Koje su tehnike dojenja? 

Kad govorimo o dojenju, mnogi zamišljaju mirni trenutak u kojem majka doji dijete i sve je kao iz bajke.

Ipak, dojenje u početku je za mnoge sve – samo ne jednostavno. 

Hvatanje i položaj su posebno zahtjevni za nove majke. Pokušavate otkriti kako da držite bebu i kako da se pravilno uhvate za dojku, i onda kako do održati dok dijete doji. Sasvim je uredu ako se nađete u mračnom kutku kad niste sigurni ni kako da počnete ili ako ste imali grešaka. Evo nekih od najefikasnijih položaja za dojenje.

Kad je u pitanju ugodan položaj, najbolje je imati više opcija, jer niti jedan roditelj nije isti kao ni bebe. 

Ovo je klasični položaj dojenja u kojem bebino tijelo držite jednom rukom na strani dojke iz koje dijete doji. Ako dojite iz lijeve dojke onda ćete bebu držati lijevom rukom. Drugom rukom možete podržati dojku ili namjestiti bradavicu da olakšate bebi hvatanje. 

Ovaj položaj vama i bebi daje oslonac, kao i više kontrole nad položajem te se preporučuje novim roditeljima. Bebu držite suprotnom rukom, dok ćete rukom do dojke iz koje dijete doji podržati svoju dojku. 

Ponekad se zove i ‘ragbi’ položaj, ovaj je položaj odličan ako ste rodili na carski rez, jer tako bebinu težinu neće naslanjati na sebe, već pored sebe. Ako ste nesigurni stavite jastuk za dodatni oslonac. 

Ragbi položaj za blizance. Ovo je omiljeni položaj od roditelja koji imaju blizance. Stavite jastuk i imate dodatni oslonac. 

Svi novi roditelji trebali bi naučiti ovaj položaj, jer je jedan od najboljih načina da se odmorite, pogotovo nakon napornog i dugog dana. Sklonite sve deke i jastuke, lezite na bok i položite bebu na bok, tako da ste stomak-uz-stomak i malo ispod dojke da se mogu lako uhvatiti. 

Iako je dojenje prirodno, mnoge majke ne mogu dojiti prirodno a formule su odlične alternative. Nude hranjive tvari i omogućavaju sigurno hranjenje. Roditelji mogu koristiti formulu da suplementiraju mlijeko iz dojke ili mogu hraniti samo formulom. 

Nova Aptamil Pronutra Advance formula kombinira našu vjernu probiotičku mješavinu od scGOS/IcFOS (9:1), sa našim jedinstvenim procesom da predstavimo HMO 3-GL i postbiotike, osigurava sastav i funkcionalne prednosti sličnije majčinom mlijeku i da podrže imunitetni sustav djeteta kroz crijeva.

Aptamil 3 je prijelazna hrana za dojenčad od navršenih 12 mjeseci i ne može se davati novorođenčadi. Uvođenje dohrane mlijekom za dojenčad može imati negativan učinak na dojenje i zato je važno što dulje dojiti vaše dijete. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave