Koje su prednosti dojenja?

Koje su prednosti dojenja?

Budući da je dojenje prirodno iskustvo, mnoge nove mame pretpostavljaju da bi to trebale učiniti odmah. U stvarnosti nekima to može lako doći, ali drugima ne. Dojenje je vještina koju vi i vaša beba učite zajedno. U početku se može činiti pomalo neugodno, ali ne brinite, vaša babica i doktor mogu vam pomoći.

Koje su prednosti dojenja?

Dojenje ima brojne fizičke i emocionalne koristi. Na početku to može biti divan način da razvijete odnos ljubavi i snažnu emocionalnu vezu sa svojom bebom. Također može poboljšati mentalno zdravlje i predstavljati dobrobit za oboje.

Zdravstvene prednosti za vašu bebu

Dojenje ima dugoročne zdravstvene prednosti za bebu koje traju i u odrasloj dobi. To može pomoći da se poboljša IQ bebe, kao i da se poboljša njihov lični i socijalni razvoj.

Također može pomoći u smanjenju rizika od:

 • infekcije
 • dječije leukemije
 • gojaznosti
 • dijabetesa
 • sindrom iznenadne dojenačke smrti
 • ekcema
 • astme
 • alergija na hranu
 • bolesti srca u kasnijem dobu

Prerano rođene bebe

Bebe rođene prije 37. sedmice imaju oslabljen imuni sistem, što im otežava borbu protiv infekcije. Dojenje nedonoščadi pomoći će ih zaštititi. Vaše mlijeko je također savršeno uravnoteženo kako bi odgovaralo vašoj nedonoščadi, jer sadrži antitijela, hormone i druge faktore potrebne za rast i razvoj.

Prednosti za vas

Dojenje može pomoći u smanjenju rizika od:

 • raka dojke
 • raka jajnika
 • anemije (gdje tkiva i organi oko vašeg tijela ne dobivaju dovoljno kisika, zbog čega se osjećate slabo, umorno i bez daha).

Formula ne pruža bebama istu zaštitu od bolesti i ne daje vam nikakve zdravstvene koristi.

Postoji puno praktičnih razloga zašto biste i vi možda željeli dojiti. Na primjer, dojenje je:

 • jeftinije od hranjenja adaptiranim mlijekom
 • brže, jer ne morate stalno pripremati boce
 • lakše je kad ste vani.

Koliko brzo počinjem dojiti?

Ako želite, možete početi pokušavati dojiti čim se dijete rodi. U prvih nekoliko dana nakon rođenja bebe, u dojkama će nastati žuta tekućina koja se naziva kolostrum. Ovo je koncentrisana hrana, pa vašoj bebi neće trebati puno tokom svakog hranjenja, ali možda će htjeti jesti prilično često (možda svaki sat).

Mlijeko vam ‘dođe nakon otprilike 3 dana i primijetit ćete da se vaše grudi puno napune. Količina mlijeka koju napravite povećat će se ili smanjiti ovisno o tome koliko vaša beba popije. Može vam trebati nekoliko dana da vaša opskrba mlijekom odgovara njihovim potrebama.

Ako ste imali više od jedne bebe, vaše tijelo će stvoriti dovoljno mlijeka za sve vaše bebe.

Ponekad može biti malo teže uspostaviti dojenje nakon carskog reza, ali postoji mnogo stvari koje možete isprobati koje će vam pomoći.

Koliko dugo treba dojiti?

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se sva djeca uz čvrstu hranu doje isključivo 6 mjeseci, a zatim dvije godine ili onoliko koliko to žele majka i beba.

Što duže dojite, zaštita traje duže i veće su koristi. Pokušajte ne brinuti koliko dugo možete dojiti. Bilo koja količina majčinog mlijeka ima pozitivan efekat.

Na vama i vašoj bebi je kada odlučite prestati dojiti.

Postoji li razlog zašto ne mogu dojiti?

U nekim rijetkim slučajevima postoje medicinski razlozi zbog kojih se ne doji. Na primjer, bilo bi vam savjetovano da ne dojite ako imate HIV.

Postoje i neki lijekovi, poput litija, koji nisu pogodni za dojenje. Razgovarajte sa babicom ili doktorom ako imate problema sa zdravljem i/ili uzimate li lijekove.

Dojenje i alkohol

Ako dojite, malo je vjerovatno da će vam povremeno alkoholno piće naštetiti, ali pokušajte da jednom ili dva puta sedmično ne unosite više od 1 ili 2 čaše alkohola. Postoje neki dokazi da redovno pijenje više od 2 čaše alkohola dnevno tokom dojenja može utjecati na razvoj vaše bebe.

Dojenje i pušenje

Ako ste novopečena mama, vrlo je važno pokušati prestati pušiti,ali čak i ako vam je teško, važno je ne prestati dojiti. Majčino mlijeko i dalje će zaštititi vašu bebu od infekcija i pružiti joj hranjive sastojke.

Ako vi ili vaš partner pušite, pokušajte pušiti vani kako bi vaš dom bio bez dima. Također je važno ne dijeliti krevet s bebom ako pušite jer to povećava rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčadi (SIDS).

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave