Koje su najčešće dječje povrede?

Divno je vidjeti djecu kako rastu i uče nove stvari, ali zajedno sa svakom razvojnom prekretnicom koju djeca postižu je i novi sloj znatiželje. Zamislite djecu kao male naučnike koji vole eksperimentisati. Vole vidjeti uzrok i posljedice ne znajući rizike i zbog toga mogu ući u probleme i zadobiti povrede.

Evo zapanjujuće statistike: 45 posto povreda na igralištu je teško – prelomi, iščašenja i potres mozga. Zato je važno da roditelji budu svjesni tjelesnih znakova koji prate uobičajene dječje povrede. Ovi znakovi mogu pomoći u utvrđivanju da li dijete treba potražiti hitnu medicinsku pomoć.

Povrede glave

Povrede glave izuzetno su česte kod male djece. Znakovi potresa mozga koji prate povredu glave su značajna i ozbiljna vrtoglavica iznad onoga što dijete obično pokazuje, povraćanje, nejasan govor, pokazivanje razlike u načinu na koji hoda. Ovi simptomi uzrokuju veliku zabrinutost i potrebna im je hitna medicinska pomoć.

Ako je dijete mlađe od dvije godine i doživi pad veći od metar, ili ako je dijete starije od dvije godine i doživjelo pad veći od 150 cm, put do Hitne pomoći je na redu.

Druga značajna otkrića kod kojih biste poželjeli odmah otići do hitne službe jesu ako dijete ima meki dio na glavi, nazvan fontanela, i čini se kao da je izbočena. Ostala briga su usporeni ili neotkriveni puls, epizode višestrukog povraćanja ili bilo koja vrsta napada. Ti simptomi ukazuju na mogućnost povećanog pritiska u mozgu, oticanja mozga ili stvarnog krvarenja u mozgu.

Povrede očiju

Kod povrede oka potražite krvarenje iz nosa skupa sa modricom na oku. Trebali biste otići na hitnu pomoć ako postoje iznenadne promjene vida poput dvostrukog ili zamagljenog vida ili ako dijete ima poteškoće u pomicanju očiju. Zamolite dijete da slijedi vaš prst. Ako ga slijedi jedno oko, a drugo oko ostane ravno, ili ako postoji bol pri kretanju oka, može doći do značajnije traume oka ili može doći do infekcije unutar oka.

Povrede usta/zuba

Kada djeca još uvijek uče kako hodati ili trčati i koordinirati taj pokret sa svojim tijelima koja rastu, često padnu i povrede usta i zube.

Ako primarni zub (poznat i kao mliječni zub) ispadne, nije hitno, ali stomatolog bi trebao pregledati dijete u roku od 24 sata. Povreda trajnih zuba je hitna stomatologija. Ako ispada trajni zub, lagano ga isperite fiziološkom otopinom (slanom vodom) ili toplim mlijekom. Zub uvijek držite samo za krunicu, nikada za korijene, jer to može oštetiti živce. Nakon što se zub ispere, možete ga ponovo implantirati najbolje što možete, osiguravajući pravilnu orijentaciju. To učinite u roku od 5-20 minuta kako zub ne bi umro, a odrasla osoba uvijek treba držati zub na mjestu vlažnom salvetom ili papirnatim ubrusom. Dijete ne bi trebalo biti zaduženo za ovaj zadatak, jer možda ne drži zub mirno, ili bi zub mogao ispasti i dijete bi se moglo početi gušiti od njega. Ako je ponovno ugrađivanje zuba teško, stavite ga u fiziološku otopinu ili toplo mlijeko, a zatim potražite hitnu pomoć. Imajte na umu da treba uzeti u obzir sve zube i uvijek se obratite stomatologu vašeg djeteta kako biste bili sigurni da nema druge povrede.

Prelomi

Najčešća povreda mališana i novorođenčadi su prelomi. Uobičajena mjesta na kojima se to događa su padanje s kreveta, stolovi za presvlačenje, sofe, stolići itd. Sve što je potrebno je pravi ugao i prava sila da bi se fraktura desila. Najčešći prelom je ključna kost. Ostali česti prijelomi su lakat, zglob, noge i prsti.

Kako znati da li vaše dijete ima frakturu? Neki indikatori uključuju trenutno oticanje na mjestu povrede, deformaciju i nesklonost korištenju tog dijela tijela (držanje ruke blizu tijela ili ne stavljanje težine na nogu).

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave