prije nego što odustanete od kontracepcije, važno je rezervisati pregled kod svog doktora. Trebali biste biti spremni razgovarati o svojoj porodičnoj anamnezi i historiji vašeg partnera, kao i o vašoj historiji bolesti, lijekovima koje trenutno uzimate i načinu života. Ovo može pomoći vašem doktoru da procijeni koji testovi mogu biti potrebni.

Zdrav stil života, uključujući prehranu i vježbanje, posebno je važan tokom trudnoće. Ako imate prekomjernu tjelesnu težinu, doktor vam može preporučiti promjenu prehrane i više vježbanja, jer čak i gubitak male količine kilograma može pozitivno utjecati na vašu plodnost i pomoći vam da ostanete zdravi tokom cijele trudnoće. U konačnici, imati zdrave prehrambene navike i biti fizički aktivan više je od broja na vagi. Pacijentice se također potiču da prestanu piti alkohol, uzimati droge i pušiti prije nego što pokušaju zatrudnjeti.

Vaš doktor može napraviti osnovne pretrage krvi i urina za različite infekcije i pregledati vašu evidenciju o imunizaciji i testirati određene imunitete.

Prenatalna vakcinacija

Vaša imunološka funkcija je nešto niža tijekom trudnoće, što čini buduće mame osjetljivijima na infekcije i komplikacije. Vakcinacija može u velikoj mjeri spriječiti ili smanjiti težinu bolesti od kojih vam može postati loše ili naštetiti bebi tokom trudnoće.

Vakcina protiv gripe uvijek se preporučuje ženama koje su trudne tokom sezone gripe, pa je dobro uzeti je ako pokušavate zatrudnjeti da biste se zaštitili u onim ranim sedmicama kada možda još ne znate da ste trudni.

Vakcine poput onih za varicelle (vodene kozice) i rubeole (njemačke ospice) ne dolaze u obzir tokom trudnoće, pa je preporučljivo testirati imunitet i, ako je potrebno, vakcinisati se prije nego što zatrudnite. Važno je imati na umu da ćete morati pričekati najmanje mjesec dana nakon vakcinacije prije nego što pokušate zatrudnjeti.

Pa, šta ćete učiniti ako otkrijete da tokom trudnoće niste imuni na rubeolu ili vodene kozice? Savjetujemo da žene izbjegavaju djecu ili pacijente s rubeolom dok se ne porode, jer se možete vakcinisati nakon porođaja.

Genetski skrining

Vaša dob, porodična historija i etničko porijeklo mogu utjecati na rizik da se vaše dijete rodi s genetskim problemima, od kojih neki mogu ozbiljno smanjiti kvalitet i dužinu djetetova života.

Neka genetska stanja su češća u određenim populacijama. Na primjer, poremećaji krvi poput talasemije i hemoglobinopatije češći su među ljudima afričkog, mediteranskog i azijskog porijekla. Cistična fibroza je najčešća među bijelcima. Ljudi jevrejskog porijekla vjerovatnije su nositelji Tay-Sachsove bolesti, Kanavane bolesti i niza drugih stanja koja su fatalna ili ozbiljno smanjuju kvalitet djetetova života.

Iako vam doktor može preporučiti genetski pregled za određena stanja nakon što zatrudnite, sada su dostupni testovi koji utvrđuju jeste li nositelj nekih autosomnih recesivnih problema, ali na njih ne utječe. Ako su oba roditelja nositelji autosomno recesivne mutacije gena, postoji 25 posto šanse da će se njihovo dijete roditi s tim stanjem (važno je napomenuti da to znači da postoji 75 posto šanse da dijete neće biti pogođeno). Ovakvi testovi vam pružaju uvid u desetine mogućih problema, uključujući one koji mogu utjecati na očekivani životni vijek ili kvalitet života (poput cistične fibroze i Tay-Sachsove bolesti), jer za mnoge ne postoje lijekovi ili standardni tretmani (poput Canavanove bolesti), a mnogi od njih mogu se liječiti ranom intervencijom (poput nedostatka biotinidaze ili MCADD).

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave