Koje su prednosti jednokratnih pelena?

 Glavni dio njege o bebama su pelene, zbog čega su one veoma bitne. 

Dijete se obično uče na tutu oko 3. godine, a do tad se koriste pelene koje bebu čuvaju sigurnom i čistom. Bebama obično treba 6 do 10 pelena svaki dan, što znači nekih 2000 do 3000 pelena svake godine. 

Sretno tijelo, sretan um, sretna beba

Glavna svrha nošenja jednokratnih pelena je da se upije tečnost bebinih izlučevina tako da beba ne postane nervozna i da se ne probudi zbog vlažnosti. Mnogi pogrešno protumače da su jednokratne pelene uzrok osipu zbog pelena ili iritacije. Ali činjenica je da bilo koje pelene mogu uzrokovati alergijsku reakciju ako su urin ili feces dugo na bebinoj koži. U ovom slučaju su jednokratne pele i bolje zato što na određeno vrijeme upijaju izlučevine i onda se trebaju presvući, što znači da one ne budu dugo na bebinoj koži. Jedino što treba uzeti u obzir je da pelene ne ostanu dugo na bebi. 

Uz modernu tehnologiju, dizajn i detalje, danas su pelene poboljšane kvalitete i stila koji pristaje bebinom tijelu i razvoju: 

  • Pelene za novorođenčad imaju dizajn koji prekriva područje pupka tako da se ne iziritira pupčana vrpca koja se još nije osušila i otpala. Također sprječava infekcije. U ovom se periodu novorođenčadi treba posvetiti posebna pažnja.
  • Jednokratne pelene na lijepljenje mogu se lako podesiti i efikasno upiti izlučevine. 
  • Pelene na navlačenje odgovaraju bebama koje pužu i djecu koja se stalno kreću. 
  • Noćne pelene napravljene su s visokom stopom upijanja i ventilacije. 

Ako se beba može slobodno kretati i osjećati, mijenjati položaj, sve dok pelena uspješno upija, to pozitivno utječe na bebin razvoj, kao i fizičko i mentalno zdravlje.

Jednokratne pelene olakšavaju roditeljima

Jednokratne pelene se brzo i jednostavnu koriste. Pelena se može promijeniti u samo nekoliko minuta. 

Pored toga, s obzirom da se ne moraju prati, roditelji ne trebaju trošiti vrijeme na pranje i sušenje, tako da imate više vremena da se odmorite ili provedete to vrijeme radeći nešto drugo, što mogu biti kućanski poslovi ili bilo šta drugo. Ono što je najbitnije je da to vrijeme možete provesti s djetetom, pričanjem priča, čitanjem knjiga ili pjevanjem uspavanki. 

Kad je beba sretna i kada joj je ugodno, i vama može biti ugodno. 

Ugodnost 

Jednokratne pelene su korisne kada izlazite s djetetom u avanturu, te dok je dijete još u godinama kada ne može reći da se desila ‘nezgoda’. To znači da se hitna situacija može desiti bilo kada. 

Lakoća i tankoća jednokratnih pelena omogućava da budete spremni u svakom trenutku jer su lagane za nositi i koristiti. Čak i ako ih zaboravite, ne morate se brinuti, jer ih je danas lako pronaći bilo gdje. 

Nakon skidanja jednokratnih pelena, one se mogu zamotati u manje kocke. Stavite ih u manju plastičnu kesicu i bacite u smeće.

Pampers pant su idealne jednokratne pelene za vašeg mališana. Posebno ako se radi o „živahnoj“ bebici koja je aktivna. Preporuke mama su Pampers pants.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave