Koje igre mogu pomoći da beba prije progovori?

Prve igračke male bebe su prsti na rukama i nogama. Iskoristite njihovu znatiželju igrajući igru imenovanja dijelova tijela.

Edukativne igre za malu djecu daju djeci jezičke vještine, čak i prije nego što progovore. Djeca imaju koristi od pozitivne interakcije i ponavljanja poznatih igara koje grade vještine i potiču razvoj mozga. Jesmo li spomenula da su zabavne? Kada se igrate s djecom, važno je smijati se, maziti i igrati igre ushićenim glasom.

  1. Naučite bebu jeziku i socijalnim vještinama

Igrajte igru ​​skrivača sve dok vaše dijete uživa. Dok se skrivate iza pokrivača i izvirujete ispod njega, učite dijete o redoslijedu, interakciji, društvenim znakovima i važnim informacijama o izrazima i osjećajima. Ova igra također uči o postojanosti predmeta ili svijesti da predmeti nastavljaju postojati čak i kad nam nisu vidljivi.

  1. Upoznavanje sa imenovanjem i konceptom riječi „gdje“

Ovo je suprotno od igre skrivača. Iza pokrivača recite: “Gdje je beba?” Spustite pokrivač i recite: “Eno je!” Ponavljajte sve dok dijete uživa u igri. Igru možete mijenjati mijenjajući temu, koristeći ljude ili predmete koji su bebi poznati. Mogu se koristiti mama, tata, medo, lutka, brat ili druge poznate osobe i igračke za bebe. Neka vaš glas bude razigran i zapamtite da pravilno modelirate jezik. Modeliranje ispravnih riječi i jezika može spriječiti da vaše dijete s vremenom nauči nepravilan govor.

  1. Kroz humor upoznajte bebu s konceptom riječi “ne”

Sakrijte osobu ili igračku iza pokrivača. Ovaj put izgovorite ime nečega što ne sakrivate. Ako sakrivate medvjedića, recite “Gdje je tata?”, spustite pokrivač i pokažite izraz iznenađenja i smijeha. Kažite “Ne! To nije tata! To je medo!” Ova igra razvija posmatranje, vizuelnu diskriminaciju i koncepte “gdje” i “ne”. Također, djecu uči osnovnom nivou humora i potiče bebu da traži načine za rješavanje problema.

  1. Učite ih nove riječi i svakodnevno uvježbavajte stare riječi

Ovo je sjajna igra koja se igra u kući, u prodavnici ili na bilo kojem drugom izletu. Istaknite predmete. Pitajte: “Šta je to? Šta je to?” Zatim izgovorite ime predmeta. “To je cvijet! To je cvijet!” Otprilike u dobi od 12 do 15 mjeseci dodajte još detalja, kao što su recimo boja, veličina i bilo koji drugi vidljivi detalji koji se vide. Ova igra djecu uči nove riječi i gradi živopisna vizuelna sjećanja na predmete i ljude. Ponavljanje je korisno za pamćenje i stvara osnovu za vaše dijete za izgradnju učenja novih riječi.

  1. Navedite glavne dijelove tijela

Prve igračke male bebe su prsti na rukama i nogama. Iskoristite njihovu znatiželju igrajući igru imenovanja dijelova tijela. Ova klasična igra usmjeravanja uči djecu glavne dijelove tijela. Na primjer, pokažite na nos i recite: “Ovo je moj nos!” Uradite isto za bebin nos. Kako vaša beba razvija sposobnost reagovanja, ona će početi posezati za vašim i svojim nosom. Na kraju, ona će izgovoriti riječi korištene u ovoj igri zajedno s vama, a kasnije će ih izgovarati samostalno. Ovu igru možete nadograđivati ​​dodavanjem detalja poput smeđih očiju, crvene kose itd.

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave