Koje je najbolje doba za trudnoću?

Idealno dob varira od jedne do druge žene, ali većina je istraživanja pokazala da je najbolje zatrudnjeti između 20 i 35 godine.

Prava dob za ženu koja želi zatrudnjeti je kada je fizički, emocionalno, financijski i društveno spremna za odgovornosti majčinstva. Idealna dob varira od jedne do druge žene, ali većina je istraživanja pokazala da je najbolje zatrudnjeti između 20 i 35 godina. Iako se plodnost smanjuje s godinama, moguće je imati zdrave bebe i u kasnijoj dobi. U nastavku teksta pročitajte kako su povezani dob i trudnoća i što znači imati dijete u određenoj dobi.

Prije 20-ih Ovo možda nije idealno doba za većinu žena, ali ipak je najplodnija dob.Žene obično imaju nižu težinu u ovoj dobi, što olakšava trudnočku težinu. Međutim, povećana je opasnost od hipertenzivnih poremećaja trudnoće, pobačaja, urinarnih infekcija i preuranjene rupture fetalnih membrana. U ovoj dobi, prije 20-tih žene možda nisu emocionalno spremne da se nose s problemima trudnoće, a posebnose mogu suočiti s financijskim problemima tijekom odgajanja djeteta.

U 20-im Žene su plodne i lakše im je zatrudnjeti sada nego kasnije. Šanse da imaju zdravo dijete i trudnoću niskog rizika su najveće u 20-ima, razdoblju najveće plodnosti za većinu žena. Žene imaju dovoljno energije da prođu fazu trudnoće i manje je vjerojatnost da će dobiti hronična oboljenja. Povratak na težinu prije trudnoće je jednostavno. Financije bi i dalje mogle biti teret jer većina mladih parova može otplaćivati ​​zajmove ili stanbene kredite.

U 30-ima Kada zakoračite u  30-e, vaša se plodnost može početi smanjivati zbog smanjene količine i kvalitete jajovoda. Rizik od aneuploidije je također veća. Plodnost počinje znatno opadati nakon 35 godine. Povećava se rizik od visokog krvnog tlaka, gestacijskog dijabetesa i otežanog rada. Možda će vam trebati tretmani potpomognute oplodnje u kasnim 30-ima. Rizik od pobačaja i kromosomskih poremećaja visok je nakon 35. godine. Šanse za začeće blizanaca su velike jer hormonalne varijacije u starijih žena dovode do oslobađanja više jajašaca. Ali ovo je vrijeme kada su odnosi stabilni, a parovi se zalažu za roditeljstvo.

U 40-imaMogućnost da zatrudnite prirodnim putem u 40-im se smanjuje. Veći je rizik od komplikacija u trudnoći kao što su pobačaj, izvanmaterična trudnoća, dijabetes, preeklampsija, problemi s placentom, prijevremeni porođaji i mala porođajna težina. Veće su šanse da će te imati carski rez. Trudnoća se mora pažljivo nadzirati i možda će biti potrebna dodatna ispitivanja poput amniocenteze ili uzorkovanja korionskih vilija (CVS) kako bi se utvrdile nepravilnosti poput Downovog sindroma u djeteta. Uz pravilnu njegu, još uvijek možete imati zdravu trudnoću i dijete u svojim 40-ima.

Imajte na umu da su ovi scenariji općeniti. Mogu vam se ili ne moraju činiti dobro. Ali dvije uobičajene stvari koje treba napomenuti su: Plodniji ste u mlađoj dobi nego stariji. Možete zatrudnjeti čak i sa 40 godina, pod uvjetom da vodite zdrav životni stil, brinete o svom zdravlju i odmah rješavate bilo kakve zdravstvene probleme.

Prednosti biti mladim roditeljem :

Kulturni jaz između vas i vašeg djeteta je manji.

Imat ćete dovoljno vremena da imate više djece.

Fizički ste aktivniji da biste bili u toku s djetetom.

Djeca će se osamostaliti prije, ostavljajući vam slobodno vrijeme kasnije u životu.

Prednosti rođenja djeteta kasnije u životu :

Vaša životna iskustva čine vas mudrijima.

Imat ćete bolji prihod za uzdržavanje djeteta.

Otkriveno je da su djeca zdravija s manje zdravstvenih problema zbog bolje kvalitete života.

Imat ćete više vremena provesti s djetetom.

Bit ćete emocionalno stabilni.

Morate uzeti u obzir čimbenike kao što su plodnost, emocionalna zrelost, stabilnost karijere, obiteljska orijentacija, financijsko zdravlje itd. Prije nego što odlučite kada ćete imati djecu.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave