Koje su prednosti nošenja bebe?

To je tradicija koja postoji već dugo godina, a ima i dobar razlog.

Ako bebu nosite cijeli dan čini se kao da je preteška, ali zauzete majke nemaju drugog izbora. Nove majke obično imaju milijardu različitih poslova koje trebaju obaviti, a beba će s njima biti gotovo u toku svake minute.

Dobra vijest je da postoje nosiljke koje će to olakšati. Evo koje su prednosti.

Mora postojati razlog zašto je nošenje beba popularna tradicija širom svijeta i toliko dugo, zar ne? Zapravo, postoje brojni razlozi i koristi i za majku i za bebu u fizičkom, emocionalnom smislu, ali i za dojenje.

Ako nosite bebu umjesto što je vozite u kolicima, postoje veće šanse da će biti više društveno ‘angažovana’. Čut će vas kako pričate s drugima pa nekad i kad sami sa sobom pričate. Razna okruženja stimulisat će njihova osjetila. Dobit će osjećaj kretanje dok hodate, a osjetit će i vaše iznenadno zaustavljanje i okretanje. Te promjene okruženja i kretanja mogu biti veoma uzbudljive za vašeg mališana.

Nošenje bebe prvih nekoliko mjeseci može smanjiti njihovo plakanje do 43% po danu, a do 50% navečer.

Bebu nosite u stomaku devet mjeseci, ona je navikla na rad vašeg srca i na vaše disanje. Mališan će uživati u bliskosti vama i nakon rođenja.

Nosiljke također mogu biti dobre za kukove. Displazija kukova problem je koji bebe ponekad imaju u prvih nekoliko mjeseci života. Kada bebe imaju displaziju kukova, to znači da su im kukovi ugroženi jer nisu pravilno formirani. To može dovesti do problema poput dislociranja.

Nošenje beba može pomoći bebama da zadrže kukove u položaju koji podržava razvoj jakih i zdravih kukova.

Kolike kod beba mogu biti problem i za majku i za bebu. Svaka majka koja je prošla početke s bebom s kolikama zna onaj osjećaj nemoći kada beba počne plakati, a ništa joj ne pomaže. Nošenje beba može biti od pomoći. Tačan razlog nije u potpunosti jasan, ali stručnjaci vjeruju da je u pitanju ljudski dodir. Pored toga, bebe provedu više vremena u uspravnom položaju, što može pomoći kod prolaska sadržaja u njihovim stomacima, zbog čega će se ona bolje osjećati.

Iako beba nema zdravstvenih problema, sam dodir i vaša prisutnost će joj goditi i umiriti je. Nošenje bebe smanjit će plakanje i stres, što je dobra vijest i za vas, i za bebu i za sve oko vas.

Dracomom nosiljke su idelne nosiljke za vaše mališane. Ergonomske nosiljke su prilagodljive, tj. podesive po širini i visini tako da rastu s bebom. Dolaze u 4 veličine da zadovolje što veći raspon i potrebe, ovisno o tome kada krećete s nošenjem te kojim tempom Vaša beba raste:

Baby size – namijenjena od navršenih mjesec dana do konfekcijskog broja 92 (u prosjeku do 2 god. starosti)
Midi size – namijenjena za bebe koje nose konfekcijski broj koji je između 68 i 104.
Toddler size – namijenjena za djecu koja nose konfekcijski broj koji je između 86 i 110.

Nosiljka standardno podržava dva položaja nošenja: naprijed, tj. prema nositelju, i na leđima.
Nosiljke su napravljene u skladu sa evropskim normativima EN 13209-2:2015 i CEN/TR 16512:2015.

– Nosiljka ima zakrivljene naramenice koje bolje prate liniju Vašeg tijela te omogućavaju ugodnije nošenje na leđima (ne žuljaju pod pazuhom i sl.)
– Prekinuta gurtna za bolju raspodjelu tezine na naramenicama standardni je dio opreme.
– PFA zatezači (na početku naramenice) omogućavaju da se nosiljka bolje prilagodi za više nositelja različite građe/visine te bolju prilagodbu prilikom nošenja na leđ;

– Kapuljača (ravna) je standardni dio nosiljke. Korisna je da drži bebinu glavu kada spava te kao zaštita od vjetra/kiše/sunca. A kada nije u upotrebi, možete ju srolati i pričvrstiti da ne smeta. Tako srolana kapuljača dodatno služi kao potpora za glavicu kod malih beba.

Više o Dracomom nosiljkama možete pročitati na https://dracomom.ba/

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave