Koji su najbolji poziciji u dojenju

Ne postoji ispravan ili pogrešan način držanja i hranjenja vaše bebe, a svaka mama i beba naći će svoj željeni položaj za hranjenje. Važno je da se oboje osjećate ugodno. Poznavanje nekoliko različitih položaja i tehnika dojenja može biti korisno jer život često zahtijeva da budemo svestrani, pogotovo što vaša beba postaje veća.

1: Opušteno dojenje ili ležeći položaj

Opušteni položaj dojenja, često je prvi pokušaj mama. Ako vam dijete stave na prsa ili stomak čim se rodi, sve će biti u redu, instinktivno će se uputiti prema jednoj od vaših dojki i pokušati se zakačiti – to je poznato kao “puzanje za dojkom”. Kontakt kože na kožu pomaže stimulisati instinkte hranjenja, dok gravitacija pomaže da se dobro „zakači“ i drži na mjestu.

Međutim, opušteno dojenje nije samo za novorođenčad – ono može biti dobro za bebe bilo koje dobi. Može biti posebno korisno ako se vaša beba bori da doji u drugim položajima, ne voli da joj se glava dodiruje tokom hranjenja, ili ako su vam grudi velike.

Vjerojatno će vam biti ugodnije ako se nježno nagnete, a ne ležite ravno na leđima. Koristite jastuke za potporu leđa i kako biste mogli vidjeti svoju bebu.

2: Položaj kolijevke

Ovo je klasična pozicija koju većina nas zamišlja kada razmišljamo o dojenju. Uključuje uspravno sjedenje, dok je beba postavljena na bok, glava i vrat su položeni uz podlakticu, a tijelo naslonjeno na stomak. Iako je to vrlo popularan položaj, nije uvijek lako s novorođenčetom jer ovaj položaj ne pruža vašoj bebi toliko potpore kao neki drugi. Jastuk iza vas i jastuk za dojenje preko vašeg krila koji podupiru vaše dijete ili vaše ruke mogu vam pružiti veću potporu i izbjeći ćete naprezanje leđa ili ramena. Ako koristite jastuk za dojenje, pripazite da bebu ne podiže previsoko – dojke bi trebale ostati u prirodnoj visini tokom mirovanja kako bi se izbjegle bolne bradavice i prečvrst zasun.

3: Položaj obrnute kolijevke

Ovaj položaj izgleda slično prošlom položaju, ali vaše ruke mijenjaju uloge tako da bebino tijelo leži uz vašu suprotnu podlakticu. Cilj je pružiti bebi potporu oko vrata i ramena kako bi joj se omogućilo da nagne glavu prije zasuna. Ovo je sjajan položaj za dojenje novorođenčadi, a dobar je i za male bebe i one s poteškoćama u dojenju. Budući da je vaša beba potpuno oslonjena na vašu suprotnu ruku, vi imate veću kontrolu nad njenim položajem, a slobodnom rukom možete oblikovati dojku.

U ranim danima nemojte držati bebu oko glave, jer biste joj mogli gurnuti bradu na prsa. To može rezultirati plitkim zasunom (da bradavica udara u dno jezika, a ne u nepce) i bolnim bradavicama za vas. Kako vaša beba postaje veća, ova tehnika postaje mnogo lakša, a djetetovu glavu možete odmoriti u ruci,

4: Položaj ragbi lopte

U ovom položaju sjedite s bebom naslonjenom uz vašu podlakticu. Njeno se tijelo uvlači na vašu stranu, stopalima prema naslonu stolice ili na onom na čemu sjedite. Ovo je još jedan koristan položaj za dojenje u ranom stadiju jer dobro podupire vašu bebu, a istovremeno vam pruža puno kontrole i dobar pogled na djetetovo lice. Blizina vašeg tijela pomoći će da se i vaša beba osjeća sigurno. Ovaj položaj može se svidjeti i mamama koje su imale carski rez, imaju blizance ili su prerano rodile, zajedno s onima koje imaju veće grudi.

5 Položaj ležanja na boku

Idealno za opušteno noćno hranjenje i dojenje u krevetu ili na sofi, bočno ležanje može biti i ugodnije od sjedenja ako ste imali carski rez ili još uvijek imate šavove. Vaša beba i vi trebate ležati na boku jedno uz drugo, stomak do stomaka.

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave